USA spadly z lopatky, marně se Shapiro vzteká; Janukovyčův Alí Fajád je svobodný...

5. 02. 2016 7:55:55
Na počátku všeho byl Alí Fajád, v dubnu 2014 za asistence agentů CIA zatčen Policií ČR v Praze pro podezření z úmyslu prodat zbraně a kokain americkým agentům, jež se vydávali za teroristy Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC).

Spojené státy jako vždy sebejisté, že Čechy snadno zpracují levou zadní, však šláply vede. Marně se vztekající velvyslanec Shapiro sešel s ministrem spravedlnosti Pelikánem i s premiérem Sobotkou, který však měl na mysli jen předvolební taškařice a střádal kladné voličské body, jelikož už věděl, že pětice Čechů, pohřešovaná od 18. července 2015, údajně únosem v údolí Bikáa v Libanonu, je již na svobodě výměnou za Alí Fajáda a jednoho ze dvou společníků - Faouziho Jabera a Chálida Marabího z Pobřeží slonovin.

Tak alespoň pravila úmluva obou česko-libanonských stran, byť Popleta Popletovič Zaorálek po svých trapných přešlapech trapně prohlásil, že s teroristy neobchoduje. Američané tak přesto museli ostrouhat mrkvičku, nepomohl ani loňský společný oběd Shapira s vrchním státním zástupcem Zemanem v Brně.

Něco se děje...? Aha, volby; slouhové z Česka se tak mimořádně vymykají diktátu USA; Američané zažili další zklamání, když jim nevyšly nedávné pokusy se "svými" prezidenty pro Česko; Švejnarem počínaje, přes pokus s Albrightovou a Schwarzenbergem konče. Proto po nástupu velvyslance Andrewa Shapira ihned začalo v Česku politické školení americké demokracie; v Černínském paláci vystoupil prezident americké Národní nadace pro demokracii (NED) Carl Gershman (71), aby nasměroval českou diplomacii na Západ. Vyprávěl, jak byl roztrpčen Zemanovými výroky v Číně.

A stejně, jako nás před desítkami let poučovali Sověti, co je to plíživá kontrarevoluce, a jak a za co můžeme či nemůžeme, cepovali dnes experti USA naše Zao Ze-tungy- Zaorálky. Doslova pan Gershman řekl, že “Zemanovy výroky jsou strašná věc” a že si to při návštěvě USA pěkně odskáče za své názory na lidská práva v Číně a Tibetu, k Rusku, Ukrajině a sankcím. Svoboda slova, názorů a projevu poamericku... Resumé; proč nelze učinit státní převrat ve Spojených státech? Jelikož tam nemají velvyslanectví USA...

Přesto dočasný vliv USA sahá do Libanonu i na Ukrajinu, tedy i k Allmu Fajádovi; politický úkol zněl zavřít ho a odsoudit na doživotí. Přitom ve skutečnosti asi nešlo o žádné drogy a teroristy, nýbrž o fakt, že Alí Fajád působil na Ukrajině jako poradce bývalého prezidenta Janukovyče, což by bylo pro USA terno, kdyby ho měly ve svých rukách; dozvědět se tak o tom, co šustí v ukrajinské trávě na Majdanu. Dnes už každý ví, že Janukovyč nenechal nikoho zabít, že za smrt stovek civilistů neodpovídá ani policejní Berkut, že za vražedné násilí mohou snipeři Pravého bloku a nacionalistické strany Svoboda se svými Banderovci. Navíc byl Alí Fajád zřejmě u toho v Davosu, kde byla podepsána v lednu 2013 jedinečná “břidlicově-plynová” dohoda na dobu padesát let ještě pučem nesesazeným ukrajinským prezidentem Janukovyčem.

Tato dohoda s Chevronem a Shellem by umožnila Ukrajině, aby se stala do roku 2020 energeticky nezávislou. Janukovyčova Ukrajina udělala to, co nešlo pod vousy USA, proto byl na Ukrajině v roce 2013 státní převrat a Janukovyč musel uprchnout, aby nebyl dle slov Klička popraven jako Kaddáfí či Ceaucesku. Nešlo tedy o ekonomiku země, ale o vyděračský tlak EU a NATO. Janukovyč se přece mohl chlubit smlouvou v objemu deseti miliard ohledně těžby plynu z břidlice v lokalitě Juzivska na východě země. Jsou lidé, jimž nevěřím ani nos mezi očima; třeba Kerryho náměstkyně Nulandová říká „fuck“ komukoli...

Podle odhadu Úřadu pro energetické informace (EIA) má Ukrajina třetí největší zásoby břidlicového plynu v Evropě, a to v objemu asi 1,2 biliónu metrů krychlových. Janukovyč též naznačil, že by se jeho země mohla podílet na výstavbě úseku mířícího z Anatolského poloostrova do plynových zásobníků na ukrajinských hranicích. Tento krok by výrazně snížil aktuální závislost země na dodávkách ruského zemního plynu. Projevil též zájem o Azerbajdžánský zemní plyn. Ukrajina tím učinila první krok ke snížení své závislosti na dovozu plynu z Ruska. A rovněž toto bylo špatně; Ukrajina musela být závislá hlavně na USA...

Foto: Reuters...

A právě Alí Fajád byl patrně i u toho, když záměrem Spojených států bylo Janukovyče zdiskreditovat, pučem zbavit života dle scénáře Husajn - Kaddáfí, nebo alespoň prezidentského křesla a vyřadit energetickou moc Ruska nad Ukrajinou, aby místo jeho plynu se začal dovážet břidlicový plyn z USA a ne dle smlouvy z Davosu čerpat ten ukrajinský. Bylo by zle, pokud by měl Janukovyč situaci ukrajinského zásobování plynem plně v rukách.

Nebylo by totiž žádných tahanic u soudů, ani zastavení plynu či dvoumiliardový dluh za zemní plyn vůči Rusku, jež mělo navíc prodloužen pronájem sevastopolské základny s 22 tisíc vojáky do roku 2042. Moskva za to Janukovyčovi poskytla devítiletou třicetiprocentní slevu na ruský plyn. Ukrajina je na něm životně závislá a díky slevě mohla ušetřit až 40 miliard dolarů (800 miliard Kč). A to byla poslední kapka z poháru trpělivost Spojených států. (Jak Janukovyč mučil, zastrašoval a bil nebohé Ukrajince, nebo snad nebozí Ukrajinci lynčovali policisty...? ttp://www.youtube.com/watch?v=qtqQeJ315nw)

Konečně svoboda bez Amíků... Foto: Reuters...

Foto: ČTK

To vše věděl i Alí Fajád, o kterém libanonští novináři hovoří jako o politickém stratégovi se západním vzděláním, ale s ukrajinským pasem, jenž pracoval za vlády exprezidenta Janukovyče jako poradce jeho ministra obrany a dostal se k teplému místečku ve státním podniku Ukrspecexport, který obchodoval se zbraněmi. Fajád netušil, že z kolumbijských teroristů, kterým měl dle dohody dodat zbraně, se vyklubou agenti FBI. Ti s prý ním naoko vyjednávali o převozu kokainu do USA a o nákupu zbraní na útoky proti americkým jednotkám v Kolumbii. Schůzky se konaly v Ghaně, později i ve Varšavě a nakonec v pražském hotelu, kde trojici loni v dubnu zadržela policie.

Od té doby byl Fajád a jeho muži v české vazbě a hrozilo jim vydání do Spojených států. Tam by za podporu "terorismu" mohli očekávat až doživotní trest. USA ale také podle českých soudů nedaly dostatečné záruky k tomu, že trojici nebudou mučit. O tom, zda Fajád disponuje cennými informacemi, jejichž prozrazení by si Hizballáh ani další vlivné skupiny rozhodně nepřáli, lze zatím jen spekulovat. „Vše bylo vykonstruované a vyprovokované,“ prohlásil již dříve u soudu Fajád. Ten stejně jako zbylí dva zadržení muži vinu odmítá a s vydáním do USA, kde jim hrozí až doživotní tresty, nesouhlasí. „Rok a půl jsem neviděl slunce. Připadám si jako trestaný, aniž bych něco udělal,” poukázal před týdnem Fajád na to, že jsou zadržováni ve vazbě od jara loňského roku. https://www.youtube.com/watch?v=BUJIm6pgLBE

„Vydání osob Faouzi Jabera, Alího Fajáda a Chalída El Marabího je přípustné k trestnímu stíhání do Spojených států amerických, pro skutky popsané v návrhu státního zástupce,“ uvedl loni předseda senátu soudu Luboš Vrba. Přesto se čeští ministři rozhodli pod tlakem faktu o propuštění české pětice na svobodu, Alí Fajáda do USA nevydat... To už byla zajatá pětka kluků, co spolu mluví, v leteckém speciálu a vracela se po mnoha měsících zase domů, i když Čech unesený před časem v Libyi si asi zoufá nad bordelem české politické scény, v níž levá ruka nemá zdání, co činí ta pravá...

Inu, malér má hlavně ministr zahraničí, jelikož totálně zklamala komunikace mezi ním a českými tajnými službami, resp. mafiánský boj mezi civilními rozvědčíky a vojenskými zpravodajskými službami; zpravodajská hra pod čí taktovkou...? Rozhodně výjimečně tentokrát ne pod tou americkou... Brzy poté už totiž seděl svobodný Alí Fajád v letadle zpátky do Libanonu... http://www.rukojmi.cz/clanky/204-prostrednici-pri-vyjednavani-s-unosci-peti-cechu-v-libanonu-teroriste-si-rozumi-nejlip-turecka-ihh-a-libanonsky-hizballah

Půl roku jsou Tonča a Hanča doma ze zajetí, aneb Lze konvertovat k islámu z lásky ke Koránu nebo jen tak...?

Hanču a Tonču přehnout přes koleno, aneb Jak Zaorálek orodoval za miliardového podvodníka?

Kolik tisíc listů důkazů je o agresi USA ve světě, aneb Zloděj křičí, chyťte zloděje...?

Další komentáře, glosy a ukázky z mých knih na webech olser.cz, http://www.rukojmi.cz/, bretislav-olser.enface.cz a na mém facebooku

Autor: Břetislav Olšer | pátek 5.2.2016 7:55 | karma článku: 42.97 | přečteno: 6480x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 11.99 | Přečteno: 154 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.81 | Přečteno: 561 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2311 | Diskuse
Počet článků 3045 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2466

důchodce
 

Moje fotky na výstavě I vy můžete být naše hvězda na MFF Karlovy Vary 2011

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...