Má Obama českou krev a fandí mu i režisér Miloš Forman...?

18. 10. 2012 7:00:45
A máme za sebou druhou předvolební debatu mezi prezidentem Barackem Obamou a jeho vyzyvatelem Mittem Romneym, jež se odehrála v noci z úterý na středu. Šéf Bílého domu se ostře pustil do republikána. Útok mu seděl líp než oddanost, mouchy snězte si mě, jak předvedl v minulém souboji. Z útočné šarvátky plné výpadů vyšel Obama tentokrát vítězně. Svůj náskok v preferencích si patrně zvýšil...
Vzpomínka na New York...
Vzpomínka na New York...Foto: B. Olšer (2)

Do voleb zbývají jen tři týdny, proto Barack Obama nemínil debatu podcenit. Působil energičtěji a do šermu slovních pěstí nastoupil agresivně, Romney se snažil, ale jen lapal, jak mu Obama masíroval solar, aby stihl reagovat na výpady. Že by Romney u konce s dechem...?

Tak se odehrál v televizi další duel; před 52 lety je zahála dvojice Nixon-Kennedy, nyní v nich pokračují Obama-Romney. Advokát chudých proti bojovníku za práva těch nejbohatších. Podle časopisu Forbes měl Romney v roce 2012 majetek za 230 milionů USD (asi 4,7 mld Kč). Podědil ho po svém otci, který byl mj. ředitelem automobilky American Motors, guvernérem státu Michigan a ministrem bytové výstavby a rozvoje měst. Jeho matka byla herečka, po narození prvního ze čtyř dětí zůstala v domácnosti.

Barack Obama se narodil 4. srpna 1961 v Honolulu na Havajských ostrovech. Jeho otec, též Barack, byl původem z Keni, matka Američanka. Když byly dítěti pouhé dva roky, rodiče se rozvedli. Matka se později provdala za Indonésana, a tak malý Barack strávil čtyři roky svého života v Jakartě. V deseti letech se Obama vrátil do Honolulu, kde žil u prarodičů z matčiny strany. od roku 1985 pracoval v Chicagu pro organizaci starající se o zlepšení životních podmínek tamních chudých. Zároveň si také doplňoval vzdělání, když nastoupil na právnickou fakultu Harvardské univerzity. Dokončil ji s červeným diplomem. Od roku 1992 je ženatý, se svoji manželkou Michelle má dvě dcery, Maliu a Natashu. O svém soukromém životě hovoří poměrně otevřeně, přiznal například, že jako teenager zkusil nejen marihuanu, ale i kokain. To je daleko od vyjádření Billa Clintona, který kdysi prohlásil, že „trávu sice kouřil, ale nešlukoval“

Na hranici, definovanou ve výši ročního příjmu necelých 11 tisíc dolarů na jednotlivce a 22 tisíc dolarů na čtyřčlennou rodinu, nedosáhlo více než 14 procent Američanů, jinými slovy každý sedmý obyvatel nejmocnější země světa. Chudobou je nyní v USA postiženo zhruba kolem 49 milionů obyvatel z celkových 312 milionů. Jedná se hlavně o ty, jejichž roční příjem je pod tzv. hranicí chudoby. Třetina chudých je z řad černochů. Ve Spojených státech je v současné době státní dluh kolem 18 bilionů USD a přibývá lidí, kteří potřebují pomoc státu, aby si mohli nakoupit potraviny. Podle posledních dostupných údajů v květnu využívalo potravinové lístky ve Spojených státech 45,75 milionu lidí, tedy jeden ze sedmi Američanů. Jde o dosavadní rekord, uvedl deník The Daily. Program potravinových poukázek pro chudé začal ve Spojených státech v roce 1962. Na počátku 90. let byl v útlumu, když jeho kritici pro poukázky prosadili řadu omezení. Během vlády prezidenta Billa Clintona se ale situace začala měnit, za jeho nástupce George Bushe pak program dále expandoval a byl oficiálně přejmenován na “doplňkovou výživovou asistenci”, aby ztratil stigma poukázek pro chudé.

Za hospodářskou krizí, co je přirozenou součástí kapitalismu, jsou podvody těch nejbohatších. Pád investiční banky vyvolal největší propad na americkém akciovém trhu od teroristických útoků ze září 2001. Analytici a politici hovoří o stoleté krizi a srovnávají ji s velkou hospodářskou krizí z třicátých let. „Viděli jsme jen vlastní zájmy, chtivost, neodpovědnost a korupci, která podminovávala tvrdě pracující americký lid,” řekl republikánský kandidát John McCain na mítinku ve floridském Orlandu, kde slíbil, že „skončí doba, kdy Wall Street fungoval jako kasino.“ Vyzval také k tomu, aby generální ředitelé přestali dostávat multimiliónové částky.

Dnes jsou USA na bodu zvratu. Nezaměstnanost se zastavila, prošla zdravotní reforma, kdy kolem 50 milionů Američanů nebylo pojištěno, resp. nikdy nebyli u lékaře. To vše byly zbraně během televizního "boxersko-wrestlingového" show. Bojovný republikánský mormon se snažil zasahovat Obamu tvrdými údery, ale jejich síla proti minulému duelu značně ochabla a demokratický protikandidát je snadno pochytal do svého krytu, navíc vystřeloval své přesné háky na nekryté argumenty soupeře. A těch choulostivých míst v nich byla spousta. Obama vracel Romneymu každý náznak pokusu o útok a sbíral body.

První počítání se odbylo ve chvíli, kdy Obama svému sokovi vyčetl, že myslí jen na bohaté a že ze svého multimilionového majetku odvádí příliš málo peněz na daních. Před KO byl Romneyho, když špatným krytem čelil útoku, že chtěl nechat zkrachovat problémový americký automobilový průmysl, jehož záchranu Obama řadí mezi své úspěchy. Velvyslankyně USA v OSN Susan Riceová totiž krátce po útoku na ambasádu USA v Libyi prohlásila, že se zvrhly protesty proti filmu hanobícímu proroka Mohameda. Později se však ukázalo, že u konzulátu nikdo neprotestoval, ale zaútočili na něj ozbrojenci. Obama obvinění, že mlčel, odmítl s tím, že o situaci informoval správně hned druhý den. "Skutečně to udělal, pane. Označil to za teroristický čin," upozornila Romneyho moderátorka pořadu Candy Crowleyová z televize CNN a republikán se poroučel k zemi. Pak se sice otřepal, vstal, ale dál bojoval jen se sebezapřením. Takže, suma sumárum; Obama nad Romneym zvítězil poměrem 37 ku 30 procentům hlasů. Obama měl z debaty více, když déle mluvil. Získal pro sebe 44:04 minuty oproti 40:50 u Romneyho...

Jak uvedl ve vysílání Českého rozhlasu 7 Peter Gabal, znalci rodokmenů, tvrdí, že až třicet devět z dosavadních třiačtyřiceti amerických prezidentů se mohlo chlubit královskou krví. Dobře rezonujícím tématem v českých zemích pak je to, když se v rodokmenu některého z klíčových kandidátů najdou předkové z Čech nebo Moravy. U čerstvého vítěze klání o Bílý dům Baracka Obamy by takové úvahy jen tak někoho nenapadly. Pro mnohé by proto mohlo být šokem tvrzení, s kterým v průběhu volební kampaně přišel archivář a bývalý prezident Společnosti pro vědy a umění Míla Rechcígl. Podle něj - nadneseně řečeno – Češi v minulých volbách prostě nemohli prohrát:

"John McCain i Barack Obama mají de facto českou krev. U toho Obamy se budete divit, protože je napůl černý. On byl de facto vychován bílou rodinou a jeho matka byla běloška. Ona má britské královské předky. A já už to mám všechno prostudovaný a když mi někdo řekne, že má britské předky, tak já jsem schopen to převést na české královské předky. Takže se mi podařilo u toho Obamy jít od krále Edwarda III. a Edwarda I. až ke králi Vratislavovi II. To byl první český král. Pak jsem se dostal k Bořivoji a svaté Ludmile."

Ti z krajanů, jež se ke svým politickým preferencím veřejně hlásí, má k republikánům blíž například legendární bývalá krasobruslařka Ája Vrzáňová, zatímco tenistka Martina Navrátilová se netají odporem k konzervativním proudům. A s ní se k demokratickému kandidátovi hlásí například také režisér Miloš Forman. Podle jeho názoru právě Obama by jako nový prezident mohl zlepšit obraz Spojených států se světě, "aby Amerika byla znovu vzorem nějakého uspořádání světa, který je demokratický, který je spravedlivý, který není hysterický."

Občané Horního Benešova na Bruntálsku ještě nikdy nesledovali americké volby tak pozorně jako před osmi lety. Dědeček Johna Kerryho, jednoho z demokratických kandidátů na prezidenta USA, se totiž narodil právě ve dvou a půl tisícovém městečku v podhůří Jeseníků. Šedesátiletý senátor vyjádřil překvapení, protože dosud si myslel, že jeho kořeny sahají do Irska. Dědeček z otcovy strany Fritz Kohn se v Horním Benešově, tehdy Bennischi, narodil v roce 1873. O změnu příjmení na Kerry požádal v roce 1901 a o čtyři roky později odplul za oceán. Nakonec skončil špatně - v roce 1921 jako obuvník spáchal v Bostonu sebevraždu. To už měl šestiletého Johna, senátorova otce. Neúspěšný prezidentský kandidát USA z roku 2004 v souboji s Bushem mladším se městu už neozval .Zapomeňte na amerického kongresmana a neúspěšného prezidentského kandidáta Johna Kerryho. Ani se nám neozval, čestného občanství ani pamětní desky se tedy nedočká.

Vzpomněl jsem si na první duel z 26. září 1960 v Chicagu, na známou epizodku, kterou přenášela televizní stanice CBC, a v níž se utkali již zmínění dva kandidáti - Richard Nixon a J. F. Kennedy. Bylo to poprvé, kdy se na televizní obrazovce před desítkami milionů Američanů ucházeli o prezidentskou kandidaturu dva státníci - demokrat Kennedy a republikán Nixon. Devadesát minut, které udělaly z jednoho kandidáta prezidenta. Kennedy byl sice nemocný s páteří, trpěl bolestmi, potížemi s nadledvinkami, ale měl také své léky, hydrokortizon a stimulační amfetamin, takže mohl vypadat odpočatý, vrátil se navíc z Floridy opálený, plný vtipu, ironie i vůči sobě samému.

Protože u nás doma se fandilo americkým demokratům, byl pro mě hvězdou John Fitzgerald. Navíc jsme od tety z Chicaga dostali krajanský časopis "Hospodář", v němž němž byly fotografie obou kandidátů. Kennedy byl fešák, ale ještě jsem netušil, že jede na amfetaminu a že jeho rodina má techtle mechtle s americkou mafií. A že jeho bratr Eda ho měl nahradit na postu senátora, ale byl ještě mladý a nesplňoval podmínky pro zvolení do tohoto křesla. Proto klan Kennedyů přesvědčil massachusettského guvernéra, aby do Senátu dočasně jmenoval jejich rodinného přítele Benjamina Smithe. Ten se pak mandátu v roce 1962 vzdal ve prospěch Edwarda Kennedyho, který byl ve své době druhým nejdéle sloužícím senátorem v Kongresu USA. John se mi prostě líbil, navíc byl katolík, což bylo zase v naší katolické rodině velké plus. Ke všemu byl 35. prezidentem USA, tedy měl číslo stejné, jako náš dům na Valašsku.

Nixon zřejmě neznal doping a byl unavený po napěchovaných předvolebních setkáních s voliči. Výjimečně ho světla ramp netěšila, protože měl virózu a pořád se potil, neohrabaně gestikuloval, zkrátka byl měkký a příliš pozérský, tón jeho řeči byl afektovaný. Kennedy působil mladě a svěže, Nixon ustaraně a s tváří, jakoby špatně maskéry napatlaný, nepříjemně lesklou, s výrazem uměle sebevědomého, ovšem málo konkrétního politika. Navíc John Fitgerald neměl za ženu blondýnu, vyjma milenky Marilyn Monroe, ale okouzlující a úplně všemi, včetně Řeka Onassise, milovanou brunetku Jacquelinu...

Pro styl, jakým Nixon vystupoval, se vžil název nixonofobie, a pro jeho samotného pak asi nejpoužívanější politická přezdívka v historii: Tricky Dick. Jeho oblíbené osočování z komunismu se zopakovalo už o dva roky později, kdy kandidoval do senátu a svou hlavní oponentku Helen Douglas nazýval "rudou dámou", dokonce prohlásil, že je rudá až po kalhotky, stejně jako nechal zřídit speciální štáb, který náhodně obvolával lidi z celého města s tím, jestli už ví, že je paní kongresmanka komunistka. A právě tehdy dostal přezdívku, která mu zůstala až do konce života. Tricky Dick (volně by se dalo přeložit jako "Lstivý Ríša"). Byl tak lstivý, až doplatil na aféru Watergate...Soubor:John F. Kennedy, White House color photo portrait.jpg


Ještě předtím se však stal viceprezidentem. Prezident Eisenhower z něj prý podle všeho moc radost neměl a Demokrati ho hned po začátku volební kampaně obvinili z braní úplatků. Nikdo nezapomene na jeho nejdojímavější televizní projev, který dodnes nese název "Checkers speech" (aneb "Projev o pejsku Checkersovi") podle prohlášení, že jediný dar, který si kdy nechal, byl pejsek Checkers a toho se nevzdá za žádnou cenu. Byl to také Nixon, kdo jako první jednal s Fidelem Castrem po tom, co se roku 1959 zhroutil Baptistův režim, hned po prvním setkání ho prohlásil komunistou a odmítl, že by ho Spojené státy měly podpořit.

John, mužný elegán, jenž po válce pracoval krátce jako novinář, byl přítomen při mírových rozhovorech v Postupimi a na zakládací schůzi OSN v San Francisku, zkrátka dobře vypadající borec středních let, který byl pro Američany jejich zlým svědomím. Volili ho, jelikož byl stejně hříšný jako oni. Měl milenky, Marilyn Monroe a spoustu jiných silných stránek, vyznal se v amfetaminech a líbil se hlavně ženám a kubánským exulantům. Byl odpůrcem “mccartismu”, tedy hrdina, co stavěl na patetických bonmotech a odvolával se na amerických sen. A neplival po komouších...

Vezmu to ryze z psychologického a značně subjektivního hlediska: Američané mají svá kritéria: Vypadá kandidát důstojně a státnicky? Je rozhodný, klidný, autoritativní a důvěryhodný? Takže z jedné vody naostro. Kennedy si omotal Američany kolem prstu už tím, že jim hned zkraje slíbil vrátit USA silnější pozici ve světě. Televizní diváci pak doma oba “herce” bodovali. Ten večer Nixon prohrál. Jak vše vystihli okamžitě komentátoři amerických médií. Kdo byl živější a lépe gestikuloval, kdo byl přitažlivý, nestavěl se do žádných póz a zůstal instinktivně chladnokrevný. To vše bylo důležité, jelikož od toho je televize televizí, aby toto vše divákům zprostředkovávala obrazem.Druhá prezidentská debata v USA se už neobešla bez osobních útoků a slovních přestřelek.

Inu, nyní "herec" Obama zřejmě už zase vede nad "hercem" Romneym a vše se definitivně rozhodne 22. října 2012, kdy před televizní kamery opět oba kandidáti- Obama-Romney - naposled předstoupí v Boca Raton na Floridě...

Snímky Reuters

http://www.ltv-plus.cz/index.php/host/1517-celebrity-za-humny-39-týden-22-09-2012

Kdo z koho; Obama či Romney aneb Mají USA v rukách Židé...?

Budou občané Spojených států reprezentovat v Londýně Čínu či USA..?

Kongres USA se omluvil americkým Číňanům za desítky let šikany...

Další glosy, komentáře a ukázky z knih na webech a také v elektronickém vydání na eReading.cz: (http://www.ereading.cz/cs/detail-knihy/izraelske-osudy?eid=1135)-
http://bretislav-olser.enface.cz - http://olser.cz - http://www.ltv-plus.cz/ http://www.facebook.com/profile.php?id=10000053041104#!/profile.php?id=100000530411044

Autor: Břetislav Olšer | čtvrtek 18.10.2012 7:00 | karma článku: 16.37 | přečteno: 1565x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Vladislav Svoboda

1. díl Listopad-jiný pohled

Aniž jsme si to tehdy uvědomovali, tak od 17. listopadu se všude vyskytovali agenti StB. Počínaje Činoherním klubem nebo balkónem Melantrichu. Bohužel naše dění ovlivňují dodnes.

28.3.2024 v 14:31 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 17 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 23.45 | Přečteno: 418 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 511 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 466 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2307 | Diskuse
Počet článků 3045 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2466

důchodce
 

Moje fotky na výstavě I vy můžete být naše hvězda na MFF Karlovy Vary 2011

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...