Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J60a44r11a 32R38a23n24k

4. 3. 2015 4:13

"Snažili se rozvrátit komunistický režim a často kvůli tomu skončili za mřížemi"R^

Konecne jedna normalni veta. Nutno rici, ze u te jsem skoncila.

0 0
možnosti
Foto

Protože diskutéři Vokoun a Bílina v mém příspěvku popírají, že bratry Haukeovy ve  věku 15 a 17 let dal zastřelit strýc bratrů Mašínů Ctibor Novák, natahuji sem část textu z vyšetřovacího protokolu, jehož kopie je v knize Milana Kačora:

Výňatky z přepisu Zprávy o porevolučních událostech v Javorníku, okr. Jeseník: -dne 20.7.1945 o 19 hod. utekli ze zaměstnání v Bílém potoku okr. Jeseník Rudolf Hauke, nar. 19.4.1928 ve Skrošicích, okr. Jeseník, syn Rudolfa a Anny roz. Seifertové, tamtéž příslušný, německé národnosti a Richard Hauke, nar. 7.4.1930 ve Skorošicích okr. Jeseník, syn Rudolfa a nevlastní matky Anny roz. Benertové, německé národnosti, obá bytem v Černé Vodě čp. 184, okr. Jeseník, kteří byli vězni výše uvedeného K. tábora II. v Javorníku.

V důsledku jejich útěku vydal dne 22-7.1945 pod čís. jedn. 1074/45 velitel koncentračních táborů v okrese Frývaldovském, kpt. Ctibor Novák vyhlášku za účelem jejich dopadení s pohrůžkou místnímu obyvatelstvu, že jejich ukrývání neb napomáhání k útěku bude trestáno zastřelením. Vyhláška byla v té době vyvěšena v celém okresu Frývaldovském/Jesenickém/.

Dne 26.7.1945 o 14 hod. byli obá jmenovaní zatčení stanicí SNB. Černá Voda, okr. Jeseník a předáni prostřednictvím vojenské hlídky do koncentračního tábora II. v Javorníku.

Dne 27.7.1945 po jejich dopadení, vydal velitel KT. v okresu frývaldovském Ctibor Novák /kpt./ písemný rozkaz, adresovaný veliteli KT II. v Javorníku s poznámkou, velitelství stanice SNB tamtéž na vědomí, kterým nařídil výkon trestu smrti zastřelením pro vězně Rudolfa a Richarda Haukeových z Černé vody. -poprava byla vykonána asi 30 m za drátěnou ohradou tábora u úpatí kopce. Mrtvoly byly pak bez lékařského ohledání zahrabány do bývalého německého zákopu v hloubce asi 70-90 cm. kde se nacházejí dosud. Místo je přesně známo.

1 3
možnosti

P48e55t61r 73U56h56e90r

3. 3. 2015 18:25

Vzhledem k tvým antipatiím vůči Němcům si myslím, petříku, že jeho čin oslavuješ.

1 0
možnosti
Foto

Humanismus tady zase dostává ideologickou nakládačku.

Olšerovi karma.

7 3
možnosti

Pan Náprstek a ostatní, kteří souhlasí s autorem by měli trochu více číst a studovat, než začnou psát nesmysly. Bylo vydáno již několik knih, které vydali nezávislí autoři na základě ověřených faktů. Pár poznámek...nikdo "neprověřený" nemohl mít zbraň. Nikdo "neprověřený" nemohl sloužit u ozbrojených složek. Každý, kdo podporoval tehdejší režim, podporoval justiční vraždy a útlak jinak smýšlejících. Režim komunistů se nelišil od režimu fašistů. Mašínové, tehdy vlastně děti, krom jiného, byli vyznamenáni i po válce prezidentem Benešem za odboj proti fašismu. V odboji pokračovali, protože se změnil tyran, ale útlak normálních lidí a devastace republiky pokračoval.

Řídili se poselstvím otce, že každý, kdo se zbraní v ruce potlačuje demokracii v jejich vlasti, je nepřítel a je třeba proti němu bojovat. Oni byli "chlapi" už jako chlapci. Sami se mohli obhajovat, ale nestáli o to.Oni věděli, že chytrý pochopí smysl jejich konání a hloupému, který je zaslepen vírou v totalitní režim nic nevysvětlí. Nechtěli mít nic společného ani s lidmi, kteří se vyhoupli na špici politiky po "slavné" revoluci, protože věděli, že většina našich politiků není na špici díky poctivosti, ale díky politickým dohodám. Zůstali soudci, kteří soudili za komunistů a mnoho dalších. Vy "stateční" pisálci, kteří jim nesaháte ani po kolena, dejte jim pokoj! Nestojí ani o vaší chválu ani o vaše pomluvy! Stáli by, myslím o jedno. Aby se u nás dokázal udělat pořádek, aby se trestali zloději, aby se lháři nestávali prezidenty, aby zde platila demokratická pravidla a aby slušní lidé mohli slušně žít.

8 8
možnosti
Foto

Členy KSČ byli i matka bratrů Mašínů Zdena Mašínová st. a její bratr Ctibor Novák. Dle Vašich slov tedy i oni zákonitě podporovali tehdejší justiční vraždy a nijak se nelišili od fašistů.

Jinak bratři Mašínové se oba hlásili do komunistické armády, jenže nebyli přijati skrze průšvihy, které tehdy páchali, jako obyčejné krádeže, např. vykradení muzea se zbraněmi. Dle pamětníků oba byli fascinováni zbraněmi a dobrodružným způsobem života. Pokud by bratři Mašínové byli přijati do komunistické armády, tak třeba udělali kariéru jako komunističtí vojáci.

3 4
možnosti

Typicky clanek a typicka diskuse typicky zavistivych cechacku.

3 4
možnosti
Foto

Otázka zní, kdyby ten Legdan dělal totéž za Protektorátu, jestli bychom se na něj dívali stejně přísně? Nicméně platí, že cesta, kterou se vydali jak Legdan, tak i bratří Mašinové, zkrátka spíše vedla k posilování legitimity komunistického režimu. Není pro vládnoucí režim nic povzbudivějšího než oběti, kterým může dávat kytičky na hrob.

3 5
možnosti
Foto

Já se případem bratrů Mašínů zabývám docela do hloubky a nenašel jsem jediný jejich čin, který by se dal hodnotit jako odbojářský.

Vraždy náhodných svědků a zapálené stohy pro mne bohužel žádným odbojem nejsou.

8 4
možnosti

To se divim, ze zadny bojovnik proti komunismu nezabil treba Havla. Ten jim pomohl docela dost.

2 1
možnosti
Foto

Samozřejmě, každý, kdo sloužil komunistům, případně nacistům, to je totéž, a měl zbraň, byl nevinný, dle pana Olšera. Rv

5 5
možnosti

To že pokladník převážející velkou hotovost byl ozbrojen, to mi nepřipadá nijak nečekané.

A určitě byl ten pokladník méně významným reprezentantem režimu než major ČSLA, "diplomat", členka akčního výboru NF nebo docent marxismu-leninismu. Takové lidi měli chlapci Mašínové mezi nejbližšími členy rodiny. Takže vydávat jejich kriminální činnost za odboj je mírně řečeno směšné.

9 2
možnosti
Foto

Ozbrojeny boj proti nacistum i komunistum byl z moralniho hlediska spravny. Chapu, ze se najdou historici kteri vycitaji Masinum vyber jejich obeti. Ti podle me na to maji pravo.

Kdo takove pravo rozhodne nema je clovek, ktery komunistum v te hrozne dobe posluhoval (a dodnes neprestal). Rv

6 8
možnosti

Členkou KSČ myla také matka bří Mašínů

8 0
možnosti
Foto

Já jen pořád čekám, kdy dostane ocenění Olga Hepnarová.

Ta se přece chtěla pomstít proto, že ji tehdejší společnost šikanovala.

 A určitě se najde někdo, kdo řekne, že to byla socialistická společnost a máme další odbojářku na světě.

Karma R^

6 9
možnosti
Foto

Hepnarova zabila obycejne lidi, kteri cekali na tramvaj. Masini naopak ozbrojence, kterym komousi dali zbran. Velky rozdil, Petriku.Rv

6 9
možnosti
  • Počet článků 3045
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2467x
důchodce