Pozor na hackry z netlogu: Vykradou vám databázi...

1. 02. 2010 20:02:45
Začalo to moji korunovanou blbostí. Přišel mi spam: Od: Netlog - hana carlton je tvůj první přítel na Netlog! Datum narození: 12/06/1970. Lokalita: Silver Spring (Maryland) United States. Mateřský jazyk: Čeština. Hledám přátelství. Vztahy: Vdaná...

Místo toho, abych ten nevyžádaný e-mail vymazal, převládla moje zvědavost, kdože to chce být mojí přítelkyní a napsal požadované své jméno, příjmení, datum narození a že jsem kluk. Ani jsem nepřemýšlel, kde vzal netlog, resp. Hana Carlton z USA, moji e-mailovou adresu. Vzápětí mě zaplavily stovky spamů, tedy spíš odezva mých přátel na moji výzvu. Stálo v ní:

"Vytvořil(a) jsem si Netlog profil s mými obrázky, videi, blogy a akcemi a rád(a) bych si tě přidal(a) mezi své přátele, abys to všechno mohl(a) vidět. Nejdříve se ale potřebuješ zaregistrovat na Netlogu! Když se přihlásíš, můžeš si vytvořit svůj vlastní profil.

Podívej se:http://cs.netlog.com/go/mailurl/type=invite_1&mailid=3253426&id=1&url=-L2dvL3JlZ2lzdGVyL2lkPTcwODIwMzI1OCZpPXQ5MQ__ Nazdar..."

Tuto zprávu jsem nikomu sice poslal, ale bystrý netlog to udělal za mě, když mi postupně vykrádal moje početnou databázi a bez mého vědomí oslovoval na e-mailové adrese mé přátele a známé. A ti mí posílali e-maily následného obsahu:

Předmět: Ivo V. ti poslal(a) novou soukromou zprávu. Datum: 1.2. 2010, 16:43. A k tomu anglicko - česky: You received this notification because you are a member of Netlog. Tvůj účet na Netlogu: http://cs.netlog.com/bretislavolser

Pozor! Notification links in e-mails are only valid for one month. You no longer want to receive these notifications by e-mail? Edit your settings. Pro ty, kdo se mají chytit na vějičku, je to nejdůležitější v angličtině, kterou ne každý nešťastník vládne.

Co to vůbec je netlog, který bezostašně vykrádá cizí databáze, čímž porušuje zákon o ochraně osobních údajů. Netlogu šéfuje šestatřicetiletý Bart Becks, který prý dříve pracoval ve funkci viceprezidenta panevropské skupiny SBS/ProSiebenSat1 Media.

V této firmě měl na starost řízení online, mobilních a interaktivních televizních služeb, licencování hudby a herních aktivit ve skandinávských zemích a střední a východní Evropě. V současné době je Beck viceprezidentem Výboru pro interaktivní reklamu IAB (Interactive Advertising Bureau) v Belgii a je členem Strategického výboru IAB v Evropě.

"Je to vzrušující období. Sociální sítě umožňují celé generaci od základu změnit způsob spojení, komunikace, získávání informací a přístup k zábavě. S více než 34 miliony členů v 21 zemích si společnost Netlog v posledních měsících vybudovala skvělou pozici. Jsem velice rád, že se mohu připojit k Toonovi a Lorenzovi, a pomoci jim dále budovat společnost Netlog, jakopřední společenskou síťovou platformu v Evropě," řekl Bart Becks.

Netlog je nyní k dispozici ve více než 16 zemích a 15 jazycích. Více než 34 milionů členů je spojeno po celé Evropě a ve všech zemích zaznamenává více než 4 miliardy návštěv internetových stránek za měsíc. Společnost Netlog Nv má centrálu v belgickém městě Ghent, zaměstnává 42 lidí a více než 30 samostatných manažerů a moderátorů po celé Evropě.

Dokonalé hnízdo hackerů, kteří se velmi laciným způsobem dostávají do počítačových systému všem blbcům, jako jsem já a s mojí spoluúčastí i další stovky a tisíce nic netušících osob. Geometrická řada je proti tomuto šíření jen malá násobilka.

Proto, Pozor! Netlog vykrádá Vaše databáze. Je jako virus. Sotva se na Vaší obrazovce objeví, žeňte ho sviňským krokem, rychleji než "trojského koně"...

A co na to zákon 101/2000 Sb. ze dne 4. dubna 2000 o ochraně osobních údajů...? ÚVODNÍ USTANOVENÍ - § 1. Předmět úpravy:

Tento zákon v souladu s právem Evropských společenství, 1) mezinárodními smlouvami, kterými je Česká republika vázána, 1a) a k naplnění práva každého na ochranu před neoprávněným zasahováním do soukromí upravuje práva a povinnosti při zpracování osobních údajů a stanoví podmínky, za nichž se uskutečňuje předání osobních údajů do jiných států...

§ 3 Působnost zákona

(1) Tento zákon se vztahuje na osobní údaje, které zpracovávají státní orgány, orgány územní samosprávy, jiné orgány veřejné moci, jakož i fyzické a právnické osoby.

(2) Tento zákon se vztahuje na veškeré zpracovávání osobních údajů, ať k němu dochází automatizovaně nebo jinými prostředky....

Jestliže zpracování provádí správce prostřednictvím svých organizačních jednotek umístěných na území Evropské unie, musí zajistit, že tyto organizační jednotky budou zpracovávat osobní údaje v souladu s národním právem příslušného členského státu Evropské unie....

Omlouvám se všem, kdož dostali nebo ještě dostanou spam od netlogu mým jménem, abych je nalákal za svého přítele. Nastala řetězová reakce, spamy jdou na všechny e-maly mé databáze, takže obtěžují na čtyři stovky osob. Aniž bych já sám jediný poslal. Inu, jak snadno přijít mojí blbostí počítačového anafabeta k osobním údajům a dostat se k adresám, popřípadě k obsahu cizích zpráv...

A to vypadalo dnes tak nadějně; datum tomu napovídalo - jak zleva, tak zprava:

01 02 2010

PS: Fór na závěr: Netlog hlásí - 28.1. 2010 je dnem ochrany osobních údajů. Právě na Netlogu ctíme soukromí každého do tak velké míry, jak jen to vůbec jde.

(Další glosy, komentáře a ukázky z knih na webech: http://bretislav-olser.enface.cz - http://olser.cz)

Autor: Břetislav Olšer | pondělí 1.2.2010 20:02 | karma článku: 34.06 | přečteno: 12754x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 7.01 | Přečteno: 78 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 12.16 | Přečteno: 129 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 133 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.26 | Přečteno: 205 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.31 | Přečteno: 372 |
Počet článků 3045 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2466

důchodce
 

Moje fotky na výstavě I vy můžete být naše hvězda na MFF Karlovy Vary 2011

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...