Kdo koho v Česku diskriminuje a proč...?

23. 04. 2009 7:23:16
Tak nám tolik milovaná EU vzkázala výsledky svého výzkumu "z ponorky přes kalnou vodu", že dvě třetiny Romů v Česku jsou diskriminovány. To znamená, že jsme národ rasistů? Už jsem o tom napsal během svého již zmiňovaného pobytu v Torontu pro deník Globe and Mail: "Jsou Češi rasisté, nebo pouze nemají docela lidsky Romy rádi..."
Romové v Anglii, aneb Indové jako prastrýcové romských etnik od nás...
Romové v Anglii, aneb Indové jako prastrýcové romských etnik od nás...Foto: B. Olšer(2)

Co je to mít někoho jinak než sexuálně rád či nerad? Když nemám rád souseda, znamená to, že ho diskriminuji? I když je to gadža, tedy "bílý" jako já? Takže je třeba si položit otázku, proč nemá "bílá svině" ráda jinou "bílou svini"?

Co se stane, když mi tento soused dělá binec na chodbě, opíjí se, baví se příliš hlučně až do ranních hodin, opíjí se a hází odpadky z oken a neposílá své děti do školy, jež se coby záškoláci pak poflakují po sídlišti, fetují, občas něco rozbijí a ukradnou.

Tak ho prostě nemám rád, a když by u mě chtěl pracovat, tak ho zkrátka nepříjmu. Rozdíl je v tom, že si nemůže stěžovat, že jsem rasista. A to že ho nezbavuji lidských práv, snadno prokážu, když jen zmíním jeho jméno na polici, u níž tento soused podal na mě žalobu pro svoji údajnou diskriminaci.

Ale co s Romy? Kdo koho diskriminuje v tomto případě? My, gadžové, co si jich v podstatě nevšímáme, pokud nás přímo fyzicky neoběžují. Svými odpadky pod okny, kde zapáchají, jejich násilnickou povahou, s níž vybílí lecjakou hospodu, svým čorkařstvím, když okradou, kdo jim přijde pod ruku.

Kdo tedy koho diskriminuje? Romové gadže, nebo dvě třetiny gadžů mnohé Romy? Třeba v tramvajích, kde musí být každý ve střehu, když nastoupí skupinka zfetovaných nepřizpůsobivých mladíků se zjevným úmyslem někoho okrást.

Zažil jsem následující případy. Ne jeden, ale víc. Podle stejného scénáře.

První případ:

Nastupuje maminka s kočárkem, zatímco jeden nepřizpůsobivý jí pomáhá a úmyslně zadrží kočárek na schůdkách, druhý filuta přestřihne ženě závěs kabelky a mizí. Maminka samozřejmě z obavy o dítě, nepustí kočárek a než se vzpamatuje, zloděj je fuč i s kabelkou a jejím obsahem...

Druhý případ:

Při hromadném nastupování mnoha lidí do tramvaje na zastávce u obchodních center obvykle nepřizpůsobivá občanka zdržuje nástup lidí, zatímco její komplic využívá situace a má dost času se v tlačenici probrat všemi dostupnými taškami a peněženkami. Okradení na to přijdou někdy až doma, při vykládání nákupů...

Pokud tvrdí nějaký řidič MHD, že nikdy nic takového neviděl, proč jsou nyní v tramvajích humorně inscenovaná hlášení "zástupců kapsářů" či jen varování, že krádeže v tramvajích nepřestávají a proto si mají cestující hlídat své osobní věci...

Je to diskriminace ze strany gandžů, když nechtějí sedět v baru vedle Romů, kteří mluví sprostě, jsou opílí a provokují rvačky? Nebo tím naopak Romové diskriminují slušné hosty, tedy českou majoritu.

A co to je, když gadžové nemohou ve vlastním bytě s řádně placeným nájmem klidně spát, protože většinou zadlužení a na podpoře Romové, co na rozdíl od gadžů nemusejí ráno do práce, jsou noc co noc přespříliš rozverní, až skoro ke stovce decibelů...

Zeptal jsem se gadžovské kamarádky, jak to vidí ona s tou diskriminací. Její odpověď byla lakonická; řekla a chtěla zůstat v anonymitě, aby nemusela znovu na nemocenskou:

"Nemůžu ti ani podle své svobodné vůle odpovědět, jak bych chtěla, protože už bys mi neodepsal, že jsem toliko necita, nýbrž bys mne vyvrhl ze svého kroužku přátel... Nicméně já, která jsem byla napadena občanem tmavé pleti, okradena a nakonec hospitalizována s komocí a otřesem mozku, nemluvě o psychickém zážitku na celý zbytek života, hrdě volám: Nechť jdou všichni do pr...e!"

(Komoce - otřes srdce - je druhou nejčastější příčinou náhlého úmrtí. Commotio cordis odpovídá commotio cerebri a jde o funkční poruchu srdeční činnosti. Nastává po tupých přímých úderech do srdeční krajiny...)

Poprvé jsem se s termínem "bílý rasismus" setkal v Jihoafrické republice, kde mě tamní bělošští osadníci zhrzeně informovali, že sotva skončil apartheid, tedy černý rasismus, nastoupla jeho bílá podoba.

Tedy upřednostňování černých obyvatel na úkor těch bílých. Třeba když Mandela nařídil, aby v každém podniku pracoval poměrný počet černochů podle toho, jaký byl demografický poměr v JAR, jež má cca 40 milionů obyvatel, z toho asi pět milionů bělochů.

Prostě pokud bylo ve firmě sto pracovníků, osmdesát jich muselo být barevných, i když tam byli jen do počtu, jelikož žádnou profesi pořádně neuměli. Bylo-li ve vedení podniku deset osob, ředitel a sedm dalších měli být černoši. Ať k tomu měli vzdělání nebo ne.

Pak jsem se ocitl v Torontu a jedna odpověď z rozhovoru, který jsem tam vedl s jistým Romem, mi zůstane navždy v paměti jako čítankový příklad "bílého rasismu"...

"Ty jsi ale běloch, gadžo, tobě tady fakt azyl nedají!" podíval se vážně. "A vůbec - kdo tě tam teď šikanuje, když jsem už v Kanadě?" snažil se nejapně žertovat. "Když se Romové vystěhují z Česka do Kanady, budou spokojeni i gadžové z Ostravy! Tak proč si lámat hlavu s nějakým bílým rasismem...?"

Jen v litvínovském Janovu si nepřízpůsobiví občané, co se vozí taxíky, ale pracovat nemůžou, pořád myslí, že si ty "bílé svině" ten bílý rasismus jen vymyslely, aby je mohly diskriminovat...

"Mám osobní zkušenost z Duchcova, kde je něco na způsob romského ghetta. Typický obrázek - po kolena odpadků před domem, stejně tak ve sklepě i v podkroví. Kdo to uklidí? Pracovníci technikých služeb za státní peníze. Přijedou, týden odpadky v šíleném smradu odklízejí za peníze daňových poplatníků, a ti, co ten odpad nadělali, jen sedí rozvaleni v oknech zdevastovaných bytů, pokuřují a pouštějí si big bít, aby jim lépe ubíhal čas k výplatě jejich invalidního důchodu...." řekl mi rodák z této oblasti, patřící k mlčící většině. Ani on nechtěl být jmenován. Proč asi...?

Kdo koho diskriminuje, když soudy ve Štrasburgu osočují Česko a dělají mu špatné image za to, že prý diskriminujeme některé romské školáky, když je posíláme do zvláštních škol, jelikož neumějí česky, mají špatnou školní docházku a zdržují tak své spolužáky, kteří už umějí číst i psát, jelikož se jim doma rodiče věnují...

Kdo koho diskriminuje, když ročně jdou z peněz "bílých" daňových poplatníků miliony na sociální dávky, výživné a dětské přídavky či podpory v nezaměstnanosti tzv. nepřizpůsobivým občanům...

Kdo koho diskriminuje, když kvůli něčí zhůvěřilosti je popálená dvouletá Natalka, nevinná dcerka problémové romské rodiny, a pro tento ojedinělý exces, alespoň co se nebývale krutého paličství týká, Romové budují samobranu a vyhrožují emigrací do Kanady.

Kdo je teď více ve stresu? Romové nebo gadžové, hlavně ti kanadští, kteří za svůj stát nesou plnou odpovědnost, zatímco druhá strana je pouze v nekostruktivní vyděračské opozici...?

Křičí: "Pryč s nacionalistickou Dělnickou stranou!" V tomto se shodneme, ale rozcházíme se v jediném; kdo způsobil, že takové strany vůbec u nás vznikají.

Nebyla náhodou napřed něčí dlouholetá nepřizpůsobivost na úkor pracující většiny a teprve poté vznikly strany odporu proti této "tradici a folklóru" minority, která však získává v EU a ve slepých očích ochránců lidských práv pocit majority.

Co se týká Dělnické strany, je možná pravda, že se dnes stará o Chomutov a možná jako jediná podniká jakžtakž účinná opatření. Problém je v tom, že tato strana by vznikla i bez problémů s Romy, kteří jsou jen vítanou záminkou, aby se tito nacionalisté mohli zviditelnit a dělat, jak jsou důležití a potřební a jak jsou Romové špatní. Já si nemůžu pomoci, ale znám pozadí vzniku podobné nacionalistcké strany NSDAP v Německu a vím, jak to skončilo...

V Ostravě byl před rokem slavnostně vyhlášen pomocný romský program pod názvem “Ruku v ruce”. Jeho šlechetným cílem, financovaným z peněz Česka i EU, je zaměstnávat Romy, učit je pracovním návykům a pomáhat se vzděláváním romské komunitě, která žije v ostravských deseti ghettech v počtu zhruba deseti tisíc obyvatel.

A co romské elity; tedy ti vzdělaní, poctivě pracující a starající se o své děti Romové? Nejsou náhodou také oni těmi svými nepřizpůsobivými diskriminováni minimálně tím, že jim dělají ostudu? Co by asi tito výjimeční Romové říkali, kdyby měli žít vedle těch, kteří se chovají takto nepřizpůsobivě...?

Neměli by právě oni být první, kdo se o své soukmenovce postará, aby je kultivoval...? Nejsou to právě oni, co jako první prchají do Kanady ne kvůli rasovým či jiným důvodů, ale proto, aby své děti uchránili před jejich romskými vrstevníky...?

Kam zmizely miliony určený pro romské poradce a programy, které měly přivést Romy na pravou "víru" soužití s gadži...? Co by na to vše charita zvaná Kumar. Zvládne jeden hodný Ind sám úplně všechno...?

Závěrem parafráze na povědomou větu...

"A také doufám, že česká romská společnost už konečně pochopí, že i my gažové alias "bílé svině" máme právo na svou bezpečnost a existenci v této naší společné vlasti. Stejně jako oni. Nic víc nechceme..."

Přemýšlejte!

(Další komentáře, fejetony a ukázky z knih na webech: http://bretislav-olser.enface.cz - http://olser.cz)

Autor: Břetislav Olšer | čtvrtek 23.4.2009 7:23 | karma článku: 48.79 | přečteno: 25650x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.07 | Přečteno: 212 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.28 | Přečteno: 310 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 3045 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2466

důchodce
 

Moje fotky na výstavě I vy můžete být naše hvězda na MFF Karlovy Vary 2011

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...