Lepší jednou vidět než tisíckrát naslouchat nehorázným lžím…

25. 07. 2012 7:11:46
Slováci si servítky neberou. Dva z nich - poslanci Národní rady SR, pravicového hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič a Alojz Hlina - už měli dost lží o diskriminace ze strany slovenských Romů. Prostě si v minulých dnech sbalili svých pět švestek a místo poflakování na plážích nejrůznější neromských moří strávili dovolenou v nejproblematičtějších romských osadách na východním Slovensku.
Vesele jen vesele, život musíš brát...
Vesele jen vesele, život musíš brát...Foto: B. Olšer (2)

Možná nebo spíš určitě v tom byla slušná porce populismus a sháňka po voličských hlasech. Ovšem nebylo to nic snadného; obytný vůz jim na Slovensku nikdo nechtěl půjčit ze strachu, že jim ho Romové zničí, pokud s ním pojedou do jejich osad. Nakonec si ho poslanci půjčili od české společnosti svého kamaráda, kterému dvacetiletý karavan bez elektřiny, zapojený za osobním autem, po ukončení týdenní cesty v pořádku vrátili. Pitnou vodu si pouštěli hadičkou z kanystru na střeše karavanu. Vybavení? Postele, kuchyňka a sprchový kout se záchodem. Za týdenní pronájem karavanu zaplatili 22 tisíc Kč, to je 100 eur na den. Stačili jim jen spacáky a nejnutnější oblečení.

Napřed ale zavítali v rámci tzv. Tour de Roma do romských osad Žehra a Lomnička, kde žije přes 98 procent romské populace; gadžové to tam už vzdali. Tvoří je mj. též kněz a řádové sestry. Žehra se zase proslavila tím, že v ní "bílí" plánuji rozdělení obce na romskou a neromskou část. Hrabušice jsou zase vzorová komunita a Jarovnice jsou pro změnu největší romskou osadou. Navštívili též košické sídliště Luník IX, vsetínský "pavlačák" v malém, kde nemají zapojenou elektřinu, jelikož místní obyvatelé sypou smetí přímo z oken na ulici.

Navrhovaným zbouráním košického ghetta ovšem problém neustane. Romové se přestěhují a budou dělat bordel v jiných částech města. A rada? Uklízet, uklízet a uklízet, milí Romové, a budete svítit... Na Slovensku je dnes asi 600 segregovaných lokalít, ve kterých žije více než 135 tisíc obyvatel. Možná slovenské poslance inspiroval francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který před dvěma roky „zlovolně“ vzkázal eurokomisařce Viviane Redingové za kritiku deportace Romů z Paříže, že si je může přijmout ve své zemi, v Lucembursku. Premiér Petr Nečas se též pochlapil a v Bruselu zdůraznil, že členské země jsou oprávněny vynucovat si dodržování zákonů na svém území.

Kritikou však naopak nešetřila zmocněnkyně OSN pro lidská práva Navi Pillay. Francouzi z celkového počtu více než 15 tisíc romských přistěhovalců jich už vyhostili skoro tisíc do Rumunska a Bulharska. V roce 2009 bylo vráceno z Paříže přes deset tisíc kočovných Romů, jejichž provizorní utečenecké tábory byly už srovnány se zemí. Vláda v rámci programu tzv. dobrovolné repatriace každému dospělému Romovi vyplatila 300 a dítěti 100 eur, asi 7500 a 2500 Kč. Neúspěšní azylanti bez odporu vzali „výslužku“, aby se po čase stejně zase do své zaslíbené země nelegálně vrátili.

Rovněž italský ministr vnitra Roberto Maroni, člen protipřistěhovalecké strany Liga severu, přivítal vyhoštění desítek Romů z Francie do Rumunska v rámci „dobrovolné repatriace“. Vyslovil se pro to, aby byla povolena povinná deportace Romů z Itálie nesplňujících základní kritéria pro pobyt v zemi. Chce zkrátka vyhostit všechny občany jiných zemí Evropské unie, kteří žijí výlučně ze státní podpory. Pan, dnes již jen exprezident Sarkozy, měl pravdu, když naznačil, aby si eurokomisařka z Lucemburska dala se zmíněnými multikulturními Romy rande. Buď u sebe doma, kde by je mohla ubytovat na své chatě, nebo by mohla přijet do Paříže a poznat, jak si žijí v tamních slumech. Třeba by jim mohla zapůjčit platební kartu-platinovou.

Primátorka Chomutova Řápková též vzkázala Kocábovi, aby přijel osobně, že mu ráda týdenní pobyt v domě s nepřizpůsobivými lidmi zaplatí, aby si vyzkoušel, jaké to je. Aby si užil smradu, odpadků, nepořádku a zničených kuchyňských i jiných zařízení. Kocáb to však ignoroval a poslal za sebe svoji milou tiskovou mluvčí Abbasovou, dnes matku jeho dítěte. Zbytečný ministr asi dostal varovný cink od exprezidenta Havla, jehož poradkyně JUDr. Jana Chalupová se v roce 1997 vydala do Ostravy, aby v Mariánských Horách a Hulvákách pokárala starostku Lianu Janáčkovou za to, že těm nebohým Romům cpe prachy, aby se vystěhovali do Kanady.

Paní doktorce Chalupové bylo rovněž nabídnuto bezplatné přenocování v některém z vybydlených bytů na Železné 12, což je Dům náhradního bydlení, kde žijí ti, které za neplacení nájmu odsoudil ostravský Okresní soud na tuto adresu. Velmi důležité je konstatování; jen a pouze okresní soud je ten, který rozsudkem určí místo k bydlení tomu, kdo se provinil neplacením nájmu - nikoliv radnice, ta podává pouze žalobu na vyklizení původního bytu.

Když míní někdo dobrovolně opustit Česko, tak mu v tom nelze bránit a přivazovat ho řetězem k boudě, jsme svobodní lidé, ale je třeba vrátit nájemní byt. Samozřejmě, že by o zmíněném daru – 30tisícovém příspěvku na letenku - muselo rozhodovat zastupitelstvo. A to nerozhodlo ani v jednom případě, takže 30 tisíc na letenku nikdy žádný mariánsko-horský Rom nedostal...

Nic z toho, byť to bylo starostkou žurnalistům vysvětleno, se však nikdy nikde v médiích neobjevilo. Zato se na radnici v M. Horách zjevila JUDr. Jana Chalupová, dostala kytici růží a keramického čertíka z Čertovy Lhotky, jak se kdysi zmíněný ostravský obvod jmenoval. Na Železné 12 nakonec raději nespala, ale byla se tam podívat a mluvila s tamními obyvateli, co se topili v odpadcích. Poté jí bylo nabídnuto radnicí, aby stát něco udělal s budovou v sousedství, která by se hodila pro vzdělávací kurs “Správná dívka”, kde by mohli učit romští pedagogové romská děvčata, která “dostudovala” základní školu, aby neskončila na E 55 nebo těhotná.

“Naučila by se ve státem dotovaných kursech zdravě vařit, šít, nekupovat zbytečnosti, vyplňovat papíry pro poštu a banku, nenechat se uhranout podvodníky. Proč se mají stát mašinou k rodění dětí, které pak šoupnou do kojeňáku, jen aby měly stálý příjem pro své tzv. druhy...?” říká místostarosta ing. Jiří Jezerský z mariánskohorské radnice.

To se paní Janě moc líbilo a slíbila, že se tímto nápadem na Hradě budou zabývat. Druhý den odjela a za měsíc prázdná budova školy byla do cihly svými romskými sousedy rozkradena. Než však odjela, dokonce souhlasila s tím, že nájem se platit má a že existuje možnost, jak ho přímo inkasovat exekučně z dávek... Takže jen tolik na adresu OSN i soudružek Chalupové, Viviane Redingové a Navi Pillay. Lepší je po vzoru dvou slovenských poslanců jednou na vlastní oči vidět, cítit a brodit se v odpadcích, než tisíckrát jen bezradně naslouchat nehorázným lžím o "diskriminaci" cikánů... Po mém pobytu v Torontu, kde jsem cíleně sledoval romskou migraci, můžu potvrdit, že nejlepší je osobní kontakt, byť většinou nevoní...

Inu, kdypak se též čeští poslanci vypraví na dovolenou místo na Kanáry a Mallorku do vlastivědného koutu zvaného Šluknovsko, aby vystřídali Vandasovce a kokrhající podvodníky...?

PS: Přijde cikán do hospody, v níž se všichni dívají na fotbal. "Jak hrají naši...?", ptá se cikán. Hostinský odpoví: "Vaši přece vůbec nehrají..." Geneze lží spustila lavinu nenávisti. Kdy se Cikánům omluvíte...?

Tak dlouho si zahrávali s multikulturou, až jim to vlezlo na mozek?

V Ostravě roste nové Dubí – namísto prostitutek v něm žijí Romové...

Na Šluknovsku provokuje falešný ministrant a cizích Romú přibývá...

Další glosy, komentáře a ukázky z knih na webech a také v elektronickém vydání na eReading.cz: (http://www.ereading.cz/cs/detail-knihy/izraelske-osudy?eid=1135)-
http://bretislav-olser.enface.cz - http://olser.cz - http://www.ltv-plus.cz/ http://www.facebook.com/profile.php?id=10000053041104#!/profile.php?id=100000530411044

Autor: Břetislav Olšer | středa 25.7.2012 7:11 | karma článku: 29.41 | přečteno: 2074x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 67 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 8.44 | Přečteno: 198 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.97 | Přečteno: 131 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 343 | Diskuse
Počet článků 3045 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2466

důchodce
 

Moje fotky na výstavě I vy můžete být naše hvězda na MFF Karlovy Vary 2011

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...