Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dva matadoři, dvě koncepce – Čubův Agrokombinát a Babišův Agrofert

Sledoval jsem předvolební duel, v němž byl Andrej Babiš (59) ze zemědělského Agrofertu. Připomněl mi, že má svého generačního předchůdce z Agrokombinátu JZD Slušovice Františka Čubu (77). Ten sice svoje politické hnutí nemá, přesto kandiduje za SPO Zemanovci. Sedm let jsem žil ve Zlíně (Gottvaldově) a ve Slušovicích, takže něco málo vím, co tam "šustilo v trávě"...

Trenér koní František Holčák z Velkých Karlovic získal na dostizích ve Slušovicích nejedno vítězství...Foto: Břetislav Olšer (2)

Hlavní síly JZD Slušovice byly směřovány do přidružené výroby: stavebnictví, zpracování plastů, biotechnologie a výroby počítačů. V 80. letech měl Agrokombinát JZD Slušovice roční obrat 7 miliard Kčs, a z toho zisk více než 700 milionů Kčs, zaměstnávalo více než šest tisíc občanů Slušovic i z více než dvou desítek okolních obcí. Zisk více než sto tisíc korun v tehdejších cenách na jednoho zaměstnance byl neuvěřitelný.

Bylo zde koupaliště, hřiště, školy, dvojtřídní MŠ, zdravotnické středisko, nákupní středisko, restaurace v letadle typu Iljušin 18, dostihová dráha. V každé okolní obci měly Slušovice podnikovou prodejnu, kde členové družstva nakupovali na kartu, peníze měli u Banky Slušovice. Byla vybudována i kanalizace, nové chodníky a cesty, hotel... A k tomu spolupráce s šestnácti zahraničními firmami.

František Čuba vedl JZD Slušovice v období 1963-1990. Byl skvělým manažerem, uměl lidi strhnout a motivovat. Závist vedla ke spoustě vymyšlených mýtů – od machinací s účetnictvím, až po výmysly, že ve Slušovicích počítače nevyráběly, ale byly dováženy z Thajska a podobné nesmysly. Po pádu režimu se měl Čuba s dalšími spolupracovníky dopustit protiprávního jednání tím, že bez souhlasu Státní banky československé umožnili ve vnitropodnikové bance družstva vznik soukromých kont i pro klienty, kteří nebyli členy družstva. V roce 1998 mu za to byl uložen trest odnětí svobody na jeden rok s tříletou podmínkou, Čuba se odvolal a v roce 2000 byl obžaloby zproštěn. http://cs.wikipedia.org/wiki/JZD_Slu%C5%A1ovice

Foto: Twitter Andreje Babiše / Petr Bednář

Po své cestě po Vietnamu jsem pořádal ve Slušovicích výstavu svých fotografií. Vietnam byl jedním ze zahraničních postů, na němž František Čuba realizoval své podnikatelské plány. Všichni mu říkali "velitel", který své kapitány úkoloval. Jeden měl pověření zařídit hangár pro předvánoční trhy; dostal pravomoc dát dohromady partu lidí, peníze i možnost nakupovat v zahraničí špičkové zboží; družstvo mělo ekonomické výhody, včetně bezcelního dovozu určitého zboží. A pak už to bylo jen na jeho samostatnosti a manažerském umění.

Druhý měl rozkazem sehnat letadlo a zařídit v něm s poskytnutými prostředky restauraci. Třetí se neměl starat o nic jiného, než o postavení dostihového areálu... JZD vyrábělo všechno možné, rovněž třeba přípravky proti hmyzu - ty se vyvážely až do Vietnamu - jogurty, pneumatiky, pěstovala se zde kukuřice, vyvíjely se tu nové krmné směsi. Podnik dovážel zahraniční zboží tuzexového typu, které pak Slušovičtí prodávali ve vlastních prodejnách Kvatro nebo na předvánočních trzích. Za mimořádný plat, dodržování termínů a volný pracovní čas, mimořádná odpovědnost.

Protekčně tak bez státních dotací vznikla první "buňka kapitalismu" v totalitě a mohlo být vytvořeno postupně mnoho podobných Slušovic. Přišla ale 90. léta, zhaslo se... a když se rozsvítilo, neviditelná ruka trhu nenechala nic na svém místě, co nebylo rozkradeno, to bylo darováno zahraničním firmám. František Čuba, byl titulován jako "komunistický papaláš" neoprávněně, který "papaláš" by byl schopný v podstatě ze svých prostředků postavit čtyřproudovou silnici do Slušovic? Sám prezident Husák při jednání s předsedou vlády Štrougalem nechápal, jak může podnik jako Slušovice mít zisk v miliardách, i když nedostává žádné státní dotace. Čuba byl přirovnáván také k Baťovi. Nesouhlasil, byť v jednom mají něco společného.

Foto: Profimedia.cz

Baťovým "úlům" uhynula včelstva, zbytek Svitu je dnes v troskách, což zvýšilo nazeměstnanost nejen Zlínského kraje, stejně jako tisíce lidí bez práce zbyly ve Slušovicích a okolních vesnicích, kde nezůstal kámen na kameni. Proto se František Čuba rozhodl, že možná už na podzim obnoví Agrokombinát Slušovice. Možná se rozhodne podle toho, jak dopadnou mimořádně volby, v nichž bude jako krajský zastupitel za SOPZ kandidovat právě za tuto stranu do parlamentu...

Andrej Babiš je jedním z největších ”sponzorů” české státní kasy. Rád by usiloval o ministerské křeslo resortu financí. Problém Česka je podle něj hlavně ekonomický – jde o vybírání daní, DPH, plýtvání, což je dané rozpočtem, o korupci. A z tohoto hlediska je pozice ministra financí zásadní, protože může ovlivnit příjmy státního rozpočtu. Za právě uběhlou hodinu se země zadlužila o dalších 13 miliónů a v tomto trendu jsme na tom jedni z nejhorších v Evropě. Tvrdí Babiš.

Je o generaci mladší než Čuba, možná se mu podaří jednou přetvořit Česko v jedny velké Slušovice. Vzdělání na to oba mají; červené diplomy, docentury, studia v Ženevě a Paříži, ověření manažerských schopností v Maroku a další přednosti mohou jednomu z nich vrátit bývalý lesk a druhému otevřít svět, který má ve svém programu. Jako dlouhou dobu politicky nezúčastněný má totiž nadhled, jak řešit věci, jež jsou pro mnohé z nás zakryty tzv. "provozní slepotou".

Protože Babiš vstupuje do voleb zatím jako nepolitik, může jít v ČT jeho reklama o Vodňanských kuřatech s Jágrem… Všechny jeho firmy platí daně v Česku. Podle Babiše to znamená ročně 600 milionů Kč do státní kasy. Sám Babiš na daních v roce 2012 zaplatil 13 milionů, kdy měl tržby téměř 132,5 miliard Kč. V zemích daňových rájů nemá žádnou společnost. V roce 1993 vytvořil firmu Agrofert, český potravinářský a chemický holding. Začátkem roku 1995 pak došlo k navýšení jeho kapitálu švýcarským investorem. Skupina Agrofert má nyní na 200 dceřiných společností podnikajících v sektoru chemie, zemědělství, potravinářství, pozemní techniky, obnovitelných zdrojů a nově i lesnictví, těžby a zpracování dřeva.

Vývoj Agrofertu je spojen též s americkou bankou Citibank, která podniku poskytla úvěr ve výši 4 milionů dolarů. Babiš nedávno prohlásil, že jeho hlavním majetkem je 28 listinných akcií reprezentujících 100 procent základního jmění Agrofertu. Předloni v listopadu založil občanskou iniciativu nazvanou ANO – Akce nespokojených občanů, jež má raketový nástup - v preferencích je už na druhém místě před komunisty. Čuba zaměstnával tisíce lidí, dalším milionům zlepšoval životní úroveň, Babiš zlepšuje život mnohonásobně vyššímu počtu svých zaměstnanců, potažmo občanům Česka. Jeho letité zkušenosti s faktem, že krize je přirozenou součástí kapitalismu, což si okusil na vlastní kůži, jsou k nezaplacení.

Andrej Babiš je druhý nejbohatší Čech; teď se náramně baví. Už ho nudily pořád samé miliardy, chtělo to hru, vzrušení, pocit vítězství. A to jsou české předčasné volby. Ví, že je vůči korupci imunní, obálka s deseti miliony? K čemu? Nač by mu bylo sto padesát tisíc ve Sněmovně? Může jen prohrát a vrátit se zase ke svým ziskům, sice otrávený, ale hra je hra. Když vyhraje, budeme z toho mít všichni užitek. A co teprve tandem Babiš - Čuba...?

Inu, dva matadoři, zemědělští a hlavně manažerští mágové, byť Agrofert je spíš mj. na řepku olejnou či kostelecké uzeniny, Slušovice byly zase na přidruženou výrobu, ale staly se ve své době výkladní skříní, aby tak zastínily potíže kolabujícího socialismu. Teď objevili svoji živou vodu… http://zpravy.idnes.cz/slusovice-by-dnes-vydelavaly-150-miliard-tvrdi-cuba-uziva-si-duchodu-1f2-/domaci.aspx?c=A101027_1473377_domaci_kot

Aby se za nás děti nestyděly, to zajistí Babiš, Stropnický a spol.?

http://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_%C4%8Cuba

Bursíkův LES do mariáše s Babišovým ANO a Okamurovým ÚSVITEM…?

Babiš dává do státní kasy stamiliony; Kalousek je nechal rozkrást?

http://olser.blog.idnes.cz/c/362978/Kritika-Babise-Nic-nez-zavist-a-sileny-strach-o-dinosauri-koryta.html

Další glosy, komentáře, reportáže a ukázky z knih na webech a také v elektronickém vydání na eReading.cz: (http://www.ereading.cz/cs/detail-knihy/izraelske-osudy?eid=1135)- http://bretislav-olser.enface.cz - http://olser.cz - http://www.facebook.com/profile.php?id=10000053041104#!/profile.php? 

Autor: břetislav Olšer | čtvrtek 10.10.2013 7:04 | karma článku: 23,66 | přečteno: 2754x
  • Další články autora

břetislav Olšer

Proč se nepíše o americkém ostrově Three Mile Island, kde se roztavil reaktor TMI-2...?

Proč je největší jadernou hrůzou jen havárie atomové elektrárny Černobyl a ne katastrofa na ostrově Three Mile Island, kde se roztavil reaktor TMI-2 v elektrárně provozovatele MetE? Kdysi se tajila radiace Černobylu, dnes TMI-2...

27.4.2016 v 7:27 | Karma: 29,73 | Přečteno: 5498x | Diskuse| Politika

břetislav Olšer

Chcete vědět, proč jste rasisté a xenofobové a kam jdou peníze z vašich daní? Tak čtěte...

Romy považuje za nesympatické 82 procent dotázaných Čechů, polovině respondentů jsou dokonce velmi nesympatičtí; opak si myslí jen tři procenta, tři čtvrtiny respondentů cítí antipatie k muslimům, sympatie naopak čtyři procenta...

22.4.2016 v 7:22 | Karma: 32,04 | Přečteno: 2840x | Diskuse| Společnost

břetislav Olšer

V roce 1942 by hajlovala strachy, teď jí nic a nikdo nehrozí, přestože byla pracovně v ČLR

Ceny Anděl získávají amatérští zpěváčci a bigbíty; že to jsou profesionálové? Omlouvám se; amatér má jen charisma a tvoří kvalitu zadara, mnozí neintonující profíci Anděla sice neví, co je to charisma, ale zato mají za to miliony.

13.4.2016 v 7:13 | Karma: 31,79 | Přečteno: 2299x | Diskuse| Společnost

břetislav Olšer

Jak hordy organizovaných Číňanů s holemi terorizovaly nebohé a neprovokující Čechy...

Co vše mě zaujalo na návštěvě čínského prezidenta Si Ťin- pchinga, tyrana a novodobého Hitlera v Lánech a na Pražském hradu? Začal bych mladíkem, co při spatření kamery vběhl do davu Číňanů s vlajkou Tibetu a prý byl bit holemi...

31.3.2016 v 7:31 | Karma: 40,31 | Přečteno: 3031x | Diskuse| Politika

břetislav Olšer

Havloidní systém může páchat trestné činy, policie však nekoná, svobodu projevu ale trestá

Házení vajec na prezidenty ČR a SRN, policie nic, ukradení prezidentské standardy, policie nekoná, zneuctění Hradu červenými trenýrkami, policie - jen neškodná recese, zničení desítek čínských vlajek, policie bezradně krčí rameny,

29.3.2016 v 7:29 | Karma: 40,19 | Přečteno: 2525x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 3045
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2467x
důchodce