Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Specialista na záchodová zátiší aneb Hekání jako při zácpě na WC...

Vyjmenovat tři symboly právě zahájených olympijských her v Londýně je snadné – gumáky jako módní doplněk oblečení českých olympioniků, v Číně vyrobené kostýmy a obleky jejich amerických kolegů a hekající monstrum z anglického dvoupatrového autobusu, co vydává zvuky jako člověk při zácpě na WC a přitom dělá kliky. David Černý se totiž specializuje na záchodová zátiší.

Nezbylo někde trochu růžové...?

Stačilo koupit doubledecker“ - dvoupatrový londýnský bus z roku 1957 od nizozemského majitele a jednomu ze symbolů britské metropole přimontovat dvě obří paže, přidat elektrický motor, funění a hekání ze zvukového záznamu, evokující prý mj. též sportovní úsilí, a na světě bylo "umění" - česká šestitunová atrakce pro letní olympijské hry v Londýně.

Milan Knížák tvrdí, že klikující autobus by se určitě hodil pro Matějskou pouť a navrhuje tímto rodině Kočků, či jiným významným kolotočářům, aby tuto pouťovou atrakci zařadili do svého arzenálu. Díla Davida Černého jsou vždy jen honba za popularitou celebrity na jedno použití a posedlost udělat něco skandálního a hlavně hodně viditelného. V duchu rčení: Světská sláva, polní tráva. A ještě vytunelovat spoustu prachů. Při vzpomínce na skutečné umění, které reprezentovalo na světových výstavách Expo české umělce, je třeba považovat toto děti děsící monstrum Černého za ostudnou českou švejkovinu, kterou koupil podnikavec Andrej Babiš za devět milionů. Že by si založil kolotočářskou společnost...?..

V roce 2000 odmítl Černý převzít cenu Jindřicha Chalupeckého v Národní galerii do doby, dokud z jejího vedení Milan Knížák neodejde. Ten ho nechal po sporu o instalaci jeho díla vyvést a ocenění Černému následně předal pravdoláskový prezident Václav Havel na chodníku před Veletržním palácem. Na otázku, proč Knížák nechal Černého vyvést, „umělec“, co podvodně z plasteliny uplácal podivný paskvil pro EU, odpověděl: "Protože je to čurák... Nafoukanej, kriploidní čurák... To je úplně jednoduchý, ne? To přece víme všichni…" Černý se o Knížákovi vulgárně vyjadřoval v dokumentu ČT. Knížák po něm žádá odškodnění ve výši 150.000 korun a po televizi půl milionu.

Minule mu podvod s Entropou zaplatil ze státní kasy ministr obrany Vondra. Kdo to je dnes, co dá peníze daňových poplatníků za tuto ostudu Česku, jež se naštěstí chlubí i skutečnými kumštýři - Janem Zrzavým, Špálou, Myslbekem, s uměleckými výtvory - Kinoautomatem (Expo 67 Montreal) či broušeným sklem (Dar vystavený v hale OSN) nebo Zlatou slzou (Expo 2010 Šanghaj - dílo propojující lidské slzy, jednu z mála kapalných látek, s níž se neobchoduje, zlato jako symbol emocí, moci i válek a smutku...)  

Saša Vondra uvěřil sobě libovému frajerovi, co ze sebe dělal, co není - Davidu Černému, vydávajícímu se za výtvarníka. Domluvili se spolu na “sochařském” díle, co by oslavilo naše předsednictví EU, které mělo nejdražší audiovizuální ozvučení na světě, známé jako kauza Promopro.

Podepsali smlouvu o vytvoření Entropy, o níž David Černý původně tvrdil, že onu Entropu vytvoří umělci ze všech 27 členských zemí Unie. Nakonec se ukázalo, že autorem trapné slátaniny je on sám, s několika kolegy, ostrými hochy. Stát za projekt, co měl mj. bulharské šlapací záchodky, zaplatil 1,9 milionu korun a za jeho půlroční pronájem v Bruselu měl dát Černému 1,2 milionu. Dalších 10,3 milionu korun pocházelo ze sponzorského daru Bakalovy těžařské společnosti NWR.

David šel prostě s kámošema z mokré čtvrti do hospody a domluvil s nimi při pivu, že to udělají úplně sami. Víc hlav, víc peněz, ale hlavně pro ně. Proč dělit miliony sedmadvaceti? Tedy podvod, kdy vytvořili falešný seznam evropských tvůrců, kteří o tom samozřejmě neměli ani zdání. Prostě v duchu českých podfukářů, kteří se řídí heslem: že se všechno smí a nic nemusí… Vypadalo to prý slibně. V britském deníku Independent o nich psali a všechno jim “zbaštili i s navijákem”. Opsali jen vymyšlená jména autorů. Ti kluci, co spolu mluví, se prostě chtěli podívat do Bruselu, aby tam završili svoji taškařici za cizí prachy.

Na nečekané odhalení podvodu Úřad vlády ČR reagoval prohlášením, že umělec vládu podvedl. Projekt, který byl výstupem smlouvy, již totiž počítal s oslovením umělců z jednotlivých zemí EU, aby zaručil autenticitu a celkovou pestrost výpovědí, která je Evropě vlastní… Pak přišla ostuda, trapasy, stížnosti a omluvy. Dnes se virtuální umělec a hochštapler rozhodl, že s Fischerovou vládou nemá nic společného a skládačku, podobající se plastelinové práci žáčka ZUČ a zachycující urážlivě pseudosymboly všech zemí sedmadvacítky, rozebere už 11. května místo stanoveného konce června 2009.

Sám Černý se i v dalších letech po své “natěračské” akci rozhodně nezpronevěřil pověsti provokujícího umělce. Jeho vize jsou naděvší pochybnost dosti morbidní a smradlavé. Má na svém kontě například sochu sv. Václava, sedícího na břiše mrtvého koně, plastiková miminka umístěná na věži žižkovského vysílače. V roce 2003 pro pražskou galerii Futura ve smíchovské Holečkově ulici dokončil kontroverzní plastiku. Kdo vylezl po žebřících do řitního otvoru předkloněných soch, mohl na obrazovkách vidět dva lidi v maskách Václava Klause a Milana Knížáka. Co očekávat od submisivního vlezdoprdelky, co si říká umělec…?

Ovšem, co by se stalo, kdyby se neozvala dánská výtvarnice, jež byla uvedena mezi sedmadvaceti umělci, co se měli na výrobě Entropy podílet, která prohlásila, že s tím nemá nic společného a že se o této nepovedené taškařici dozvěděla až z médií…? Třeba si “černý” Černý myslel, že zbohatne, když infikuje Evropskou Unii českou švejkovinou. Jak mu někdo může tleskat? Nejde o to, jestli se mi jeho realizace líbí nebo ne. Nejde vúbec o umění, ale trestný čin. Kdyby někdo jiný záměrně podepal podvodně sepsanou smlouvu s úmyslem někoho napálit, všichni by po něm plivali. Černému tleskají, že objevil svobodu projevu... A co těch ostatních 26 evropských umělců, které podvedl? Třeba také oni chtěji svými díly zaujmout, třeba se i proslavit, místo toho je Černý okradl o popularitu a honorář...

Bývalá děkanka filozofické fakulty Ostravské univerzity Doc. PhDr. Eva Mrhačová, CSc., řekla: “To se jeden diví, kam ty peníze ze státní pokladny pořád mizí? Vydávat svou vlastní slátaninu za kolektivní umělecké dílo 27 autorů ze zemí EU a pak přiznat, že jde o osobní produkt, to je podvod, ať se to halí do jakýchkoli zmirňujících slov (vtip, legrace, satira, mystifikace…) a jako podvod by celá záležitost měla být také stíhána. A Alexandr Vondra, který nechal vyplatit obři sumu ze státní pokladny, aniž dal zkontrolovat, na co byla využita, je “prostě za idiota”. Vzniká však otázka, zda člověk s takovýmto vztahem ke státní pokladně by měl zastávat vysokou vládní funkci…?”

Ministři kultury EU chtěli na jaře 2009 vědět, kdo je autorem „ostudně proslavené“ provokativní plastiky Entropa. Nechali proto na svou pražskou konferenci pozvat jejího tvůrce - výtvarníka Davida Černého, a ten je nezklamal. V hlasitém komentáři před mnoha přihlížejícími znectil prezidenta Václava Klause.”Co jsou moje bulharské záchody ve srovnání s tím hajzlem, co máme na Hradě,” řekl před svědky Černý, co se podobá Davidu Rathovi.

(A ještě něco k mé osobě. Nikdy jsem nebyl v žádné pollitické straně. Jsem věřící, jako byl můj otec, který byl kvůli tomu vyhozen jako učitel ze školství a jeho děti proto nemohly na vysokou školu. Kádrový profil jsem si vylepšoval jako brigádník fáráním v dolech OKD. Pořád se držím zásady, že nejhorší srážka je z dovzdělaným rothujícím blbcem...)

Inu, mám skvělý nápad pro Davida Černého, jemuž právě dělám velkou reklamu, třebas negativní, někoho blaží i taková; o kom se nemluví, ten jakoby nežil. Což tak přemalovat na růžovo Sochu svobody v New Yorku a znectít symbol symbolů. Tanky se už dneska nenosí a na rozdíl od Česka, mají Spojené státy bezpočet volných míst ve svých věznicích, a komfortnějších než v Litoměřicích…

PS: Rozhodne se lord, že zplodí svého následovníka. Lehne si na lady a dělá ty samé pohyby, co Černého doubledecker“. Přitom funí, heká, chrochtá blahem... Když skončí, sleze z lady a prohlásí: Doufám, že jste těhotná, lady. A že nebudu muset opakovat ty směšné pohyby..."

Snímky Břetislav Olšer a Reuters

Poznal jsem i skutečné umělce. Mezi ně patřil i nejlepší cimbalista a foklorista, redaktor Čs. rozhlasu Ostrava, Janek Rokyta, který před několika dny zemřel... Požehnaná vzpomínka... http://www.ltv-plus.cz/index.php/host 

Pomsta ztrapněné Katušky Jau Jau naČerno nevyšla…

Jak Katuška Jau Jau dojela na biomasu…

Janeček nebo Kraus - kdo bude Goliáš a kdo David?

 

Další glosy, komentáře a ukázky z knih na webech a také v elektronickém vydání na eReading.cz: (http://www.ereading.cz/cs/detail-knihy/izraelske-osudy?eid=1135)-
http://bretislav-olser.enface.cz - http://olser.cz - http://www.ltv-plus.cz/ http://www.facebook.com/profile.php?id=10000053041104#!/profile.php?id=100000530411044 

Autor: břetislav Olšer | neděle 29.7.2012 13:18 | karma článku: 27,63 | přečteno: 2324x
  • Další články autora

břetislav Olšer

Proč se nepíše o americkém ostrově Three Mile Island, kde se roztavil reaktor TMI-2...?

Proč je největší jadernou hrůzou jen havárie atomové elektrárny Černobyl a ne katastrofa na ostrově Three Mile Island, kde se roztavil reaktor TMI-2 v elektrárně provozovatele MetE? Kdysi se tajila radiace Černobylu, dnes TMI-2...

27.4.2016 v 7:27 | Karma: 29,73 | Přečteno: 5497x | Diskuse| Politika

břetislav Olšer

Chcete vědět, proč jste rasisté a xenofobové a kam jdou peníze z vašich daní? Tak čtěte...

Romy považuje za nesympatické 82 procent dotázaných Čechů, polovině respondentů jsou dokonce velmi nesympatičtí; opak si myslí jen tři procenta, tři čtvrtiny respondentů cítí antipatie k muslimům, sympatie naopak čtyři procenta...

22.4.2016 v 7:22 | Karma: 32,04 | Přečteno: 2840x | Diskuse| Společnost

břetislav Olšer

V roce 1942 by hajlovala strachy, teď jí nic a nikdo nehrozí, přestože byla pracovně v ČLR

Ceny Anděl získávají amatérští zpěváčci a bigbíty; že to jsou profesionálové? Omlouvám se; amatér má jen charisma a tvoří kvalitu zadara, mnozí neintonující profíci Anděla sice neví, co je to charisma, ale zato mají za to miliony.

13.4.2016 v 7:13 | Karma: 31,79 | Přečteno: 2299x | Diskuse| Společnost

břetislav Olšer

Jak hordy organizovaných Číňanů s holemi terorizovaly nebohé a neprovokující Čechy...

Co vše mě zaujalo na návštěvě čínského prezidenta Si Ťin- pchinga, tyrana a novodobého Hitlera v Lánech a na Pražském hradu? Začal bych mladíkem, co při spatření kamery vběhl do davu Číňanů s vlajkou Tibetu a prý byl bit holemi...

31.3.2016 v 7:31 | Karma: 40,31 | Přečteno: 3031x | Diskuse| Politika

břetislav Olšer

Havloidní systém může páchat trestné činy, policie však nekoná, svobodu projevu ale trestá

Házení vajec na prezidenty ČR a SRN, policie nic, ukradení prezidentské standardy, policie nekoná, zneuctění Hradu červenými trenýrkami, policie - jen neškodná recese, zničení desítek čínských vlajek, policie bezradně krčí rameny,

29.3.2016 v 7:29 | Karma: 40,19 | Přečteno: 2524x | Diskuse| Politika

břetislav Olšer

O jedné mé halucinaci: Čína dala nezávislost Tibetu, jeho exilová vláda spěchá do Lhasy...

Začalo to docela nevinně agenturní zprávou: „Volební komise Centrální tibetské vlády jmenuje třetím kalon tripou doktora Lobsanga Sangaye,“ uvedl 20. března 2016 v indické Dharmasále komisař Džampal Thosang; než přišel velký šok.

28.3.2016 v 7:28 | Karma: 34,79 | Přečteno: 1540x | Diskuse| Společnost

břetislav Olšer

Babiš dává práci 30 000 lidem, Bakala přivedl na mizinu tisíce horníků a svých nájemníků

Volby do sněmovny by v březnu vyhrálo ANO s 29 procenty, druhá ČSSD by získala 22,5 procenta, KDU-ČSL šest, ODS deset a TOP 09 pět a půl, proto opozice ve Sněmovně ve smrtelné křeči soptila a nepříčetně kopala nohama kolem sebe...

26.3.2016 v 7:26 | Karma: 40,95 | Přečteno: 3437x | Diskuse| Společnost

břetislav Olšer

Živí teplické Romy také Vietnamci svojí prací a muslimové platící za léčbu svého revma...?

Teplice v Čechách jsou moje srdeční záležitost; mám tam rodinu, proto mi není lhostejné, která zde bije. Nedávno jsem tam kromě černých nikábů viděl i řadu arabských nápisů; kdysi byly též německé, ale nikdy vietnamské či romské.

24.3.2016 v 7:24 | Karma: 35,15 | Přečteno: 2516x | Diskuse| Společnost

břetislav Olšer

Kde bere zrovna Barack Obama tu drzost, že kritizuje porušování lidských práv na Kubě...?

Svět se dočista pomátl, je v křeči politické schizofrenie; fašista Erdogan si v ničem nezadá s Hitlerem, jen jeho Mnichovská dohoda byla méně sofistikovaná než Bruselský summit, a Obama kritizuje porušování lidských práv na Kubě.

22.3.2016 v 7:22 | Karma: 33,31 | Přečteno: 1420x | Diskuse| Politika

břetislav Olšer

Když nezdolní američtí Češi prahnou po Pražském hradu a čeští Američané zase po Bílém domě

Dravé štice amerického volebního show Donaldu Trumpovi říká jeho zlínská tchyně Zelníčková "Doníčku" a on jí stále považuje za svoji nejdůležitější tchýni, byť se s její dcerou Ivanou rozvedli v roce 1992 a má už tchyní několik...

21.3.2016 v 7:21 | Karma: 26,16 | Přečteno: 1129x | Diskuse| Politika

břetislav Olšer

Leželi na Dundas Street č. 10 na zádech, vystavovali svá nahá bříška a třepali nožičkama?

Zuřivost a zmar českých médií vypukl poté, kdy Miloš Zeman dal na frak Schwarzenbergovi v přímé volbě prezidenta. Od té chvíle se ho snaží psychicky deptat, kde se dá; jejich zvrhlost nezabírá, Zemanova obliba je málem 70 procent.

18.3.2016 v 7:18 | Karma: 35,96 | Přečteno: 1459x | Diskuse| Politika

břetislav Olšer

Když dva populističtí kohouti spolu udatně zápolí na jednom demografickém bojišti...

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna přišel totiž s návrhem, aby přídavky mohly rodiny čerpat maximálně na své čtyři potomky. Prostě na další děti by už rodiče peníze nedostávali. Měsíční přídavek na dítě je přitom až 700 korun a dávky.

14.3.2016 v 7:14 | Karma: 26,22 | Přečteno: 783x | Diskuse| Společnost

břetislav Olšer

Liskovou šikanují, že nesnáší islám; chce muslim Váhala bičováním snížit kriminalitu v ČR?

Něco není košer; v poslanecké sněmovně se scházejí Gabalové k jednání, jak vyřadit z provozu nepohodlné autory nezávislých médií, aby se zabránilo proruské propagandě. Cibulkovy Seznamy mě nedostaly, teď je ze mě ale extrémista...

11.3.2016 v 7:11 | Karma: 39,33 | Přečteno: 2610x | Diskuse| Společnost

břetislav Olšer

Nestydaté obchodování s lidských masem dle Erdogana, vyděračského mocipána z Turecka...

Tak se nám právě v Bruselu odehrálo další dělení protektorátů, k těm 28 stávajícím by mělo přibýt i Turecko. Není náhodou, že novému Mnichovu, byť se odehrál v Bruselu, šéfuje Němka Merkelová; geny jsou geny a Turecko fašistické.

9.3.2016 v 7:29 | Karma: 38,56 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Politika

břetislav Olšer

Platí, že čím větší střet zájmů, tím pro stát lepší; je Babiš zlaté vejce Sobotkovy vlády?

Ačkoli se socialisté s lidovci snaží populisticky útočit na střet zájmů Andreje Babiše, poryktecky tím popírají, že právě Babiš jim vydělává na plnění jejich slibů výběrem daní; ve stavebnictví, v průmyslu či ve zvyšovaní platů...

7.3.2016 v 7:07 | Karma: 32,75 | Přečteno: 1791x | Diskuse| Politika

břetislav Olšer

Zažil jsem v Česku už dvě hitovky zvané inkluze; skončí obě fiaskem? Romská i ta školská?

Slovo inkluze se u nás stalo hitem, na němž si ale láme zuby jedna instituce za druhou. Inkluze, z lat. inclusio, zahrnutí, znamená zahrnutí nebo přijetí do nějakého celku; v Ostravě v soužití s Romy, teď ve školách ČR mj. s ADHD.

4.3.2016 v 8:04 | Karma: 42,61 | Přečteno: 4406x | Diskuse| Společnost

břetislav Olšer

Učitelka Petra Štěpánová: „Naučte se dějepis-Evropu od Hitlera osvobodily Spojené státy!“

V posledním pořadu „Máte slovo“ na téma „Kam směřuje česká politika – k USA, nebo Rusku?“ se učitelka z Brna Petra Štěpánová vyjádřila na adresu Ruska a Putina. „Nevíme, kdo je agresor a kdo oběť,“ popsala svůj názorový chaos...

3.3.2016 v 8:03 | Karma: 38,70 | Přečteno: 3635x | Diskuse| Společnost

břetislav Olšer

Přátelství se státem, který je domovem pandy, nebo přátelství se státem okupujícím Tibet?

"Přátelství se státem, který je domovem pandy, je jaksi přijatelnější než přátelství se státem, který okupuje Tibet..." napsal pan Navara v nejčtenějším deníku. Proč marně čekalo OSN, až ji Tibet požádá o nezávislost?

1.3.2016 v 7:13 | Karma: 31,50 | Přečteno: 1314x | Diskuse| Politika

břetislav Olšer

Před rokem byl zastřelen Boris Němcov; konec politických playboyů v Ruské federaci...?

"Tak nám Putin zabil Borise Němcova," řekla Julie Tymošenková na ukrajinském Majdanu; nedodala ale, že to nebylo sedm kulí jako v Sarajevu, ale jen pět; před rokem byl zavražděn u Kremlu v Moskvě politik opozice Boris J. Němcov...

28.2.2016 v 7:28 | Karma: 29,22 | Přečteno: 1456x | Diskuse| Politika

břetislav Olšer

Omluvy se Umberto Eco od UK nedočkal; je Rejžek, zastánce profesorů, závistivec obecný...?

Marně jsem čekal, že se po zprávě o úmrtí italského spisovatele Umberta Eco chytne Univerzita Karlova za nos, když mu svým faux pas odmítla udělit v roce 2013 čestný titul "doctor honoris causa". A Rejžek jen lacině machroval...

26.2.2016 v 7:26 | Karma: 34,63 | Přečteno: 1752x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 3045
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2467x
důchodce