Koh-i-noor vyklízí české pozice, co by na to král knoflíků?

12. 07. 2008 6:43:13
Společnost Koh-i-noor Hardtmuth v Českých Budějovicích popírá informaci, že se chystá prodat svoji továrnu a přesunout výrobu do zahraničí. Generální ředitel Vlastislav Bříza jen oznámil, že firma přesune do zahraničí pouze menší část své produkce, většinu bude i nadále vyrábět v Česku.
Vzpomínka na Vietnam...
Vzpomínka na Vietnam...Foto: B. Olšer (2)

Prameny, zjevně nepřesné, uvádějí, že firmu Koh-i-noor založil už v roce 1790 Josef Hardtmuth v Českých Budějovicích. Pravda je však taková, že zmíněný rakouský podnikatel ve zmíněném roce sice založil firmu, ale na výrobu kameniny, a ne v jižních Čechách, ale ve Vídni.

Zde také v roce 1808 postavil novou továrnu na výrobu tužek a kameniny. Teprve v roce 1848 ji přesídlil do Českých Budějovic. Ve hře je však také pražský Koh-i-noor, jehož zakladatelem byli bratři Waldesové.

Ti ale směli používat značku Koh-i-noor jen pro svůj výrobek patentky, nikoliv jako firemní značku. Tak se stalo, že prostě existovaly dvě firmy jednoho názvu, jinak spolu neměli nic společného...

Před 130 lety se 2. července 1876 v Nemyšlu u Tábora narodil Jindřich Waldes. Když mu bylo čtyřiadvacet, založil s mechanikem Hynkem Pucem společnost Waldes a spol. na výrobu drobného kovového zboží.

V malé pražské dílně Jindřicha Waldese tak vzniká stroj, který dokáže vyrábět jednu patentku za druhou. Malé kovové, ve své době zázraky, nahrazující knoflíky, jsou světovým hitem.

Šlo o tzv. stiskací knoflík. Podstatou vynálezu bylo nahrazení ruční montáže stiskacího knoflíku strojním vkládáním pružiny do jeho pérové části.

Už v roce 1907 začala ve Vršovicích fungovat továrna, která zaměstnávala 300 lidí a brzy se stala největší svého druhu v celém rakouském mocnářství. Když Jindřich Waldes v roce 1909 odkoupil podnik svého konkurenta, firmu Lokesch a spol., ovládl celý domácí trh.

V té době už měl první zahraniční filiálku v Drážďanech, kterou vedl jeho bratr a prokurista Sikmun Waldes. Obchodní jmění jejich firmy činilo v roce 1912 úctyhodných více než 200 000 korun. Ještě před první světovou válkou založil Waldes zahraniční pobočky i ve Varšavě, Paříži, New Yorku a Barceloně.

Jako skvělý obchodník a manažer byl i mecenášem kultury, umění a sportu, vášnivým českým vlastencem, podporoval sokolskou obec, financoval výstavbu památníku Komenského v Naardenu a organizoval česko-židovské hnutí.

Jeho sbírka obrazů čítá na 2300 obrazů a kreseb, Škrétou počínaje, přes Brandla, a Kopeckým či Kupkou konče.

V roce 1939 byl jako Žid zatčen gestapem a odvezen do Buchenwaldu, jeho podniky byly arizovány. V roce 1941 se mu podařilo ze zajetí vykoupit a odplul na Kubu, kde zřejmě v Havaně za podezřelých okolností zemřel

Zbyl však Koh-i-noor a známý reklamní symbol podniku, jímž se stala dívka s patentkou v oku. Nápad tohoto firemního loga vznikl na palubě zaoceánského parníku plujícího roku 1912 do Spojených států.

Tehdy si Waldesova společnice - slečna Elisabeth Coyensová - jen tak v žertu vložila patentku do svého oka, byla vyfotografována a Waldesův přítel, slavný malíř František Kupka, ji v této póze, podle snímku Preissingem rozkresleného námětu, namaloval jako Slečnu s patentkou.

A právě z této Kupkovy abstrakce dotvořil později grafik Vojtěch Preissig firemní logo Koh-i-noor, nazvané podle největšího jihoafrického diamantu na světě se 186 karáty.

V českobudějovickém areálu firmy dnes pracuje přes tisíc zaměstnanců. Koh-i-noor však vyrábí zboží nižších kategorií až v čínském Nanjingu a loni koupil za nezveřejněnou cenu bulharský závod na výrobu fixů a propisovačů.

Po Číně a Bulharsku se nyní největší středoevropský výrobce tužek a pastelek chystá do Vietnamu. Firma tam chce postavit závod na výrobu kaučuku, který by jí pomohl ještě více snížit náklady.

Vzpomínám si, jak jsem se ve vietnamském Vung-tau ubytoval ve slušovickém hotelu Hoa Bin a naslouchal plánům jednoho z manažerů JZD Slušovice, jak kousek od Vung-tau postaví továrnu na zpracování krevet a chobotnic.

Bohužel, plány zůstaly na papíře. Přišlo se totiž na to, že během vietnamsko-americké války byl celý Vietnam nakažen defolianty, jichž letouny US Air Force vypustily během deseti roků přes 70 milionů litrů na rýžová pole, pobřežní vody Jihočínského moře i pralesy ve vnitrozemí. Kdo by neznal Agent Orange, s prudce jedovatým dioxinem...

Slušovice tak vzaly postupem času za své, ale Koh-i-noor, zvláště ten vršovický, pořád žije. Jeho dědicové se však přihlásili o svá práva.

Rozsudek vyřkl Městský soud v Praze. Současným majitelům pražské společnosti Koh-i-noor nařídil, aby vrátili polovinu pozemků pod firmou a vzácné obrazy. Zrušit ho může už jen Nejvyšší soud...

Majitele by měla změnit také slavná Slečna s patentkou, obraz malíře Františka Kupky.

Výši částky, kterou stát Waldesům dluží, nikdo zatím nezná, pohybuje se v řádu miliard.

Byl by "král knoflíků" spokojený...?

(Další komentáře, reportáže a ukázky z knih na webu: http://bretislav-olser.enface.cz)

Autor: Břetislav Olšer | sobota 12.7.2008 6:43 | karma článku: 11.83 | přečteno: 1292x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků stejně žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.84 | Přečteno: 723 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 31.15 | Přečteno: 2672 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 316 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.36 | Přečteno: 222 | Diskuse
Počet článků 3045 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2466

důchodce
 

Moje fotky na výstavě I vy můžete být naše hvězda na MFF Karlovy Vary 2011

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...