Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

cernahvezda

23. 4. 2009 14:49
Plně souhlasím!!!

Plně souhlasím s obsahem článku.

0 0
možnosti
ZZ

hasmen

23. 4. 2009 14:47
Karma!!!

R^

0 0
možnosti
KL

cliff

23. 4. 2009 14:47
a kdybychom platili jen cikanum

ale jak jsem se nedavno dozvedel, stavime take nove skoly v afghanistanu. co delaji tamni praceschopni obyvatele? koukaji na nase lidi, protoze takovou atrakci jeste nevideli? rad bych se pletl a veril tomu, ze "priklady tahnou" ale nekteri lide zrejme nikdy prace nepoznamena.

a k tem emigrujicim cikanum, ja bych jim v tom nebranil, kocuji prece po staleti, vzdy tam, kde je to pro ne nejvyhodnejsi (nebo uz od nas nejaky odkocoval treba do Ruska, Rumunska ci Indie?) tak proc si je tu vydrzovat. vzdyt i v tom Vitkove se nacpali do baraku, ktery jim nepatril a nijak to neresili (a kdyz jim nyni mesto nabizi nahradni ubytovani vlastne za nic, protoze sve nikdy nemeli, samozrejme jim prijde nedostatecne).

rychle se ted davaji dohromady ruzne zachranne programy, ale lide typu pana Kocaba by si mohli uvedomit, ze rozdavanim penez nikoho zodpovednosti nenauci, jen na nejakou dobu mozna umlci, ale neumlci tim ty, kterym se takove rozhazovani nelibi.

0 0
možnosti
G

Ghost.78

23. 4. 2009 15:50
Re: a kdybychom platili jen cikanum

kdyz neco pises o Afghanistanu, tak si nejprve zjisti fakta.

Stavi to ceske firmy kde jsou zamestnani konstrukteri, architekti apd. kterych se moc v Afhanistanu nevyskytuji. Na stavbe se ovsem podili i mistni lide...

0 0
možnosti
MV

milan79

23. 4. 2009 14:03
Gadžo

Gadžo je v romštině označení osoby jiné než romského původu. Slovo gadžo má stejný kořen jako gav vesnice. Pro ženu neromského původu existuje slovo gadži. Původní význam znamenal pouze vesničana, sedláka, původu jiného, než

romského.Výjimkou byli příslušníci inteligence, popřípadě

vyšší vrstvy městské, pro něž se používalo slovo raj = pán. Dalším termínem podobného významu bylo slovo goro (pro muže) gori (pro ženu), které však označovalo hlavně člověka bílé pleti, spíše než člověka určitého sociálního postavení. V některých dialektech (na Slovensku) má pojem "gadžo" a odvozená slova negativní význam nesouvisící s pojmem "neromský", znamená nevychovaného člověka, "vidláka, kterému sláma čouhá z bot", "gadžovina" pak znamená nekvalitní věc nebo nechtěný jev. Ať alespoň víme co tento často používaný výraz znamená.

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Gad%C5%BEo

0 0
možnosti

dietni.suchar

23. 4. 2009 17:29
Re: Gadžo

bez toho bych neusnul...

0 0
možnosti
LP

Lukáš Pecha

23. 4. 2009 13:28
Je normální,

aby politici neustále hájili práva cikánů a konečně s nimi (těmi nepřispůsobivými) někdo nezatočil? Co jim to třeba dát najevo ve volbách? Možná by konečně otevřelli oči a viděli to, co vidí většina jejich voličů. Dobré téma pro nadcházející volby....

0 0
možnosti
MR

racik123

23. 4. 2009 13:43
Re: Je normální,

Je nesmysl jakkoliv "tocit" s cikanama. Staci nastavit pravidla naseho socialniho statu tak, aby nejaky nemakacenko libovolne barvy nemelo moznost stat snadno a beztrestne oje*avat. Naprosto bez nejakych emoci a uz vubec ne v jakychkoliv souvislostech s cikanama nebo jinymi narody.

0 0
možnosti
VP

VlasTen

23. 4. 2009 13:18
Pro roma z Václaváku:

A neříkej mi gadžo, já ti taky neříkám cikáne! (Y)

0 0
možnosti
TH

fatmike

23. 4. 2009 13:15
Jak na ně?

V podstatě asi většina lidí souhlasí s tím, že s cikány je potřeba urychleně něco dělat. Jak zde bylo napsáno klíčem je vzdělání mladých, jejich odtržení od vlivu rodičů. Cikáni však argumentují důležitostí rodiny a pospolitosti, takže představa o izolaci mladých, jejich vzdělání a následného vržení mezi "staré a nevzdělané" cikány je absurdní. Proč však nemůžou peníze místo na zneužívané dávky jít rovnou na vzdělání? Stejně jako za stravenky by nemělo být možno koupit nic jiného než jídlo,za dávky by nemělo být placeno nic jiného než škola a zájmové kroužky. Dle mého jediná cesta je v důsledné kontrole využívání soc. dávek a tvrdém trestání jejich zneužití.

0 0
možnosti
J

jansta

23. 4. 2009 14:50
Re: Jak na ně?

urcite souhlas, ale kdyz das cikanum stravenky, dejme tomu 80ti korunovy tak to neznamena ze si koupi chleba. Pred kramem je za 70 kc vymenej a cigara si koupej stejne. A pak budou zehrat ze nemaj co jist ze jim davame malo. Takze dal bych jim penize na jidlo vypocitany podle nakyho zakladniho kose potravin na osobu na den a ostatni bych posilal primo. Prisp. na bydleni majitelum domu, skolny do skol a tak. Navic investice do skol a na vzdelani jsou dobry, ale jsou k nicemu kdyz tam ty deti nechodej. Takze spis se zamerit na to jak je tam dostat, nez ze jim koupime novy globusy

0 0
možnosti
JS

x.time

23. 4. 2009 13:15
dotaz

mam hypoteticky dotaz ... o co by bylo lidstvo chudsi kdyby nezil ani jeden rom myslim tim nikdy ... znate nekdo nejakeho ktery by prinesl treba nejaky objev v medicine ... fyzice .... v cemkoliv ja znam akorat jednoho a to je Chapplin a to je jeste umelec takze to je sporne jestli mel nejaky prinos ...

0 0
možnosti
TF

forticek

23. 4. 2009 13:18
Re: dotaz

Chaplinovo pravé jméno je Israel Thonstein, což snad dost dobře vypovídá o tom, že se o róma nejedná. Róm by asi také těžko finančně podporoval komunismus v Evropě :-)

0 0
možnosti
JS

x.time

23. 4. 2009 13:07
bravo

tak presne tak se na to divam ja .... skoda ze nasi ministri jsou k tomuto slepi hlusi ... blbi

0 0
možnosti
TH

fatmike

23. 4. 2009 13:18
Re: bravo

Dotaz: skoro všichni v ČR nemají cikány rádi.Komu se tedy politici svým podlejzáním cikánům snaží zalíbit? Kdo je cílovou skupinou Kocába?

0 0
možnosti
T

tonmen

23. 4. 2009 12:48
lepší vzdělání

Tento problém je podle mě v současnosti řešitelný pouze tím, že se všechny síly vrhnou do vzdělaní malých Romů (pozitvní diskriminace zbytku společnosti).Tyto děti jsou prostě vychovávány a lidsky tvarovány prostředím ve kterém vyrůstají a všichni víme, jaké prostředí to většinou je.  V případě, že se nebude roky dít téměř nic, mám obavy, že problém diskrimanace a rasismu k romské komunitě bude neustále narůstat.

0 0
možnosti
  • Počet článků 3045
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2467x
důchodce