Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lže šéf ODS Fiala záměrně, nebo jen nechce říct, co je lepší; krást či být na úřadě práce?

Je to jasná Fialova filosofie; živnostník, který nekrade, zbankrotuje a půjde na Úřad práce, kde bude brát podporu, takže to je pro stát nákladnější, než kdyby poctivě platil daně. Lže šéf ODS záměrně, nebo jen nechce říct pravdu?

Malé připomenutí úvodem: Petr Fiala, bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně a přes rok třináctý ministr školství v Nečasově vládě. A jeho charisma? Získal ho zřejmě už v 90. letech; to byl drsným konzervativním katolíkem, skeptickým k naší státnosti a zanícený ideou „Panevropy“ (navazující na meziválečný klerofašismus a vizi stavovského státu dle představ hraběte Coudenhove-Kalergiho). Zval do naší republiky Bernda Posselta, Otto Habsburka i jiné osobnosti a umožňoval jim agitaci v rámci tzv. Panevropského hnutí (Bernd Posselt byl v Československu v Brně tajně agitovat už v září 1989).

Britské listy přinesly zajímavou informaci čtenáře Jaroslava Horáka; “V katolicko-konzervativním časopise Proglas (Fiala byl zástupce šéfredaktora a sám do něj psal) se vedle jiného systematicky překládaly a otiskovaly články Bernda Posselta a Otty Habsburka. V Proglasu, ročník 1990, číslo 9/10, je text, napsaný Petrem Fialou, ve kterém mj. cituje z projevu Otty Habsburka, který přijel do Brna přesvědčovat, že Češi mají na Západě své největší přátele v sudetských Němcích.

Článek obsahuje i tři fotografie (Petr Fiala je sám vybral jako sebeprezentační doprovod svého článku), na kterých Fiala pózuje s Berndem Posseltem, Otto Habsburkem, politikem KDU-ČSL Tollnerem a praporem “Moravské zemské Panevropské unie”, jejímž byl předsedou. Oslabené ODS může nyní předsednictvím Petra Fialy hrozit postupné převzetí konzervativně-katolickými skupinami a následně sloučení s TOP 09…

A nyní současnost: Na nedávné tiskové konferenci představili Občanští demokraté kampaň: „Stop šikaně živnostníků“. Proto nyní ve sněmovně řádí opoziční obstrukce, jež mají zamezit přijetí Babišova zákona o elektronické evidenci tržeb. Podle předsedy ODS Petra Fialy je návrh „součástí smrtícího koktejlu, který míchá vláda Bohuslava Sobotky všem občanům.“ K tomu dodal: „Ale kulturu podnikání nikdy nezměníte represí. Je to socialismus: kontrola lidí, kontrola každé jejich transakce, každého jejich pohybu…“ (Je snad represe, když je podnikatel povinen vydat na žádost zákazníka doklady o prodeji zboží a o poskytnutí služby? A není naopak jen samozřejmostí, že na dokladu musí být uvedeno označení podnikatele obchodní firmou, popřípadě názvem nebo jménem a příjmením, a identifikačním číslem, datum prodeje zboží nebo poskytnutí služby, druh zboží nebo služby a cena...?)

Lapidárně řečeno; pokud pekař prodá rohlík, finanční úřad o tom bude vědět dříve, než zákazník opustí prodejnu. Má to zařídit plán proti daňovým podvodům, který chystá ministerstvo financí. Obávané registrační pokladny ale podnikatele nemusí stát tisíce korun, jak se původně předpokládalo u ODS a TOP 09. "Zatím to vypadá, že roční náklady pro živnostníka by nepřevýšily stovky korun," řekla HN a týdeníku Ekonom náměstkyně ministra financí Simona Hornochová.

Jen aby řeč nestála: Není to tak dávno, co živnostníci odvedli roční daně pouze za 1,5 mld. Kč, ovšem ve stejném roce odevzdali zaměstnanci na dani z příjmu fyzických osob 105 mld. Kč, tedy o téměř sto miliard víc. A příspěvky do zdravotního pojištění v době, kdy Česká republika měla asi 4 000 066 zaměstnanců a zhruba 865 000 osob samostatně výdělečně činných? Průměrný odvod jedné OSVČ do zdravotního pojištění za rok činil 16 966 korun a u zaměstnance a zaměstnavatele 37 341 korun. Naprosto zdrcující vítězství soudnosti zaměstnanců nad daňovým kulišáctvím mnohých živnostníků...

Andrej Babiš v europarlamentu... Foto: Reuters...

Vláda prý lže, když říká, že se elektronická evidence tržeb nebude týkat například řemeslníků či kadeřnic. Ohroženi údajně nebudou jen živnostníci, ale i všichni jejich zákazníci.  A co na to předkladatel zákona? „Povinnost evidovat tržby budeme zavádět postupně, takže zatím jsme navrhli jenom restaurace a maloobchod. To je 50 procent z celkového počtu subjektů, kterých se to týká. Další sektory budeme přidávat výhradně na základě analýzy daňové správy. Takže u každého sektoru zvážíme přínosy a náklady a na drobné řemeslníky nebo například kadeřnice se elektronická evidence tržeb vztahovat nebude,“ zdůraznil ministr financí Babiš v Poslanecké sněmovně.

Podle analýzy Asociace malých a středních podniků a živnostníků budou náklady pro podnikatele na zavedení evidence tržeb v řádech tisíců korun. Skupina, kterou tvoří podnikatelé a firmy, jež zatím nepracují s žádnou pokladnou a budou muset technologii zakoupit, čítá přibližně dvě stě tisíc osob a pořízení potřebné technologie je vyjde na pět až čtrnáct tisíc korun. Babiš už také mluví o kompenzaci nákladů, které podnikatelé na pořízení on-line systému nezbytného pro evidenci tržeb budou muset vynaložit. Jednorázovou slevu na daních chce Babiš jen pro fyzické osoby a má kompenzovat náklady na pořízení softwaru. U nejmenších podnikatelů půjde maximálně o několik tisíc korun jednorázově nebo o stokoruny měsíčně.

Servírka Veronika Borstein ze Znojma v české telavivské hospůdce Little Prague, kde není registrační pokladna ničím novým… Snímek Břetislav Olšer

Ovšem, ačkoliv má vládní koalice ve sněmovně znatelnou převahu nad opozicí, nebude projednání zákona ani snadnou a rychlou záležitostí. ODS ho podle svého předsedy Petra Fialy bude za pomoci obstrukcí co nejdéle blokovat a nedopustí, aby začal platit od začátku příštího roku. Předseda občanských demokratů v Partii televize Prima ohlásil, že pokud bude předloha přece platit, ODS ji zruší, až bude vládnout; tedy mezi námi, asi nikdy, a když, tak sotva.... "Uděláme vše pro to, co nám umožňuje jednací sněmovní řád, abychom přijetí zákona zabránili," řekl a pořád mele svou; registrační pokladny, jak se elektronické evidenci tržeb říká, jsou podle něho účelové lži a likvidací pro drobné živnostníky a podnikatele; stát z toho údajně nic nezíská.... V mercedesu pro sociální dávky aneb Mládek dál stínovým ministrem

Skutečně nic? Jak je tedy možné, že zavedení registračních pokladen, účtenkové loterie, lepší výběr DPH a dalších opatření ve prospěch lepšího výběru daní přineslo na Slovensku vyšší příjmy státního rozpočtu o 155 milionů eur, tedy přes čtyři miliardy korun, postupně ročně dalších 217 milionů eur. A pohled do historie - první registrační pokladna byla patentována v USA již v roce 1879. Ze zemí Evropské unie je používání registračních pokladen uzákoněno v Itálii, Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku, Řecku, Litvě, Maltě, Kypru, Polsku a Slovensku, mimo EU například na Ukrajině, v Srbsku, Černé Hoře a Turecku. Osobní skvělou zkušenost mám z registračními pokladnami v Izraeli i v zámoří...

Foto: ČTK

A přibyl další nesmyslný Fialův argument; týká se spalování škodlivých látek v domácích kamnech a krbech a jeho kontrola přímo v domech i bez soudního rozhodnutí. Dle Fialy je to zásah do domovních svobod. Ovšem, pan šéf ODS se opět plete; Česko má svoji Ústavu a v ní Listinu základních lidských práv, kde se je Článek 6, jenž upravuje právo na život a zdraví, které je absolutním právem. Listina základních práv a svobod je přece součást českého ústavního pořádku. Do domu nebo bytu mohla totiž dosud vstoupit policie nebo nějaký státní orgán jenom po rozhodnutí soudu. Proto ta změna. Důvod pro inteligentní lidí je zřejmý - Česko má podle ministerstva životního prostředí problém s velkým množstvím zastaralých zařízení, která umožňují spalování odpadu. Úředníci proto budou kotle kontrolovat, pokud se v jednom roce opakovaně objeví podezření na porušení zákona.

Je toho zapotřebí? Zhruba třetina obyvatel Česka žije v oblastech s větším zamořením prachem, polovina lidí polyká velké koncentrace rakovinotvorného benzo(a)pyrenu, který vzniká například při spalování uhlí nebo třeba umělých hmot. Nejdřív majitel dostane písemné upozornění, podruhé už na kotel přijde kontrola. Kdo ji do domu nepustí, může dostat pokutu až 50 tisíc korun. Proč toto údajní porušování osobní svobody? Kvůli dlouhodobému vystavení znečištěnému ovzduší podle Světové zdravotnické organizace (WHO) předčasně zemře každý rok více tři miliony lidí. Nová studie předpovídá, že do roku 2050 by to mohlo být 6,6 milionu předčasných úmrtí.

České domácnosti, topící tuhými palivy, vyprodukují během jediného kalendářního roku více než 19 kilotun prachu. Na celkovém podílu znečištění ovzduší u nás se tak podílejí více než třiceti procenty. Statistická data Českého hydrometeorologického ústavu uvádějí, že na znečišťování ovzduší se podílí skoro každá z domácností, vlastnící kotel na vytápění. Samotné domácnosti se tak s 31 procenty stávají druhým největším znečišťovatelem ovzduší v České republice.

Další Fialova demagogie se týká toho nejdůležitějšího pro zdraví člověka - zákazu kouření cigaret. „Pokud mi restaurace nevyhovuje, tak do ní nemusím,“ argumentuje opět hloupě šéf opoziční ODS, který je absolutně proti tomuto zákazu. Protikuřácký zákon podle něj nepodpoří nikdo z občanských demokratů. „Důvod je jednoduchý – týká se svobody podnikání a volby. Stát nemá určovat, co můžeme dělat, nemá nás tímto způsobem vychovávat…“ Lidé mají podle něj na výběr, zda půjdou do kuřácké, nebo nekuřácké restaurace. „Navíc co to třeba způsobí v řadě malých obcí, kde je jediná hospoda?” komentoval Fiala a připomněl, že mnoho restaurací má oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky.

Dnes u nás kouří asi čtyři miliony kuřáků a kuřaček, když se nám ten počet podaří zdvojnásobit, státní kasa tak získá 100 miliard, z toho pouze 12 miliard padne na léčbu rakoviny, infarktu a dalších nemocí. Resort zdravotnictví tak ročně skandálně získá pouze od kuřáků 88 miliard, tedy ve srovnání se sumou 5,8 miliard korun, které dostal resort ze státního rozpočtu, je to balada. A ty perspektivy. Při odchodu do důchodu v 65 letech stát získá další miliardy. Jak? Snadno. Když se zvýší počet kuřáků, zvýší se i počet předčasných úmrtí, zmenší se počet důchodců. A máme další úspory; jenom loni stát vyplatil na důchodech zhruba 340 miliard korun, letos ke konci srpna to bylo zhruba 230 miliard korun. Jak zvýšit počet předdůchodových kuřáků?

Za vším hledej polycyklické aromatické uhlovodíky, co vznikají spalováním tabáku a můžou za rakovinu plic. Panu exministru zdravotnictví Hegerovi, přeběhlíkovi z ODS do TOP 09, nestačilo, že z českých pacientů i tak trpí každý čtvrtý onkologickou chorobou… Kouření přivodí kuřákovi až padesát závažných chorob. Při obsahu asi pěti tisíc chemikálií a více než stovky karcinogenů v cigaretovém kouři se ani není čemu divit. Novum je, že cigarety nepůsobí jen dlouhodobě a první fáze ohrožení DNA rakovinou nezačíná až za 20 či 30 let, ale jen za pár minut po prvním šluknutí. „Nechť zhyne celý svět, hlavně že zvítězí spravedlnost a kuřáci…“

„Dneska nám zakážou kouření a zítra někdo přijde s tím, že vypít deset piv denně je nesmysl. Nebo proč vlastně souložit, když to není za účelem zplození potomka. Teď se tomu smějeme, ale jenom do chvíle, než se z toho zrodí nový totalitní režim,“ zní další verbální perla pana primátora Teplic Kubery. Kouření je pro něho náboženstvím. V EU by pro něj prý hlasovali všichni zastánci lidských práv, proto členové jeho „náboženské společnosti kuřáků“ programově prohlásí cigaretu za součást svého náboženského rituálu a během mše v jejich kostele, jimž je pro ně hospoda, budou kouřit cigarety místo kadidla. A pít pivo s rumem místo mešního vína. Nikdo si pak z EU netroufne jim zakazovat tuto činnost, protože náboženská svoboda je jedním ze základních atributů listiny práv a svobod. A zrovna si v tom svém kostele můžou objednat zádušní mši…

„Fiat iustitia, et pereat mundus”, v překladu: „Nechť zhyne celý svět, hlavně že zvítězí spravedlnost.“ Takové je Kuberovo motto, proto vykouří denně svoji šedesátku. Jak prohlásil kdysi exministr zdravotnictví MUDr. Leoš Heger, na nemoci kuřáků se ročně spotřebuje v systému veřejného zdravotního pojištění šest miliard Kč, zatímco přínos do státního rozpočtu z daně za kuřivo je asi desetkrát vyšší. Proč se nepochlubil, že konečně zná způsob, jak smazat státní dluh ve výši daleko nad bilion korun. Nebudeme vyhazovat zbytečné miliardy za propagaci, jak se odnaučit kouřit, naopak necháme mládež, aby mohla kouřit už ve školách, doporučil bych předmět „Kouřením k trvale vyrovnanému státnímu rozpočtu“. Analýza vychází z toho, že stát vybere na spotřebních daních za tabák 44 miliard, dalších zhruba 16 miliard zaplatí kuřáci na dani z přidané hodnoty. Kuřáci jsou prostě naše rodinné stříbro. Ročně jde na vrub kouření přes 22 tisíc úmrtí, tedy přibližně pětapadesát lidských životů denně.

FOTO: Tim Wimborne, Reuters

O bonmoty, silnou Zemanovu zbraň, se jak vidno zříti marně pokouší i teplický primátor a senátor Jaroslav Kubera. Co čert nechtěl, znám se s oběma. Tvrdí že s kouřením cigaret nemá problém. Myslím si však, že s ním problém je a to veliký; rovněž na těhotné ženy závislé na nikotinu či alkoholu by se totiž měl vztahovat § 224 trestního zákona, v němž se praví: Kdo jinému z nedbalosti způsobí těžkou újmu na zdraví nebo smrt, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti. Těžkou újmu na zdraví vymezuje § 89 odst. 7 trestního zákona. Rozumí se jí jen vážná porucha zdraví nebo vážné onemocnění. To dítě, vlastně embryo, za to nemůže, neumí se bránit této postupné vraždě, nebo narození, které kvůli jeho zdravotním defektům z nikotinu, dehtu a dalších desítek jedů zůstane na krku zdravotního pojištění státu... Pochopil jste, politikou zcela pomýlený ex rektore Petře Fialo...?

“Polovina dětí ve věku do jednoho roku, které zemřely v důsledku syndromu náhlého úmrtí, doplatila na to, že jejich matky v jiném stavu kouřily,” uvádí MUDr. Eva Králíková z poradny pro odvykání kouření První lékařské fakulty Univerzity Karlovy. S cigaretovým kouřem se do těla dostávají na tisíce chemikálií a z plic se vstřebávají rovnou do krve. Pokud je kuřákem nastávající matka, proniknou i do těla jejího nenarozeného dítěte. Největší zlo představuje nikotin a oxid uhelnatý. Nikotin díky své schopnosti stahovat cévy snižuje průtok krve dělohou, dochází také k narušení jemných cév v placentě, a tím je zhoršeno předávání živin mezi krví matky a dítěte.

Inu, proto má stát, ať se to Petru Fialovi, příteli Bernda Posselta a Otty Habsburka, líbí nebo ne, ale existuje nezpochybnitelné právo státu regulovat distribuci, propagaci, ale i místa užívání těchto jedovatých výrobků s ohledem na svobodu a práva těch, kteří je v danou chvíli neužívají, tedy nekuřáků a v danou chvíli nekouřících exkuřáků… http://www.e-sondy.cz/sondy-sond/3108-3/osvc-versus-zamestnanci-aneb-o-hledani-danove-spravedlnosti

Chtěl by pan Kubera cenzuru; tvrdí, že Vondrouš je jako Breivik…?

Hrozí rakovina plic po vykouření stovky cigaret denně…?

Jako obrlajtnalt Bergr a ordonanc Švejk, aneb Když Kubera prášil…

Kuberův sen: „Kouřením k trvale vyrovnanému státnímu rozpočtu“…?

Další komentáře, glosy a ukázky z mých knih na webech olser.cz, http://www.rukojmi.cz/, bretislav-olser.enface.cz a na mém facebooku

Autor: břetislav Olšer | pátek 18.12.2015 7:18 | karma článku: 31,57 | přečteno: 2755x
  • Další články autora

břetislav Olšer

Proč se nepíše o americkém ostrově Three Mile Island, kde se roztavil reaktor TMI-2...?

Proč je největší jadernou hrůzou jen havárie atomové elektrárny Černobyl a ne katastrofa na ostrově Three Mile Island, kde se roztavil reaktor TMI-2 v elektrárně provozovatele MetE? Kdysi se tajila radiace Černobylu, dnes TMI-2...

27.4.2016 v 7:27 | Karma: 29,73 | Přečteno: 5498x | Diskuse| Politika

břetislav Olšer

Chcete vědět, proč jste rasisté a xenofobové a kam jdou peníze z vašich daní? Tak čtěte...

Romy považuje za nesympatické 82 procent dotázaných Čechů, polovině respondentů jsou dokonce velmi nesympatičtí; opak si myslí jen tři procenta, tři čtvrtiny respondentů cítí antipatie k muslimům, sympatie naopak čtyři procenta...

22.4.2016 v 7:22 | Karma: 32,04 | Přečteno: 2840x | Diskuse| Společnost

břetislav Olšer

V roce 1942 by hajlovala strachy, teď jí nic a nikdo nehrozí, přestože byla pracovně v ČLR

Ceny Anděl získávají amatérští zpěváčci a bigbíty; že to jsou profesionálové? Omlouvám se; amatér má jen charisma a tvoří kvalitu zadara, mnozí neintonující profíci Anděla sice neví, co je to charisma, ale zato mají za to miliony.

13.4.2016 v 7:13 | Karma: 31,79 | Přečteno: 2299x | Diskuse| Společnost

břetislav Olšer

Jak hordy organizovaných Číňanů s holemi terorizovaly nebohé a neprovokující Čechy...

Co vše mě zaujalo na návštěvě čínského prezidenta Si Ťin- pchinga, tyrana a novodobého Hitlera v Lánech a na Pražském hradu? Začal bych mladíkem, co při spatření kamery vběhl do davu Číňanů s vlajkou Tibetu a prý byl bit holemi...

31.3.2016 v 7:31 | Karma: 40,31 | Přečteno: 3031x | Diskuse| Politika

břetislav Olšer

Havloidní systém může páchat trestné činy, policie však nekoná, svobodu projevu ale trestá

Házení vajec na prezidenty ČR a SRN, policie nic, ukradení prezidentské standardy, policie nekoná, zneuctění Hradu červenými trenýrkami, policie - jen neškodná recese, zničení desítek čínských vlajek, policie bezradně krčí rameny,

29.3.2016 v 7:29 | Karma: 40,19 | Přečteno: 2525x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 3045
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2467x
důchodce