Břetislav Olšer

Prezident Zeman boduje – míří k nám 100 miliard z Číny; co na to Obamův prominentní špeh?

17. 04. 2015 7:17:17
Další hmatatelný výsledek velmi kritizované nedávné oficiální návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Číně je tady. Na 60 českých firem míří dobýt Říši středu. Za osm dní začne 23. dubna 2015 v Šanghaji prestižní technologický veletrh. V konkurenci 900 vystavovatelů z celého světa budou ve středu pozornosti právě ti čeští.

Stojí za pozornost, že Česko je letos jeho čestným hostem; vystupujeme jako hlavní zahraniční partner a budeme mít k dispozici ty nejprestižnější výstavní prostory. Pořadatelé nám vyšli vstříc a bezplatně poskytli řadu služeb. zároveň se v Šanghaji uskuteční česko-čínské podnikatelské fórum ozdobené kumštem našich významných umělců, kteří se jistě ocitnou na "černé listině" odmítačů vyvěšování tibetské vlajky...

Přitom každý soudný člověk ví, jak Kalousek, kdysi člen lidovců zdravil Čest práci v rámci Národní fronty řízené ÚV KSČ, prskal jako pominutý, když prezident Zeman prohlásil, že bychom se od Číny měli učit, jak ekonomicky prosperovat a jak stabilizovat společnost. A uznal její celistvost včetně Tibetu a Tchaj-wanu. Zeman prý proto nehájí zájmy České republiky, dělá zemi špatné jméno doma i v zahraničí, jedná v rozporu s dobrými mravy a zásadami slušného chování....

Tibetská dívka na Velké čínské zdi... Snímek Břetislav Olšer

Opak je však pravdou, nedělá nám špatné jménu, spíš naopak. Rozhodně není záškvara, jako někteří občanů Česka. Příklad za všecky; již devatenáct let věší na radnici v Opavě tibetskou vlajku, napadlo mě, že se jich zeptám, kolikrát byli v Tibetu, aby byli přesvědčeni, že dělají správnou věc? Pak jsem zjistil, že nedávno za pomoci asistentky věšel symbol "svobodného Tibetu" slepý náměstek primátora a bylo mi jasné, že kdo jiný by mohl na beton vědět, než nevidomý funkcionář, jak to v Tibetské autonomii skutečně vypadá s lidskými právy..

Přes tato politická úskalí projevuje Čína k Česku své sympatie už řadu let. Jak jsem na to přišel? Při rozhovoru s velvyslancem ČR v Pekingu ing. Liborem Sečkou. Sám na vlastní kůži pocítil zmíněnou přízeň. Sám mi řekl dvě epizodky. “Říše středu, jak se s oblibou říká, je zemí symbolů a obrazů. I písmo má obrázkové. Zažijete tady spoustu symbolů a musíte se v nich vyznat. Třeba u příležitosti rautu na počest založení ČLR jsme dostali stůl č. 93. Další výmluvný obraz diplomacie. Hned vás musí napadnout, že loni to bylo stůl č. 130. Nikdo o tom nemluví, ale výpovědní hodnota tohoto faktu je zřejmá..."

Na prvním místě je politická bezpečnost Číny; hodně se toho namluví o dalajlámovi, zvláště Česko má s tím maličkou potíž, Velvyslanec Ing. Sečka ví, v čem je problém, resp. výhoda: “Někdy se celá záležitost hodně zužuje; pokud jde o postoje pana ministra Karla Schwarzenberga, pak jde o postoje člověka, který ctí přátelství a nemění názory dle nějaké momentální potřeby. Jsme připraveni jednat, bavit se o všech otázkách, včetně lidských práv a Tibetu zvláště. Současně vnímáme i čínské obavy a “citlivosti”. Není ale možné, aby Čína v tomto směru měřila dvojím metrem. Obama přece také přijal dalajlámu a Čína jedná s USA dál...”

Resumé; paradoxně tak největší konkurent Miloše Zemana způsobil, že představitelé Číny, jež v sobě mají tisíciletou tradici vznešeného císařství, s určitým vymezením chápou přístup Karla Schwarzenberga, že se nevzdá na něčí příkaz svého takřka čtyřicetiletého osobního přátelství s Dalajlámou... Je zde ovšem jedno ale; jak může antikomunisticky založený aristokrat a nejbohatší český politik vyznávat upřímně přátelství k šéfovi buddhistů Lhamo Döndubovi, jak zní rodné jméno čtrnáctého dalajlámy, jenž po celém světě hrdě prohlašuje: “Pořád jsem marxista. Marxismus má morální etiku, zatímco kapitalismus je pouze honbou za ziskem..." Karel Marx: Arogantní hnusný člověk, který mimochodem silně nenáviděl Slovany...

Přesto je s podivem, že knížecí poskok Kalousek, co masturbuje u parlamentního řečnického pultíku, kdykoli spatří červené světýlko televizní kamery, je ve stejné straně jako Schwarzenberg, který se dost shazuje, když strpí vedle sebe takovou nulu. Teď neřeknu nic objevného; chameleon Kalousek byl již v roce 1984 členem Československé strany lidové, aby se společně s komunisty stali součástí Národní fronty ČSSR, jež byla řízena ÚV KSČ. Pavlovův reflex slintání... Svoje selhání, když v roce 2006 nabídl koalici se socialisty a komunisty, zdůvodnil: „Udělal jsem něco, co omluvit nelze. Neměl jsem na vybranou. Mohl jsem tiše chcípnout v křoví. Byla to provokace, byla to hra. Kdybych neudělal nic, tak další vývoj byl neskonale dramatičtější...” Není to pravý “normalizační kariérismus”, když mu hrozilo, že chcípne bez práce v křoví...?

Prezident Zeman nyní boduje – míří k nám prvních 100 miliard z Číny, kam se naopak vydávají desítky českých firem na prestižní veletrh. Co na to Obamův prominentní zvěd Andrew Schapiro? Jak signifikantní jsou rozdíly mezi velvyslanci? Podepsali jsme po vzoru Fausta svoji duší americkému ďáblu. Co můžeme mít z USA, než po nás zůstane díra ve stropu? Persingy, granáty, raketomety, Agent Orange, napalm, bombardéry B-52...?

To je husté, proti tomu, když Zeman z ČLR přivezl "jen" desítky obchodních smluv, dohod a memorand za 40 a více miliard. Čínská společnost CEFC by díky smlouvě o strategické spolupráci uzavřené s finanční skupinou J&T mohla získat třetinový podíl v J&T Bance. Čínská firma by za podíl mohla zaplatit skoro 700 milionů eur (asi 19,4 miliardy korun); je šestou největší soukromě vlastněnou společností v Číně a zároveň jednou z největších korporací na světě, která se zabývá mimo jiné finančnictvím, energetikou či infrastrukturou.

Buddhistky při modlitbě v Pekingu... Snímek Břetislav Olšer

Navíc se čínská ekonomika se stala největší na světě, oznámil Mezinárodní měnový fond. Čína tak na piedestalu vystřídala Spojené státy, které z něj před 142 lety sesadily Velkou Británii. Přesto česká média melou neustále svou, že USA pořád kralují, aniž by se zmínila, že Spojené státy mají největší státní dluh široko daleko. Skoro 18 bilionů není žádný zanedbatelný bakšiš. Přitom objem ekonomiky nejlidnatější země světa Číny již činí 17,6 biliónu dolarů, zatímco té americké „pouhých“ 17,4 biliónu dolarů, ovšem mínus mnoha bilionový rest. Ještě v roce 2000 přitom Američané produkovali třikrát více než Číňané a na počátku 80. let byl rozdíl desetinásobný, upozornil list Financial Times. Dnes Čína tvoří 16,5 veškeré světové ekonomiky. Tibet – Čína

A mezi čtyřmi čínskými bankami, jež už brzy zakotví v ČR, patří i China Construction Bank; ta ke konci června 2013 dosáhla tržní kapitalizace 176,7 miliardy dolarů, čímž se tato banka řadí na páté místo na světě. Společnost má téměř 15 tisíc poboček v Číně a deset poboček v Hong Kongu, Singapuru, Frankfurtu, Johannesburgu, Tokiu, Soulu či New Yorku. Banka vznikla za Mao Ce-tunga v roce 1954 pod názvem People’s Construction Bank of China. Až čtyři obří čínské investiční banky by v příštích dvou letech mohly najít svůj domov v Česku. Chtějí tu investovat stovky miliard.

Na Náměstí Nebeského klidu v Pekingu... Snímek Břetislav Olšer

Takže, Obamovu zvědu v Česku Schapirovi se nelíbí, že „kopeme za Rusko“, navíc chce do Moskvy odletět prezident Zeman, za což byl ambasádou USA v Praze pokárán, navzdory Vídeňské úmluvě o diplomacii; (čl. 41 mj. praví: ..."S výhradou svých výsad a imunit mají všechny osoby, požívající takových výsad a imunit, povinnost dbát zákonů a předpisů přijímajícího státu. Jsou rovněž povinny nevměšovat se do vnitřních záležitostí tohoto státu...") Přesto se mu veřejně nelíbí ani Zemanův vztah k Číně, jak tedy zareaguje na fakt, že k nám brzy dorazí prvních sto miliard, které přilákají čtyři čínské banky, pro něž se stane Česko domovem? A největší světová společnost BRICS?

A co řekl ministr financí Jack Lew americkým zákonodárcům..? "Spojené státy vyzvaly země, aby dvakrát přemýšlely, než se upíší nové Čínou vedené Asijské rozvojové bance, kterou Washington považuje za konkurenta Světové banky, poté, co Německo, Francie a Itálie následovaly Británii a sdělily, že se připojí. Koordinovaný krok amerických spojenců zúčastnit se vlajkového ekonomického projektu Pekingu je diplomatickou ranou pro Spojené státy a jejich snahu čelit rychle rostoucímu ekonomickému a diplomatickému vlivu Číny. Účast Evropy odráží dychtivost napojit se na čínskou ekonomiku, druhou největší na světě, a přichází uprostřed hektických obchodních vyjednávání mezi Bruselem a Washingtonem. „Doufám, že před konečným upsáním se všichni, kdo propůjčují své jméno této organizaci, ujistí, že kontrola je patřičná...“ https://www.google.cz/search?q=ferguson+riots&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=7Rh3VNTVFOT4yQOu0oKQCQ

Protiruské sankce? K smíchu; Vladimír Putin s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem podepsali kontrakt na 38 miliard kubických metrů plynu na 30 let. K dalším smlouvám patří rozšíření moskevského metra, tedy jde o projekt největší dostavby podzemní dráhy v Evropě – 150 kilometrů podzemí dráhy se 70 stanicemi. Čína má přes tři biliony devizových prostředků na světě, což využívá k investicím; v Africe do těžby surovinových zdrojů, od zlata po diamantu a platinu, v Jižní Americe buduje nové přístavy, aby v nich mohl kotvit i největší čínské nákladní lodě. Ekonomická síla Číny a Ruska vzroste i tím, že do společenství BRICS nyní přibude také Indonésie, země s čtvrtmiliardovým islámským obyvatelstvem, jež nyní vykazuje největší tempa růstu v Asii.

Buddhistická očista v Tibetu... Snímek Břetislav Olšer

V perspektivě se stane jednou z předních zemí světa, domnívají se mnozí experti. Hlas Ruska píše o možném připojení Indonésie ke společenství BRICS, což je ekonomický a politický protipól USA a EU, které tvoří pět států Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika, vzájemně úzce spolupracují v oblasti ekonomické, politické, ale také ve vojenské. Čína se navíc může stát prvním zahraničním zákazníkem, který koupí nejmodernější ruský systém protivzdušné obrany S-400 Triumf. Země skupiny BRICS jsou v současné době vážným hráčem ve světové ekonomice. Podíl jejich obyvatel tvoří 40% světové populace a pětinu světového HDP. Těchto pět zemí drží zahraniční měnové rezervy ve celkové výši 3,4 bilionu euro.

Prezident Miloš Zeman s velvyslancem ČR v Pekingu ing. Liborem Sečkou...

Ovšem, nechval dne před večerem; ještě se totiž neví, jak Schapiro, tento napůl Čech, opět pichlavě zareaguje na čtyři čínské banky v ČR. Nebo je snad vyloučeno, aby je nakonec vystrnadila americká centrální banka FED s bezcennými inflačními papírky...? Divíte se? Tak to nemáte potuchy, co je to politická (z)vůle...

Inu, naše veleúspěšná obchodní anabáze do Říše středu bude pokračoval letos na podzim, kdy v říjnu či listopadu zamíří do Číny premiér Bohuslav Sobotka,, aby po vyšlapané cestičce přibral další početnou skupinu českých podnikatelů, navzdory neutuchajícímu hysterickému házení klacků pod nohy ze strany opozice, zastoupené tlučhuby Fialou, Němcovou a Kalouskem... Jak být diplomatem a nezměnit se přitom ve schizofrenika...

Co se to děje? Svět škemrá v Číně. A co lidská práva...?

Proč se Putin smál sankcím USA; oznámí “plynový zlatý grál” s ČLR?

Jak jestřábi studené války dostali rozum a zkrotli v pokoře...

Omluva Zemanovi; zprostředkoval v Číně obchody za stovky miliard...

Jak srovnat hřebínek Miloši Zemanovi? Dát mu zahraničního „zaracha“

Další komentáře, glosy a ukázky z mých knih na webech olser.cz, bretislav-olser.enface.cz a na mém facebooku

Autor: Břetislav Olšer | karma: 41.15 | přečteno: 6561 ×
Poslední články autora