Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J27a71n 72S41t66i93f66t58e68r

18. 12. 2012 21:24

Dobrý, zajímavý článek. Jen to s tím sousedem a plotem už byste si, pane Olšer, mohl odpustit, už jsem to od vás četl mnohokrát a začíná to být trapné.

0 0
možnosti

rozdil mezi kibucem a jzd byl vcelku zasadni - tech kibucu se ucastnili VYHRADNE ti, kteri ucastnit chteli ... a ti, kteri nechteli, se kibucniku proste nevsimali. clenove jzd take byi ti, kteri chteli ... a ty, kteri se ucastnit z libovolnych duvodu nechteli, do tech jzd proste a jednoduse napchali silou.

3 0
možnosti

Málokdo ví, že podobné rysy komuny měly u nás původně i komunisty v 50 letech zakládaná zemědělská družstva JZD. Původně to byla družstva vlastníků, kteří na družstvevním pracovali teoreticky celý rok zadarmo. Práce se jednotlivým členům nebo rodinám členů, protože v praxi hlavně v začátcích v družstvu pracovala celá rodina včetně dětí, zapisovala v takzvaných pracovních  jednotkách. Po skončení roku se výdělek družstva na ty jednotky rozpočítal a každý člen družstva dostal svoje jednotky proplacené. V penězích anebo si je ze družstva vybíral v naturáliích, bramborách, obilí nebo jiných produktech družstva. Byly to ale už od začátku obvykle velmi malé výdělky.

Tento systém se ale časem marginalizoval, protože od 70 let minulého století socialistický stát začal do zemědělství masívně investovat. A jak v zemědělských družstvech přibývaly nové zemědělské provozy, noví lidi , co je obsluhovali, už byli běžní zaměstnanci s běžným platem.

1 1
možnosti

Jenže do těch družstev taky nalezli ti, co se jim nechtělo pracovat a ti co si mysleli, že to všechno musí řídit a že za to musí být lépe hodnoceni než ostatní. Však to známe.

1 0
možnosti

Bylo by možné dodat, že podobnými "komunistickými vesnicemi" byly tzv. redukce, které zřizovali jezuitští misionáří Indiánům v Jižní Americe. Všichni pracovali, peníze nezavedli. Kdysi o tom běžel film Mise. Skončilo to tak, že je kolonizítoři, kteří chtěli půdu, rozehnali.

Malou komunou je každůý klášter. Spíše tedy ten západní, ve východních klášterech se hlavně modlí, v západních mají práci a modlitby na půl. Ora et labora - modli se a pracuj, heslo zakladatele západního mnišství Benedikta z Nursie. Řeholnice pracují třebas v nemocnici, plat však nedostávají. Občas je taky rozeženou, například komunisté, ale pak se zase vrátí.

2 0
možnosti
Foto

Ve středověku byla v pobaltí bratrstva se stejnými ideály.Nemám na mysli obchodní,

ale náboženská.

0 0
možnosti
  • Počet článků 3045
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2467x
důchodce