Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Michal007

10. 1. 2012 9:01
Olšer je zhmotněním Jiránkova kresleného vtipu

Dva političtí muklové diskutují v cele: Jak to, že se nic nezměnilo? Vždyť jen za tu dobu, co tady sedíme, vyrostl před naším oknem metalurgický kombinát!

2 0
možnosti
1

1absolutus

10. 1. 2012 9:49
Re: Olšer je zhmotněním Jiránkova kresleného vtipu

Možná, že jen před tím vaším. :-)

0 0
možnosti
OK

obr Kolodej

10. 1. 2012 8:29
Psat clanky kdyz je clovek vzteklej je chyba.

Nevim jestli nekdo tu zaplavu nesouvislych blabolu a preventivnich nadavek urcenych ctenarum docetl do konce, ale jestli ne, tak tady je shrnuti v nekolika vetach.

Chudak Breta se domniva, ze se oslavuje jakesi "uspechy budovani komunismu" a pritom ve skutecnosti jen chvali hospodarske vysledky zeme, kde vladne primitivni dickensovsky KAPITALISMUS podporovany diktaturou jedne strany, ktera vladne pomoci cenzury, porusovani lidskych prav a  poprav.

Zduvodnit okupaci Tibetu a genocidu tamniho obyvatelstva se nasemu komunistickemu fanatikovi jiz tradicne opet nepodarilo. :-P

0 0
možnosti
1

1absolutus

10. 1. 2012 9:50
Re: Psat clanky kdyz je clovek vzteklej je chyba.

Psát příspěvky když je člověk vzteklej je chyba. ;-D

1 0
možnosti
BM

BořekŠikula

10. 1. 2012 8:27
Zeptejte se pamětníků na Terezín

co se tam dělo při návštěvě Červeného kříže. Ale Hitlerův výmysl to nebyl, jev je pojmenován po jistém Potěmkinovi.

Odpověď na otázku z titulku: ano, lze.

Podívejte se do dobových materiálů na zprávy o Německu po roce 1933 - je tam pořádek, vlaky najednou jezdí na čas, pilně se pracuje a nestávkuje. Úplná idylka, ne? Zatímco jinde dozvuky krize, spousta nezaměstnaných... Jenže všechno má své následky. "Idylka" NSDAP měla za následek 3 milióny mladých mužů, kteří neuměli nic, než se rvát a hospodářství, které naplno vyrábělo zbraně. Toho se nešlo ani zbavit jinak, než válkou.

Co ta Čína provede? Jedna možnost je, že skoupí Afriku - a pak možná budou Afričani se slzou v oku vzpomínat i na ty nejhorší koloniální vlády z Evropy.

Naše čtyřicetileté zkušenosti se tématu netýkají - to hospodářství moc nefungovalo (jak ilustruje dobová říkanka: "Není papír, nejsou vložky/co si dáme mezi nožky").

0 0
možnosti
TV

tomtop

10. 1. 2012 8:07
to je fakt trapné

čína sice roste a nese na svá území "pokrok", ale vezměte si podmínky v jakých žijí řadoví číňané na venkově, jejich hodinovou sazbu v továrnách a kdo na té extrémně nízké sazbě vydělává.

Dále mi přijde velmi drzé popisovat co úžasného přinesla čína tibetu - je to klasické "osvobození" a la sověti apod. , kdy silnější země prolije krev té slabší a šíří propagandu co všechno jim nedonesli. Nějak jste zapoměl zmínit čísla mrtvých a následně totalitou utiskovaných + množství číňanů násilně přesídlených do tibetu. Když čtu ty kecy o zlých bohatých lámech a chudých občanech, mám stejný pocit že čtu komunistický dějepis přikrášlený polopravdami.

0 0
možnosti
LC

Cocik

10. 1. 2012 8:03
ach jo

Stejne jako u minuleho clanku i tady bohuzel jenom papouskujete reklamni letaky. Pokud byste totiz v tech novych "superkvalitnich" cinskych baracich nekdy bydlel dele nez par dni, tak byste velmi rychle zjistil, ze kvalita naopak sla v poslednich deseti letech rapidne dolu (ostatne i sami Cinani davaji prednost starsim domum z doby pred realitni bublinou).

Zasvecene pisete o odolnosti proti zemetreseni, a pritom se staci zaletet podivat treba do Mianyangu a trochu se projit po okoli, aby clovek zjistil naprosty opak.

Prehnane investice do infrastruktury se naopak ukazuji jako cim dal vetsi problem, protoze si na ne provincni vlady napujcovaly spousty penez, ale ted ta nova letiste / nadrazi / dalnice na mnoha mistech nikdo nepouziva. Ostatne zajedte se na ta mesta duchu v Ningxia a Vnitrnim Mongolsku podivat sam.

V Cine ziju uz dost let, mam ji nesmirne rad a citim se tady doma, ale to neznamena, ze budu hltat nekriticky obdivne clanky napsane bez znalosti veci.

0 0
možnosti
LC

Cocik

10. 1. 2012 8:04
Re: ach jo

Jeste jedna poznamka na konec - urcite by vas prekvapilo, ze vetsina tech "chudych" obyvatel prumerneho hutongu v centru Pekingu nebo Sanghaje ma jenom diky sve hukou majetek vetsi, nez vetsina lidi v CR zvladne ziskat za cely zivot.

0 0
možnosti
1

1absolutus

10. 1. 2012 8:02
Malý "čecháček" má problém.

Pořád doma honí komunisty a oni se zatím na druhém konci světa stávají nejsilnějším hráčem na zeměkouli.:-)

2 0
možnosti
LV

baloun

10. 1. 2012 7:45
Hezky jste nám tu nastínil

úspěchy budování Číny. Ale odpověď na vaši otázku je "ano".

Celý čínský zázrak je postaven na z našeho pohledu otrocké práci stovek milionů Číňanů. Ti pracují 360 dní v roce 12 hodin denně, spí buď na společných ubytovnách (ti šťastnější), nebo přímo v továrních halách v koutku za zástěnou. Vydělají si v přepočtu zhruba 100 - 120 korun denně a velkou část z toho posílají dalším stovkám milionů příbuzných na venkov, kde si nevydělají ani to. Těch 5 dní volna ročně stráví na cestě k příbuzným a zpět.

Argumentujete tím, že Čína má stejně přípojek k webu nebo stejný HDP jako USA, ale Číňanů je 5x víc, než Američanů.

Čína má obrovské devizové rezervy, protože okrádá vlastní obyvatele a záměrně je udržuje v chudobě. Jsou pak snáze ovladatelní. Čínskou ekonomiku táhne výhradně zahraniční poptávka, domácí prakticky neexistuje (vzhledem k počtu obyvatel).

Takže ještě jednou. Lze porušovat lidská práva a mít přitom největší ekonomiku světa. Stačí mít pár set milionů otroků. A to Čína bohatě má.

0 0
možnosti
LC

Cocik

10. 1. 2012 8:07
Re: Hezky jste nám tu nastínil

Sorry, ale tohle je kravina, to platilo tak pred deseti, patnacti lety (a to o tom volnu ani tehdy ne).

1 0
možnosti
PH

petrph

10. 1. 2012 7:40
musí v tom být něco více

Tady se sice píše, že Čína investuje ohromné prostředky, že Čína půjčuje ohromné prostředky, ale jaksi taksi na to abych mohl nějaké  peníze investovat či půjčovat, tak je musím napřed mít, tedy si je vydělat jinou cestou. Přeci,i když ty investice vypadají nádherně, tak budou mít sice možná někdy velkou, ale dlouhou a nejistou návratnost  (typu těžba surovin v politicky nestabilních afrických státech, půjčky  do států které mohou zbankrotovat, atd..) .Navíc, stále je krize, nestačí ty suroviny či produkty mít,  ale ty taky musí masivně prodat na světovém trhu, jinak jí ty peníze nevynesou, spíš naopak...

Takže znovu, odkud jsou ty velké finanční prostředky, které dnes může Čína volně alokovat na světových finančních trzích? vydělala si je pěstováním rýže, nebo konkurencí na světovém trhu výrobků, nebo? Ona zase ta jejich kvalita není tak dokonalá, nedávno tu bleskla zpráva, že Polsko musí zrušit smlouvu s Čínany, protože nejsou  schopni dostavit dálnici v nasmlouvaném termínu..

0 0
možnosti
  • Počet článků 3045
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2467x
důchodce