Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozprodá Čína americké státní dluhopisy a nechá padnout dolar...?

Došlo už Obamovi, že nemá na nějaké "vyskakování", když se přesvědčil, že Rusko s Íránem a Čínou tvoří pevný svazek, přičemž ČLR by mohla prodat státní dluhopisy USA, kterých nakoupila za tři biliony USD, což by se Spojeným státům asi moc nelíbilo. Jako světová ekonomická jednička si Čína může dovolit ledasco.

Se Spojenými státy na věčné časy a nikdy jinak...Foto: Břetislav Olšer (2)

Spekulace, zdůrazňuji pro nejchytřejší ekonomy z diskuze - pouhá spekulace; šlo by o masivní nabídnutí všech amerických státních dluhopisů k prodeji a to by mohlo též znamenat zhroucení dolaru. Tyto dva faktory by zabrzdily světovou ekonomiku takovým způsobem, že by to představovalo okamžitou ekonomickou likvidaci střední třídy v západních zemích a hladomor v těch chudých. I v běžném životě existují vymahačské firmy, co vytáhnout dluhy z kdekoho. A politika je řádně vymahačské sviňstvo.. Možná i proto se jeví Putinova rétorika tak silná, že ani prezident Obama si nemůže věčně "stát na vedení". Ostatně, biliony státního dluhu, co má na krku, není žádná procházka růžovým sadem. To už jsou jen fakta, proč je na tom USA tak bídně...

Hypotéza. Opět pro ty, kteří neví, co to je hypotéza; FED už nestačí tisknout nové dolary, dluhové pasti jdou jedna za druhou; nezastaví se ani na 18 bilionech. Z amerického platidla se postupně stává skoro jen bezcenný papír, zvláště od doby, kdy bylo zrušeno zlato jako hodnota, která kryla moc dolaru, čímž se kupní cena jednoho dolaru časem ustálila na čtyřech centech. FED má roli lichváře a půjčuje peníze vládě za úrok.

Každičký dolar vydaný do oběhu Centrální bankou je od ní pronajmut státu za nějaký úrok, resp. každý dolar je okamžitě zhodnocen; dolar plus patřičné procento dluhu. A nikdo jiný než Centrální banka nemá v USA monopol na tvorbu peněz pro celou zemi. Kdysi, blahé paměti, vlády neměly dovoleno tisknout bankovky, aby peníze byly stabilní a kryté zlatem. Ale protože bylo třeba stále více peněz, než na ně stačilo zlata, Federal Reserve System FED tiskl a tiskl nové, virtuálně tím řešil jednu krizi za druhou. Nebylo by ale lepší vrátit tzv. zlatý standard, který byl v USA zrušen za úřadu prezidenta Franklina D. Roosevelta ke konci roku 1933? Každému obyvateli bylo nařízeno odevzdat veškeré zlato pod pokutou až 10 000 USD, 10 let vězení, či obojí. Dnes se USA zamýšlí nad zavedením nového zlatého standardu. Tvrdí, že ve Fort Knox mají uloženo 8 000 tun zlata, ale tomu ve skutečnosti nikdo nevěří. Vlastně, proč ne; kdysi měli nakoupit ze švýcarských bank židovské zlato, nakradené během holocaustu nacisty. To už je fakt...

Třetím do protiamerické party je po Rusku a Číně také Írán - Persie. Třetí místo na světě v těžbě ropy, druhé v těžbě plynu. S podporou USA Husajnovi byla válka Iráku s Íránem o ropu; za použití jedovatého plynu americké výroby a smrt tisíců civilistů byl Husajn popraven. Paralela se Sýrií. Během čtyř let po islámské revoluci opustilo Írán asi 1,5 miliónu Íránců, mezi nimi i 50 000 Židů - zhruba polovina celé komunity. Dnes zbylo v Íránu z původních 100 000 Židů už jen asi 30 000. V čistě náboženské sféře je jim přiznávána svoboda. Jen v samotném Teheránu dnes funguje přes deset synagog. Židé však přesto musí být velmi obezřetní. V roce 1999 bylo 13 mladých Židů ze Šírázu obviněno z údajné špionáže pro Izrael jen proto, že mezi nimi a Izraelem došlo k běžné mailové korespondenci. Deset mladíků pak bylo odsouzeno k trestu odnětí svobody od 4 do 13 let. 

Podobný je případ slovenských parašutistů, co si vybrali zrovna íránské nebe a hned nad neuralgickými body, které zajímají celý svět. Írán je zatkl a poté propustil šest z osmi paraglidistů zadržovaných více než tři měsíce kvůli podezření ze špionáže. íránská policie zadržela kvůli podezření, že za letu fotografovali jaderná zařízení či vojenské objekty, což je v zemi zakázáno. Kde není. Stalo se to u středo-íránského města Isfahán, kde se nacházejí zařízení na obohacování uranu. Slovenští paraglidisté byli vybaveni vysílačkami, které jsou v Íránu zakázány, a profesionální fotografickou technikou. A ještě při letu nad místem jaderných zařízení si vše fotografovali, což byla kardinální drzost, hraničící se stupiditou. Možná bych někoho z této osmičky spatřil v Izraeli a mohl si myslet, že tam nebyli jen kvůli poletování vzduchem, ovšem srovnávat je s izraelskými špióny je poněkud nesmysl, jelikož by Mossad takovou pitomost nikdy neučinil. 

Ale jsou další naléhavé otázky; když prý může mít jaderné zbraně Izrael, Indie a Pákistán, tak proč ne Írán? Íránci si zvolili nového prezidenta a Západ si s úlevou oddechl, včetně Izraele. Hasan Ruhání je pro něj příslibem reforem islámské teokracie a pokroku v jaderných jednáních. Ruhání se však musí vypořádat také s děsivou ekonomickou situací a vlivem faktického vládce Íránu, ajatolláha Chameneího. Ruhání ale oznámil, že je proti tomu, aby Írán zastavil obohacování uranu. Problém jaderného programu lze řešit výhradně diplomaticky. Sankce a hrozby nejsou účinné a nespravedlivé, Íránci neudělali nic špatného, aby jim byli vystavováni, jejich nukleární aktivity jsou legální…

Islámská republika Pákistán je po Indonésii druhou nejlidnatější muslimskou zemí na světě, vlastní jaderné zbraně a v současné době je místem s největším počtem teroristických útoků. Novou vládní stranu Pákistánu tvoří muslimové. Islám je zde státním náboženství, které praktikuje až 98 procent Pákistánců, kteří chtějí zavést islámské právo šaria. Přesto Pákistán neděsí USA, Evropskou unii, ani Izrael, na rozdíl od Íránu, který atomovou zbraň zatím nemá. Proč nám nevadí Pákistán, válečnický národ, který je politicky rozpolcený, plný nebezpečí, atentátů, skrývajících se teroristů a raket, co doletí i do Evropy…? Proč nás neděsí, že by se jich mohli zmocnit extrémisté z Talibanu nebo Al-Kajdy…?

Přečetli jsme si novinku, že americká Ústřední zpravodajská služba CIA začala podle listu The Washington Post dodávat zbraně syrským povstalcům. Jedná se o arzenál, který jim vláda prezidenta Baracka Obamy slíbila již v červnu 2013. Skutečnost je však zcela jiná; o útoku na Sýrii se jen usilovně neuvažuje, koná se již dávno, alespoň v dodávkách zbraní povstalcům... Některým skupinám k vytvoření tajné služby a kontrarozvědky pro boj s Bašárem al-Assadem významně pomáhá také CIA. Je celkem snadné vynaložit společné úsilí pod jejím vedením a dodat do země protitankové, protiletadlové a protipěchotní zbraně přes nedostatečně střežené hraniční oblasti. Vzhledem k nedostatku lidských zdrojů a geografických rysů Sýrie – nízké hory, suché stepi a pouště, které pokrývají únikovou cestu – režim by byl svržen opozicí, pokud by měla dostatek palební síly.

V jižním Turecku, zemi se základnami NATO, již nějaký rok proto “zařezává“ tým zkušených důstojníků CIA, kteří pomáhají s dopravou vojenských dodávek přes turecko-syrské hranice. Jedním z mezičlánků dodávání zbraní pro „povstalce“ je pobočka syrského „Muslimského bratrstva“. Automaty, granátomety a protitankové systémy pro syrskou opozici nakupuje Turecko, Saúdská Arábie a Katar. CIA pomáhají k přepravě zboží na místo určení. Sýrie je dnes zaplavena teroristy všeho druhu, včetně odnoží Al-Kájdy, která spáchala v této zemi několik velkých teroristických útoků s podporou americké vlády; oznámil v červnu odstupující šéf Vojenské akademie, turecký admirál Tyurker Ertyurk. Dodal taky, že USA vsadily hlavně na teroristické skupiny a ne na skutečnou opozici.

Pod pojmem „rebelové“ se dnes skrývají stovky ozbrojených skupin s často protichůdnými cíli. Ty sekulární lze možná zařadit pod hlavičku Svobodné syrské armády, ale i její jednotlivé brigády spolu často bojují navzájem, obzvlášť o nadvládu nad konkrétním územím či městskou čtvrtí. Islamisté se zase hlásí k Frontě al Nusrá, která má proklamovanou podporu Al-Kajdy. Asadovská vláda se od počátku roku snaží oficiálně nabízet dialog všem, kdo složí zbraně, a postupuje přitom jednotlivě; prý „bere“ jednu skupinu po druhé. Zdá se, že některé skupiny si už uvědomily, že dva roky války neposunuly jejich někdejší požadavky ani o píď. A svou roli určitě hraje i únava a vyčerpání. Dialog s džihádisty je ale nereálný...

Spojené státy přišly s poplašnou zprávou, že vůdce teroristické sítě al-Káida Ajmán Zavahrí, který nahradil zabitého bin Ládina, vyzval k útokům uvnitř Spojených států, aby "Amerika vykrvácela ekonomicky" tím, že ji budou nutit k velkým investicím do ochrany bezpečnosti, jelikož slabým místem Ameriky je její ekonomika, která už kvůli výdajům na vojenské akce a bezpečnost začala pokulhávat," řekl v audionahrávce, která je 72 minut dlouhá. Prý USA už porazili ve válkách v Somálsku, Jemenu, Iráku a Afghánistánu, mohli by pokračovat. tažením na jejich vlastním území.

Během války v Perském zálivu na letišti americké vojenské letecké základny US Air Force ve Frankfurtu nad Mohanem - Rhein-Main Air Base...  Snímek Břetislav Olšer

Habaďura? Další Obamův taktický krok, aby dokázal, že žádné Al-Kájdě v Sýrii nepomáhají; to by je jinak za to Zavahrí chválil a ne jim vyhrožoval „ekonomickým vykrvácením“. Zavahrí asi ví, že o to "odkrvení" se postará Peking, když prodá americké dluhopisy a zruinuje dolar. A Sýrie je jazýčkem na vahách. Proto právě nyní v Ženevě vedou řeči Lavrov s Kerrym; ne však o chemickém útoku Asada na děti a ženy, oba vědí, že se nikdy nestal, a že to byli povstalci, co chtěli jen vyprovokovat útok Spojenců na Sýrii, ale o tom, jak se Lavrov zaručí, že Sýrie svůj "antichemický" slib splní.

Podle Asada má také syrská opozice ve svém arzenálu otravné látky, které dostává "i z ciziny", a srpnový chemický útok u Damašku byl jen "americkou provokací". Přitom je známo, že USA vlastní přes tři tisíce tun otravných chemických látek, což je trojnásobné množství, než jaké tvoří chemický arzenál Sýrie. Údajně se jich už třicet let snaží Američané zbavit; likvidace je prý komplikovaná a nákladná. Holt, zloděj křičí, chyťte zloděje.... Nestačáí ničit svoje, jak to dokáží v Sýrii? Obamu asi jen mrzí, že připravené bombardéry B-2 a B-52, včetně raket Tomahawk, musí nečinně stát na letištích v Řecku nebo na křižnících ve Středomoří. Veletrh zbraní se odkládá.

..

Lockheed C-130 Hercules startuje... Snímek Břetislav Olšer

Svérázný pohled na Sýrii i současný svět má Avram Noam Chomský, skvělý americký lingvista židovského původu, přesvědčením kontroverzní anarchista. Dle Indexu humanitních citací (Arts and Humanities Citation Index) z roku 1992 byl Chomský jako pramen citován častěji než jakýkoli jiný žijící badatel mezi lety 1980-1992, a byl osmý nejcitovanější vědec vůbec. Od jeho kritiky války ve Vietnamu v 60. letech minulého století se stal ještě známějším – hlavně mezinárodně – díky své mediální kritice a politice.

Obecně je považován za klíčovou intelektuální osobnost levého křídla politiky USA. Podle něj atomovou bombu bude mít velmi brzy každý stát, který má peníze. Írán v posledních stoletích nikoho nenapadl, na rozdíl od Izraele. V prohlášení jsou také kvůli své jaderné politice kritizovány USA: „Nejvíce absurdní a ironické je, že země, která je zodpovědná za jediné dva jaderné útoky na této planetě, nyní převzala roli hlavního kazatele v oblasti jaderné energie, zatímco sama stále rozšiřuje svůj potenciál jaderných zbraní.“ A zásobuje zbraněmi též Asadovu vládu...

Ovšem, je tu naděje, stejná jako před dvaceti roky v Norsku, kde měly v přísně střeženém domě prostor po devět měsíců delegace Izraele a Palestinské autonomie, aby dohodly všechny aspekty jedinečné mírové smlouvy. Devět měsíců trvá vývoj plodu v lůnu matky, aby se narodilo dítě. To norské mělo nebývalé parametry - mj. Palestinci uznali Izrael, Izrael uznal OOP, navíc Jicchak Rabin a Jásir Arafat si vysloužili Nobelovu cenu míru. Obdobný summit se připravuje i nyní - snad se prý v říjnu v New Yorku sejdou státníci, zastupující USA, Rusko a Sýrii, s Čínou v pozadí, aby dohodli a zažehnali další vážný blízkovýchodní konflikt.

Mottem pro toto smíření mohou být slova syrského chlapce, který patří k téměř dvěma stovkám zraněných Syřanů, nyní léčených v izraelské nemocnici na hranicích Sýrie. Paradoxně vznikla před čtyřiceti roky během jomkipurské války Izraele se Sýrií. Dvanáctiletý Mahmúd řiká: "Ve škole mě učili, že Izrael je náš nejhorší nepřítel; teď už vím, že je to náš nejlepší přítel..."

Avšak je zde jedno zásadní - avšak. Každý mírotvůrce v této oblasti skončil násilnou smrtí - Rabin byl zastřelen, Arafat otráven, a to nemluvím o jordánském králi Abdulláhovi, zastřeleném v Jeruzalémě u mešity Al-Aksa, stejně skončil i první arabský mírotvůrce Anvár Sadat po návštěvě izraelského Knessetu a mírové misi v USA... Kdo bude další...?

Inu, kdoví nač asi myslel Hussein Obama 11. září, když si připomněl tragédii útoků na Spojené státy, přičemž jen v bývalém World Trade Center na newyorském Manhattanu zahynulo na tři tisíce lidí; přesně 2 998 výtisků Koránu chtěl na jejich počest spálit na Floridě kontroverzní pastor Terry Jones. Ještě, že ho policie včas odhalila; to by zase byla fatva... Svět už má plné zuby amerických lží–od Vietnamu až po Irák a Bosnu 

Došly vám dolary? Tak si nějaké natiskněte, FED rád poradí…

Odposlechy Mossadu prý potvrdily chemický útok Assada na civilisty

US Army opouští Kábul, Tálibán ať si korumpují sami Afghánci…

Bombarduje-li NATO, je to demokracie, veto Ruska a Číny je skandál?

Jak přemlouvat lidi, aby dali souhlas k válce a dalšímu zabíjení…?

 

Další glosy, komentáře, reportáže a ukázky z knih na webech a také v elektronickém vydání na eReading.cz: (http://www.ereading.cz/cs/detail-knihy/izraelske-osudy?eid=1135)- http://bretislav-olser.enface.cz - http://olser.cz - http://www.facebook.com/profile.php?id=10000053041104#!/profile.php?  

Autor: břetislav Olšer | sobota 14.9.2013 7:00 | karma článku: 22,87 | přečteno: 2595x
  • Další články autora

břetislav Olšer

Proč se nepíše o americkém ostrově Three Mile Island, kde se roztavil reaktor TMI-2...?

Proč je největší jadernou hrůzou jen havárie atomové elektrárny Černobyl a ne katastrofa na ostrově Three Mile Island, kde se roztavil reaktor TMI-2 v elektrárně provozovatele MetE? Kdysi se tajila radiace Černobylu, dnes TMI-2...

27.4.2016 v 7:27 | Karma: 29,73 | Přečteno: 5498x | Diskuse| Politika

břetislav Olšer

Chcete vědět, proč jste rasisté a xenofobové a kam jdou peníze z vašich daní? Tak čtěte...

Romy považuje za nesympatické 82 procent dotázaných Čechů, polovině respondentů jsou dokonce velmi nesympatičtí; opak si myslí jen tři procenta, tři čtvrtiny respondentů cítí antipatie k muslimům, sympatie naopak čtyři procenta...

22.4.2016 v 7:22 | Karma: 32,04 | Přečteno: 2840x | Diskuse| Společnost

břetislav Olšer

V roce 1942 by hajlovala strachy, teď jí nic a nikdo nehrozí, přestože byla pracovně v ČLR

Ceny Anděl získávají amatérští zpěváčci a bigbíty; že to jsou profesionálové? Omlouvám se; amatér má jen charisma a tvoří kvalitu zadara, mnozí neintonující profíci Anděla sice neví, co je to charisma, ale zato mají za to miliony.

13.4.2016 v 7:13 | Karma: 31,79 | Přečteno: 2299x | Diskuse| Společnost

břetislav Olšer

Jak hordy organizovaných Číňanů s holemi terorizovaly nebohé a neprovokující Čechy...

Co vše mě zaujalo na návštěvě čínského prezidenta Si Ťin- pchinga, tyrana a novodobého Hitlera v Lánech a na Pražském hradu? Začal bych mladíkem, co při spatření kamery vběhl do davu Číňanů s vlajkou Tibetu a prý byl bit holemi...

31.3.2016 v 7:31 | Karma: 40,31 | Přečteno: 3031x | Diskuse| Politika

břetislav Olšer

Havloidní systém může páchat trestné činy, policie však nekoná, svobodu projevu ale trestá

Házení vajec na prezidenty ČR a SRN, policie nic, ukradení prezidentské standardy, policie nekoná, zneuctění Hradu červenými trenýrkami, policie - jen neškodná recese, zničení desítek čínských vlajek, policie bezradně krčí rameny,

29.3.2016 v 7:29 | Karma: 40,19 | Přečteno: 2525x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

  • Počet článků 3045
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2467x
důchodce