A že Řekové byli, jsou a budou fajnšmekři. Již v dávných dobách si pochutnávali na rafinovaných delikatesách; stačí jen vyslovit a sliny se sbíhají - knedlíčky z pavího masa, vařená vejce mořských ptáků, kořeněné sýry či medové koláčky. Mňam... Jídlo bez pořádné špetky oregana, máty či kopru si nedovedu v řecké kuchyni představit. Jen zapíjení parfémovými víny nemusím. Ovšem při venkovním stolování vše odpuštěno.

Na své si přijdou vegetariáni i milovníci masa, ryb a mořských plodů. Základem je kvalitní olivový olej, kterým se jídla hojně zalévají. Z koření se nejvíce využívá zmíněné oregano a také bazalka, kopr, rozmarýn, tymián, bobkový list, fenykl, anýz, trocha ouza neuškodí na chuť, koriandr, česnek a saturejka. Hojně využívaná je čerstvá zelenina, zejména lilek, artyčoky, cuketa, luštěniny, rajčata a papriky. A co teprve okra - plod ibišku jedlého. Oblíbený je také česnek, petržel, mrkev a když olivový olej, tak také černé nebo zelené olivy.

Vegani si teď mohou zacpat uši, budu citovat jednoho ze super odborníků a znalců, majitele taverny Luana Muce. Její název je prostý; Michel v Kolymbii. Vysoký švihák, řecký šibal. Nikdy nebyl v Česku, ale česky se s ním našinec domluví snadno. Faktem je, že také německy, anglicky či italsky. Takoví řečtí podnikatelé musí dnes být, pokud nemíní zbankrotovat. "Řecké pokrmy? Mám žebříček nejoblíbenějších pokrmů. v Řecku je kvalitní maso, především skopové a jehněčí. Řecké pobřeží, to je zásobárna ryb a mořských plodů, v jejichž přípravě jsme jedničky, tvrdí. A což teprve skvostně upravené mořské ryby, krevety, raci, langusty či chobotnice. Jako první se na stole vždy objeví předkrmy zvané „mezédes“. Může jimi být cokoliv: delikatesy z plodů moře, různé pasty, pomazánky, saláty, sýr Feta, olivy, grilovaná, smažená, plněná či nakládaná zelenina nebo nějaká jiná lahůdka.

Oblíbená je též „taramosalata“, což je paštika z tresčích jater, nebo „tsatsiki“ – pokrájená okurka s jogurtem a kořením (česnekem, pepřem, pažitkou nebo čerstvým koprem). Ke všemu se podává bílý chléb, jako dezert se často servíruje čerstvé ovoce. Řecké polévky jsou hutnější než evropské a mohou se podávat i jako hlavní jídlo. Třetí je polévka „avgolemono“, uvařená ze silného kuřecího vývaru, šlehaných vajec, citrónové šťávy a rýže..."

Nejznámějším řeckým pokrmem je nepochybně „musaka“, tedy jídlo skládající se z vrstvy brambor, mletého masa a pokrájeného lilku zalitého bešamelem. Někdy se pokrm zalévá žloutky a smetanou, posype sýrem a skořicí. Jídlo je lehké a má vynikající chuť.

"A co by to bylo za Řecko bez „gyrosu“? Gyros je snad nejznámějším a nejrozšířenějším řeckým jídlem. Jde o grilované vepřové, jehněčí nebo méně často kuřecí maso na rožni, které se postupně odřezává. Podává se obvykle s hranolkami a salátem tzatziki nebo v arabském chlebu pita..."

A nyní, milí dietáři, co nechápete, proč nejsou Řekové obézní, pozor. Následující chod vám bude chutnat. Vyzkoušejte „dolmades“, směs zeleniny či masa s rýží a kořením balené ve vinných listech, naložených v oleji. K tomu osvěžující salát „choriatiki“ tvořený nakrájenými rajčaty s okurkou, olivami a slaným sýrem Feta. Řekům nepřibude ani kilo, když si dají „keftedes“, kořeněné karbanátky z mletého hovězího nebo jehněčího masa, spálí též kalorie, i když si dají „souvlaki“. na špejli grilované kousky marinovaného jehněčího nebo vepřového masa. Jako „pastitsio“ jsou nazývány v několika vrstvách zapečené těstoviny a masová směs, nejčastěji s bešamelovou nebo rajčatovou omáčkou, sýrem a kořením.

"Koupím vepřové maso, nejlevnější v Řecku, udělám z něho gyros za 6, 80, i s hranolky plus zelenina. Vyjdu prostě vylej nalej. Na jedné porci maximálně půl eura zisku. Marlbora 3,8 euro, benzin 1,7 euro, průměrný důchod 700 euro... Mám dva zaměstnance, kteří mají neměnný plat 1200 eur, můj plat se pohybuje okolo 2 až 3 tisíc eur a to musím platit elekřinu a roční nájem osm tisíc eur. Sezóna trvá šest měsíců, pak mají jeho zaměwstnanci od státu 320 eur sociální dávku, já jako kapitalista nemám od státu v tomto období nic. Musím si vystačit s úsporami. Pokud nějaké mám... Na ostrovech, kde je turistický ruch, tam je skoro blaze, ale v Aténách, tam je zle..." říká šéf taverny Luan Muca, který musí uživit své dvě děti a manželku v domácnosti. Naštěstí má restauratérství v krvi po své mamince, která má také restauraci. Syn se od ní oddělil v roce 1999, kdy si otevřel svoji tavernu v Kolymbii...

K řecké kuchyni a stolování neodmyslitelně patří popíjení vína, které patří mezi nejlepší na světě. Řecko, z kterého pochází i patron vína Dionýsos nabízí znalcům i příležitostným ochutnávačům starobylé odrůdy vín s unikátním charakterem. Na Kypru se můžete setkat s jedním z nejstarších templářských vín na světě s názvem Commandaria, které může směle konkurovat portským vínům...

Je ale 17. června 2012, tedy přelomové datum pro Řecko - další volby. Řecký chléb se láme. Luan Muca také volí. Nová demokracie je sice pravicový extrém, ale co dělat? Socialisté vybouchli, staří demokraté též. Za pokus to stojí. To si říká též skoro devět milionů oprávněných řeckých voličů... Kolik jich dá svůj hlas na kandidáta jménem neodemokrat Antonios Samaras...? Zítra budeme chytřejší... Aliance, Komunistická strana Řecka, Demokratické sociální hnutí, Panhellenic socialistické hnutí, levicová Syriza... Bude někdo z nich mít na Novou demokracii...?

Zpět k drachmě? To je zase o padesát roků zpátky. Když ale začalo euro, všechno zdražilo až o tři sta procent..." vzdechne Luan bezradně a jde volit... "Buďte v Česku rádi, že vás eurozóna obešla.. Zatím...."

Inu, pokud máte raději ostřejší pití, můžete vyzkoušet typické řecké ouzo. Jedná se o aperitiv z anýzových semínek, který se pije buď samotný, nebo smíchaný s vodou. Dalším obvyklým nápojem je rakija, nápoj s vysokým obsahem alkoholu, podobný italské grappě. Ovšem nejznámější a nejoblíbenější Metaxa, řecká brandy... Freud řekl v mrákotách na Akropoli: „Umění dokáže být zničující“…

V Aténách vše na Romafashion zařídil fešácký romský král…

Poradí nám Héraklés, jak zahnat svini od jejího koryta…?

 

Další reportáže, glosy, komentáře a ukázky z knih na webech a také v elektronickém vydání na eReading.cz: (http://www.ereading.cz/cs/detail-knihy/izraelske-osudy?eid=1135)-
http://bretislav-olser.enface.cz - http://olser.cz - http://www.ltv-plus.cz/ http://www.facebook.com/profile.php?id=10000053041104#!/profile.php?id=100000530411044