Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KV

Privatizaci OKD zahajila Klausova vlada v devadesatych letech a ministr prumyslu Dlouhy rozhodl, ze byty budou soucasti privatizovane OKD.

3 5
možnosti
VH

To je jeden ze žvástů. Privatizoval se vždy celý majetek privatizovaného podniku. Někdy rozdělený (viz např. oddělení teplárenských podniků od ČEZu), ale i tak vždy vše, co k němu patřilo. Včetně bytových domů. Takže nikdo nemusel nějak speciálně pro OKD něco rozhodovat.

  Víte proč (mimo jiné) zůstaly bytové domy u podniků? Ze stejného důvodu, z jakého u nich byly za socializmu: aby podnik dotoval jejich ztrátový provoz při nesmyslně nízkých činžích (proto se obce bytů zbavovaly "za hubičku" - nebyly schopné je dotovat).

   Takže: Všechny podniky (alespoň v mně známých případech) se privatizovaly "vše a se vším". Tedy privatizovalo se vše, co měly v inventuře. Pro kupónovku oceněno zůstatkovou hodnotou.

5 1
možnosti
KV

Utok zvastem. Dlouhy rozhodl, ze u vsech podniku do privatizace pujdou i jejich podnikove byty. Pritom u druzstevnich stabilizacnich bytu postupoval jinak a dal je drustvum. A pritom stat tem druzstevnikum odpustil tu cast pujcky, ktery stat za ne zaplatil. Pro podniky podnikove byty ztratove nebyly, ziskaly za ne pracovniky a udrzbe se vubec nevenovaly. Kdyz je prodavaly byly vetsinou ve spatnem stavu a nebyl s nimi predavan zadny fond oprav.

A co branilo Bakalovi se tech ztratovych bytu zbavit ? Asi tak ztratove nejsou, kdyz je tak pekne prodal. Takze jen zvanite !

1 2
možnosti
VH

Nikdo takto výslovně, jak vy uvádíte, nerozhodoval.  Rozhodnuto bylo, že podniky budou privatizovány jako celek (inventurní celek). Nikdo nerozhodl: také stromy, také ploty, také byty, také doly, také tranformační stanice, ... atd.). A nikdo o tom do kouřové clony pro odporný prodej OKD nekecal.

   U  d r u ž s t e v n í c h   bytů stát nikomu nic nedával. Vy nevíte, že byly (na rozdíl od podnikových bytů)  družstva? Od samého počátku? No tak to nejdřív nestudujte, než budete zase poučovat. Pokud "stát" (ve skutečnosti podnik) 'za ně zaplatil', nebyla to pojčka, ale v dnešním pojetí dotace. Půjčku splatit družstevníci museli (mnozí ani o půjčce nic netušili, platili přece "anuitu").

  Pro podniky (jako kohokoliv jiného) byly v letech 1990 (a dávno před tím) až do roku 2003 ztrátové. Jako pro každého majitele v té době.  Ztrátovost postupně mizela, jak 'odcházeli' nájemníci s regulovaným nájemným. A někdy od roku 2003 se začalo nájemné (i regulované) zvedat na rozumnou výši.  Netuším, proč by měly podniky nechat svůj majetek huntovat, tedy neudržovat.

    Netuším, nechápu, proč by kterýkoliv vlastník měl vytvářet fond oprav. Je jeho věcí, jak na opravy peníze sežene. Pouze kolektivní majitelé (družstva a dnes družstva majitelů jednotek) si takovou rezervu vytváří.  Když se něco prodává ve špatném stavu, jistě tomu odpovídá cena. Pokud ne, nekupuji.

   Já jsem nepsal o panu Bakalovi. Psal jsem o fatku, že o 15 let dříve, než k OKD přišel pan Bakala (tedy v letech 1990 ÷ 1991, kdy bylo OKD privatizováno) nikoho ani nenapadlo privatizovat samostatně bytové domy. M i m o   j i n é   i   p r o   jejich ztrátovost.  Jestli o té ztrátovosti nic netušíte, není Vám pomoci.

1 1
možnosti
  • Počet článků 3045
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2467x
důchodce