Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SB

Jsem plně na straně Izraele. Musím se přiznat, že do samotné podstaty problému té oblasti vidím málo, avšak vidím též, jak muslimský svat chce rozhodovat i o dění v Evropě. Muslimové nás všechny vidí jako psy nevěřící a přiznávají nám pouze jediné právo: konvertovat na islám, jinak prý nemáme právo na přežití. Proto fandím Izraeli, jelikož je to jedna z opor západního světa v obraně proti islámské agresivitě.

16 4
možnosti
Foto

Já teda nevím, rozebral jste ty dějiny docela hezky, jen jste vynechal vyhnání palestinců z jejich vesnic, další a další zabírání půdy a výstavbu židovských osad.... Já zase taový odborník na blízký východ nejsem, ale Izrael je podle mého soudu okupant a odpor proti okupantům je legitimní.A právo na sebeurčení myslím taky.

3 13
možnosti
Foto

Izrael nikoho nevyhání z jeho vesnice a ani nezabírá jeho půdu. Území, které obsadil se do roku 1948 nazýval Judsko a Samaří a bylo Araby etnicky vyčištěno od židů a přejmenované na Západní břeh.   V roce 1967 uvedeném území získal židovský stát zpět. Nikdy v historii světa nebyl na tomto území samostatný stát, který by nebyl židovský. Bylo to území, které do té doby nebylo požadováno jako území pro vznik  Arabského  státu. Osady, které budu je  Izrael a stejně jako celý stát Izrael buduje na  neúrodné půdě, kterou zúrodňuje. V současné době žije v těchto osadách, což jsou města  cca.600 000 lidí.

3 1
možnosti

Dohody z Osla

lze sice vážně pochybovat o jejich účinnosti, avšak alespoň podle Wikipedie platí, že měly obě strany jednat o závěrečných otázkách týkajících se především otázky Jeruzaléma, palestinských uprchlíků, židovských osad, hranic a distribuci vody.

Nezdá se mi, že by další kroky Izraele, co se týče těchto otázek, byly nějak odsouhlaseny palestinskou stranou?  A podle téhož zdroje palestinská samospráva byla utvořena na přechodnou dobu pěti let. Co se bude dít tedy po těchto pěti letech s palestinskou samosprávou, dohody vůbec neurčují.

Navíc mi připadá, že co se týče změny statusu Palestiny, je to otázka čistě její záležitostí, protože se tím nijak nezhoršuje bezpečnost Izraele, ba naopak vylepšuje, protože je možné hnát k odpovědnosti Palestinu jako stát.

2 4
možnosti
  • Počet článků 3045
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2467x
důchodce