S Carrerasem pro tisíce posluchačů v Taipei i Drážďanech

25. 08. 2009 9:13:27
Severočeská filharmonie Teplice, s kmenovým kanadským dirigentem Charlesem Olivieri-Munroem, patří k výborným symfonickým orchestrům Česka. Zájem o její vysoké interpretační umění je i v zahraničí, kde členové teplického tělesa upoutali rovněž světového tenora José Carrerase ze Španělska.
José Carreras a Rebeca Oliveira se chystají k vystoupení..
José Carreras a Rebeca Oliveira se chystají k vystoupení..foto: T. Olšer

V těchto dnech severočeští filharmonici doprovázeli jedinečného pěvce na třech koncertech v Německu. Spolu s mexickou sopranistkou Rebecou Oliveirou provedli ve Schwerinu, Erfurtu a v drážďanském zámku Pilnitz před čtyřmi tisíci posluchači árie z Romea a Júlie, Straussova Netopýra, Lehárovy Veselé vdovy a Lazebníka sevillského.

Pod dirigentskou taktovkou Carrerasova synovce Davida Gimeneze zazpíval kolega Placida Dominga a Luciana Pavarottiho árie Silenzio Cantatore, O Marenariello, Passione, Core Ngrato a Brindisi z Traviatty. Orchestr se předvedl mj. v díle Cavalerii Rusticana Pietra Mascagniho.

"S Davidem Gimenezem a José Carrerasem jsem hrál před deseti lety jako člen Janáčkovy filharmonie Ostrava v japonské Fukuoce ve sportovní hale pro 30 tisíc posluchačů, kde ještě spoluúčinkovala Diana Ross a Placido Domingo," zavzpomínal houslista Tomáš Olšer po návratu z německého turné.

Placido Domingo je držitelem impozantního výkonu, kdy v červenci 1983 byl ve Státní opeře ve Vídni 83 krát vyvolán nadšeným publikem před oponu. Úspěch si vysloužil za interpretaci v Pucciniho opeře La Bohéme. Potlesk trval nepřetržitě hodinu a půl...

"Moc rád vzpomínám na koncert v Taipei na Taiwanu v roce 1997, kde jsme spolu vystupovali pro 120 tisíc posluchačů. Byl to jedinečný koncert v úžasné atmosféře. Janáčkova fiharmonie Ostrava tenkrát, stejně jako její severočeští kolegové z Teplic dnes, hrála skvěle," pochvaloval si dirigent David Gimenez.

Po svém vystoupení v Ostravě mi mj. řekla v rozhovoru španělská sopranistka Montserrat Caballé:

"José Carrerase jsem v roce 1970 pozvala k účasti na představení opery Lucrezia Borgia - to byl první velký Carrerasův úspěch. Bylo to po jeho árii Ismael ve Verdiho opeře Nabucco a v opeře Norma, kde byl skvělý. Znovu jsme spolu zpívali o rok později v opeře Marie Stuartovna v Londýně..."

V roce 1987, na vrcholu kariéry, mu byla diagnostikována leukémie; lékaři mu dávali jen malou šanci na vyléčení a přežití. Po léčbě, kdy absolvoval náročnou radioterapii, chemoterapii a autotransplantaci kostní dřeně, se mohl Carreras opět vrátit na svou profesionální uměleckou dráhu.

V roce 1988 založil Fundación Josep Carreras contra la leucemia (Nadace José Carrerase proti leukemii), která ekonomicky podporuje výzkum leukémie a která udržuje banku dárců kostní dřeně.

V červnu 2008 oslavil vystoupením v Teatre del Liceu ve své rodné Barceloně padesát let od svého debutu na tomto jevišti.

(Další glosy, komentáře a ukázky z knih na webech: http://bretislav-olser.enface.cz - http://olser.cz)

Autor: Břetislav Olšer | úterý 25.8.2009 9:13 | karma článku: 11.61 | přečteno: 775x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.12 | Přečteno: 589 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2063 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.80 | Přečteno: 292 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 3045 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2466

důchodce
 

Moje fotky na výstavě I vy můžete být naše hvězda na MFF Karlovy Vary 2011

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...