“My už si i bez toho vašeho plynu nějak poradíme a uleví se nám," řekl SMS-básník Palata

20. 12. 2015 7:20:20
Ukrajinský Jaceňuk by si měl zapsat do deníčku prorocká slova esemeskového básníka a redaktora Luboše Palaty na adresu Ruska: “My už si i bez toho vašeho plynu nějak poradíme a uleví se nám. Už vás totiž nebudeme potřebovat..."

A ejhle, přišla krizka na Matýska - Ukrajina bez zemního plynu z Ruska? Důvod? Nový plynovod vedoucí po mořském dně mimo Ukrajinu. Desítka evropských států proto upozorňuje, že plánované rozšíření zmíněného plynovodu Nord Streamu 2. za účelem dodávek většího objemu ruského plynu pod mořem přímo do Německa by mohlo mít vážné důsledky pro Kyjev a země EU. Zachování tranzitní trasy z Ruska přes Ukrajinu je prý ve strategickém zájmu EU jako celku, ne jenom z hlediska energetické bezpečnosti, ale také kvůli posílení stability v současné době zmatečního regionu východní Evropy. Copak se nám bez ruského plynu neuleví? Že bychom byli ošleháni vlastními plyny a větry...?

Symbolické otočení kohoutu plynovodu Nord Stream přesto společnými silami provedli v roce 2011 francouzský premiér Francois Fillon, ředitel německé energetické společnosti E.on Johannes Teyssen, německá kancléřka Angela Merkelová, nizozemský premiér Mark Rutte, ruský prezident Dmitrij Medveděv, šéf Gazpromu Alexej Miller a eurokomisař pro energie Guenther Oettinger.

Foto: Reuters

Plynovod Nord Stream přivádí plyn z Ruska po dně Baltského moře do Německa. Vede z ruského Vyborgu do německého Lubminu, který leží nedaleko Greifswaldu na severovýchodě Německa. Je dlouhý 1224 kilometrů. První větev plynovodu byla uvedena do provozu v listopadu 2011, druhá větev v říjnu 2012. Celková kapacita plynovodu je 55 miliard krychlových metrů plynu ročně (každá větev 27,5 miliardy). Klíčovým zdrojem plynovodu je obří pole Južno-Russkoje v severozápadní Sibiři.

V červnu 2015 se Gazprom dohodl s německým energetickým koncernem E.ON, rakouskou společností OMV a britsko-nizozemskou skupinou Royal Dutch Shell na zdvojnásobení kapacity plynovodu Nord Stream. Dvě nové větve plynovodu budou mít kapacitu 55 miliard krychlových metrů ročně, tedy stejnou jako dvě dosavadní potrubí. Partneři projektu již tzv. Nord Stream 2 plánují dokončení první nové větve plynovodu do konce roku 2019. Druhá by měla být hotova do konce následujícího roku. Jak prosté, Johne Watsone...

To vše za 11,2 miliardy dolarů (285,2 miliard korun); 30 procent hradí členové konsorcia, zbytek je financován z různých půjček. Potrubí by mělo být dlouhé 1225 kilometrů a povede z blízkosti ruského přístavu Usť-Luga a na německé území vstoupí nedaleko současných dvou větví plynovodu Nord Stream. Projekt Nord Stream 2 již dříve kritizovali premiéři Česka a Slovenska Bohuslav Sobotka a Robert Fico.... Marnost nad marnost, sama kancléřka Angela Merkelová s projektem souhlasí a prohlásila, že je to "pouhý byznys". Za pět let by tedy měl ruský plyn putovat opět obráceně, tedy přes Německo na východ Evropy. Je to sice složitý proces, ale již nejednou realizovaný.

Prožil sem na Ukrajině značnou část svého pracovního života, poznal jsem ji od Lvova, přes Charkov, Kyjev, Oděsu, Doněck a Luhansk, zažil jsem emotivní začátky nové Ukrajiny, tehdy ještě bez zlodějské plynové mafie, zato se skvělým lékařem Ščerbakem, který byl mezi prvními, jež pomáhali postiženým havárii reaktoru RBMK v Černobylu, později se stal ministrem životního prostředí, resp. velvyslancem v Izraeli, byl jsem na zakládajícím sjezdu Republikánské strany Ukrajiny, u náčelníka kyjevské policie, též u náměstka ministra zahraničí i v černobylské “zóně smrti” a v Gomelu u ing. Beránka, šéfa bělorusko-ukrajinské komise Agentury pro atomovou energii se sídlem ve Vídni. Zúčastnil jsem se demonstrace Greenpeace proti AE Černobyl a objevil jsem též v kulturáku na Lvovském náměstí svlékající se komsomolky v Divadle erotiky a sexu Afrodita i psychoterapeuta Sergeje, kterého jsem přivezl do Ostravy, kde se šťastně oženil a žije zde dodnes. Krym a exprezident Francie Valery Giscard d’Estaing

Byl jsem zkrátka v Kyjevě jako doma, nejen v jeho dvanáct stanicích metra z Kreščatiku, jimiž jsem jezdil na návštěvu ke svému příteli a fotoreportérovi Petru Lejkovi, jehož přičiněním jsem poznal také ústředí ukrajinských “disidentů”, včetně prof. Alexejeva i mladého Kučmy. Pamatuji si též sexy blondýnku Tymošenkovou, nové kamarády ve Lvově, Charkově, Sokolově, Doněcku a Oděse či Sevastopolu, všude tam jsem projížděl, když jsem jel po trase Kurta Lanzera a Jana Rosenbauma, co se dali jako prchající Židé před nacisty z ruských gulagů ke Svobodově armádě v Buzuluku...

Kyjevské protesty proti AE Černobyl... Snímek Břetislav Olšer

Jak a kdy se Ukrajina začala propadat do pasti bankrotu? Asi v té době, kdy se zrodila její mafiánská tradice v kradení ruského plynu; napřed byli uvězněni vedoucí pracovníci Naftogazu, pak přišla na řadu pouta pro Julii Tymošenkovou, po ní ukrajinská policie loni zadržela jejího bývalého kolegu šéfa státní plynárenské společnosti Naftogaz Jevhena Bakulina. že připravil stát o čtyři miliardy dolarů (takřka 80 miliard korun). Dnes narůstá miliardový dluh Ukrajiny vůči Rusku, přičemž chybí další miliony kubíků plynu – pouta zatím jen naprázdno cvakají. Navíc pozorovatelé EU potvrdili, že ukrajinská strana plyn opravdu blokuje a krade. Podle jejich měření „nebyl žádný tlak v plynovodech vedoucích do Evropy“, zatímco na měřící stanici Sudža, kde ruský zemní plyn vstupuje do ukrajinského rozvodného systému, byl naměřen tlak 70 atmosfér... Tymošenková chce vraždit...

Ten zatracený plyn už mě nadýmá kolem všech mých dírek...

Gazprom před rokem uvedl, že dluh Ukrajiny za dodávky plynu se vyšplhal na 2,2 miliardy dolarů (43,8 miliardy Kč). Ruská monopolní firma zvýšila ceny plynu pro Ukrajinu o 81 procent na 485,50 dolaru (9700 Kč) za 1000 metrů krychlových z předchozích 268,5 dolaru. Pro srovnání, evropští zákazníci Gazpromu platili za ruský plyn v průměru 370 až 380 dolarů za 1000 metrů krychlových. Kdo chce kam, pomozme mu, aby si čtyři roky počkal na americký zkapalněný břidlicový plyn, přitom mělo Rusko prodloužen pronájem sevastopolské základny do roku 2042 s pětiletou opcí. Moskva za to Ukrajině poskytla devítiletou třicetiprocentní slevu na ruský plyn, kterou však premiér Jaceňuk s prezidentem Porošenkem zhatili..

Kyjev je na ruském životně závislý a díky slevě mohl ušetřit až 40 miliard dolarů (800 miliard Kč). Teď vše padlo a Naftogaz potvrdil, že přestal platit za dodávky ruského plynu. Tato situace měla trvat, dokud strany nedospějí k závěru jednání o ceně ruského plynu. nakonec to za bankrotující Ukrajinu zaplatí patrně EU. Rusku už došla trpělivost a není dál ochotno dodávat Kyjevu zemní plyn se slevou, nyní to nebude zřejmě vůbec. Copak je Rusko pro Kyjev dojnou krávou a zaopatřovacím ústavem? Jaký by to Ukrajinci asi chtěli tržní mechanismus v tom jejich národním Banderovsko-Hitlerovském socialismu, v němž má rozkrádací plynová mafie úžasnou tradicí? Ukrajinská spotřeba plynu přece činí "směšných" zhruba 50 miliard krychlových metrů plynu ročně; měli by za takovou trošku snad drzému Putinovi ještě platit...?

Historie majdanských zlodějen se opakuje; všeobecně prezentované klišé, ovšem v případu Ukrajiny a jejích čachrů s ruským plynem je to zcela nabíledni. Kradlo se, krade se a krást se bude; plynařská mafie je skvělý byznys, co má zlaté dno. A začalo to už v lednu 2001, kdy byla Tymošenková odvolána z funkce vicepremiérky kvůli hledání Interpolem pro obvinění z padělání dokumentů, daňových úniků a krádeží ruského zemního plynu.

article_photo

Šlo o 13,7 miliardy bezprizorních krychlových metrů plynu, které měly být součástí nelegální dohody mezi vedením Naftogazu Ukrajina a “průmyslníky” podniku RusUkrEnergo o “prodeji” Rusům ukradeného plynu v hodnotě asi 3,9 miliardy dolarů. Naftogaz nakoupil plynu dvojnásobné množství, než Ukrajina mohla spotřebovat. Omyl? Tu druhou polovinu Naftogazu prodal firmě RusUkrEnergo se sídlem ve Švýcarsku. O kontrolu nad státními rezervami plynu zápolil roku 2004, tedy oranžové revoluce, prezident Viktor Juščenko a premiérka Julie Tymošenková; Juščenko spravoval státní policii, Tymošenková měla pod sebou Naftogaz, díky jemuž se ocitla za mřížemi...

Vše loni “zachránil” ukrajinský soud a odhlasoval parlament, který rychle změnil paragrafy tak, aby byla Tymošenková osvobozena. Vyšetřování a zlodějny skončily; zapomeňte. Parlament podle agentury ITAR-TASS hlasy 310 zákonodárců zrušil trestnost skutku, za který byla expremiérka odsouzena na sedm let do vězení za zneužití pravomocí při vyjednávání plynového kontraktu s Ruskem. Soud ji uznal vinnou, že zemi záměrně poškodila souhlasem s nevýhodnými cenami plynu. Zákon byl pro ni ale Šalamounsky upraven tak, aby odpovídal článku devatenáct konvenci OSN proti korupci. Změnily se v něm články 364 a 365, které byly s úmluvou v rozporu, a bylo to. Místo ní si do vězení nedávno sedl Jevhen Bakulin, s nímž sama kdysi kradla plyn.

A je tu ještě kauza miliardáře Ščerbaňa; poslanec a šéf vlivné ukrajinské finanční skupiny byl spolu se svou manželkou zastřelen na letišti v Doněcku v roce 1996. Z vraždy bylo o šest let později obviněno osm lidí, z nichž tři byli odsouzeni na doživotí. Iniciátora zločinu ale policisté nevypátrali. Tymošenková a Lazarenko podle Pšonky za vraždu Ščerbaně zaplatili 2,8 milionu dolarů. Žaloba má být spojena do jedné trestní kauzy s případem firmy Jednotné energetické systémy Ukrajiny, v jejímž čele měla Tymošenková v polovině 90. let nezákonně převést na stát dluh půl miliardy dolarů. Z ukrajinských justičních kruhů už delší dobu pronikaly zprávy, že Tymošenková je ve Ščerbaňově kauze hlavní podezřelou.

article_photo

Syn zavražděného podnikatele Ruslan loni v dubnu oznámil, že vyšetřovatelům předal dokumenty potvrzující její podíl na přípravě vraždy. Kromě expremiérky měl být do zločinu zapleten i její někdejší politický a obchodní spojenec Pavlo Lazarenko, který byl v polovině 90. let předsedou vlády. Byl podezřelý ze zneužívání pravomocí a před stíháním uprchl do USA, kde byl ale zatčen a uvězněn na deset let za rozsáhlé finanční podvody. Z vězení vyšel loni v listopadu, ale vzápětí se znovu ocitl za mřížemi, protože neměl povolení k pobytu v USA. Jeho další osud je nejasný...

Ale zpět k zemnímu plynu z Ruska. V Česku se toho moc neví ani o tom, že plyn k nám přichází také z ruského plynovodu Jamal, který je dlouhý 4 196 km a spojuje poloostrov Jamal v Rusku v Ťumenské oblasti s Německem. Neví se též, že z Ruska odebíráme dvě třetiny spotřeby plynu, že v zásobnících ho máme běžně necelou miliardu kubíků, tedy na pět týdnů. Jamal je největším ruským nalezištěm zemního plynu – plynovod Jamal odsud odvádí plyn z naleziště s odhadovanou velikostí 55 triliónů krychlových metrů; prochází zhruba tři tisíce km své délky Ruskem, 575 km vede Běloruskem a 680 km jeho trasy pak Polskem. Některá česká média dokonce z mapy plynovodu Jamal jeho trasu “vymazala”, aby se nevědělo, že jde o ruský plyn, který proudí do Německa, ale také k nám...

Plynovod Jamal...

Část jeho větve vede i z Česka přes Slovensko, ovšem, až na jednu výjimku, vždycky v něm tekl plyn pouze z východu na západ. Během plynové krize v roce 2008 byl však poprvé přetlakován, aby proudil opačným směrem. Takže Slovensko může být vděčné ruskému plynu, že nemuselo riskovat trest EU za porušení přístupových dohod, pokud by již tenkrát spustila JE Jaslovské Bohunice, odstavenou koncem prosince 2008. Pak jde o plynovody Jižní proud (South Stream) a Nord Stream směřující do Německa, Plynovod Gazela, který začala koncem roku 2010 stavět společnost Net4Gas, měl být českou přípojkou na Nord Stream 2...

Inu, čo bolo, to bolo, že pane esemeskový básníku Palato, kdypak si už i bez toho ruského plynu nějak poradíme a uleví se nám...? Kdy nadejde ta doba, kdy už ho totiž nebudeme potřebovat...? Možná, vlastně určitě, o tom napíšete esemeskovou báseň: "Tata je v duchodu. Doslo mi, ze bude starej. Cas na velky mir. Prijel z nakupu a nadsene ukazuje slunecni svetlomet. Ma detsky usmev. Navrat zpet. Kdy to zacina? A kdy konci? Kruh..." Asi plynový... Vrahové se opět sešli na Majdanu, aby sprostě lhali o vraždění demonstrantů...

Vrahové se opět sešli na Majdanu, aby sprostě lhali o vraždění demonstrantů...

Zrůdný postoj českého fašisty – diplomata; upálit, zabít, pohřbít u silnice a máte klid...

Po přidružení k EU se Ukrajina stane jen vývozcem pracovní síly...?

Loupí Shell a Chevron Ukrajině zem pod nohama pro břidlicový plyn? Další komentáře, glosy a ukázky z mých knih na webech olser.cz, http://www.rukojmi.cz/, bretislav-olser.enface.cz a na mém facebooku
Autor: Břetislav Olšer | neděle 20.12.2015 7:20 | karma článku: 37.93 | přečteno: 2219x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 19.96 | Přečteno: 317 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2304 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 3045 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2466

důchodce
 

Moje fotky na výstavě I vy můžete být naše hvězda na MFF Karlovy Vary 2011

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...