Pro pseudožurnalisty; JUDr. Studnička nebyl podřezán jako podsvinče

11. 07. 2012 13:53:04
Soudce Krajského soudu v Ostravě JUDr. Miloslav Studnička byl nalezen s podříznutým hrdlem jako podsvinče ve své chatě. Oznámila česká média. Jako rádio Jerevan. Nebyl ovšem nalezen na chatě, ale ve svém domku ve Frenštátě p. R., a nebyl podříznut jako podsvinče, ale podle pitvy zemřel na embolii po nešťastném poranění krční žíly.
Matka popálení Natalky u Studničkova soudu...
Matka popálení Natalky u Studničkova soudu...Foto: B. Olšer (2)

Vody do ohně přilil i ředitel Psychiatrické léčebny v Bohnicích Martin Hollý, možná ne záměrně, který na rozdíl od policie ví už nyní, že nemusí pracovat se třemi variantami - vraždou, sebevraždou nebo nešťastným úmrtím.... „Způsob, jakým byl Studnička zabit, je spíš afektivní. Odstranění hlavy a silné krvácení je spíše primitivním způsobem zabití. Není to v našich kruzích nic rituálního, spíš jde o afektivní a pudové jednání,“ vysvětlil, aniž by bral v potaz výsledky pitvy. Ta ukázala, že rána na krku byla plytká, tedy rozhodně nic nenasvědčovalo tomu, že by se jednalo o násilné podříznutí jeho hrdla...

Pan doktor Studnička byl samotář, který se věnoval především svým soudním kauzám, zbylo jich po něm rozpracovaných celkem čtrnáct, a asi dvaceti jezevčíkům. Znali jsme se od roku 1989, kdy jsem pro Moravskoslezský den připravoval rubriku Ze soudních síní. To jsem už měl v ruce seznamy bývalých členů KSČ, kteří před sametem soudili. JUDr. Studnička na nich nebyl.

Také jsem od svého spolužáka Petra Cibulky dostal Seznamy StB, ani v nich soudce nefiguroval. Navíc jeho bratr Vladimír Studnička je skvělým hudebním režisérem Českého rozhlasu v Ostravě, kde mj. spolupracuje s jedinečným českým folkloristou a zakladatelem světoznámé cimbálové muziky Technik Jankem Rokytou..

Jednou jsem Miloslavu Studničkovi řekl, že jsem nikdy jako novinář nebyl v žádné politické straně, abych působil co nejvíc nezávisle, vlídně se na mě podíval, nic na to neřekl, jen si myslel své. A cítil jsem, že mi pranic nevěří a má slova bere jen jako pózu... Byla to přitom pouze má reakce na jeho konstatování, že se snaží být jen „on a spravedlnost“, tedy nic jiného, čím by se rozptyloval nebo co by ho vtáhlo do neobjektivních sfér...

Ovšem i v této oblasti máme „znalce“. Jeden z nich napsal: ...Není ještě tak dávno, když tento soudruh sídlil ve třetím patře budovy Krajského soudu v Ostravě v kanceláři č. 154 a byl ve styku s orgány StB a stranickými funkcionáři KSČ prostřednictvím telefonu s číslem 382...“

V letech 2007 až 2011 jsem měl pauzu zaviněnou mozkovou příhodou, Tak jsem se s předsedou senátu Studničkou znovu setkal až při procesu s vítkovskými gaunery. Seděl jsem v soudní síni Krajského soudu v Ostravě a zíral. Návrat po šesti letech. Dokonce jsem si sedl omylem na lavici obžalovaných. Zatrnulo mi. Z toho místa se šlo přímo do basy na dvacet a víc roků.

Státní zástupkyně Brigita Bilíková pro Davida Vaculíka, Václava Cojocaru a Jaromíra Lukeše navrhla výjimečný trest od 15 do 20 let. Pro Iva Müllera chtěla trest na horní hranici základní sazby, protože se poškozeným omluvil a se soudem spolupracoval. Jak uvedla, čtveřice, která se údajně prokazatelně hlásí k neonacistickému hnutí, povýšila svůj rasově motivovaný čin na ideologický záměr a své hnutí tak patřičně zviditelnit.

Čtveřice v noci z 18. na 19 dubna 2009 ve Vítkově zaútočila na dům romské rodiny třemi zápalnými lahvemi. Při incidentu byli zraněni tři lidé z osmi, nejvážněji tehdy dvouletá Natálka, která musela po popáleninách zhruba dvou třetin svého těla prodělat asi dvacet složitých operací. Rodina se po vypálení jejich domu přestěhovala do náhradního bydlení v Budišově nad Budišovkou, které pořídila z peněz získaných veřejnou sbírkou. Obhájci obžalovaných v průběhu soudu operovali s verzí, že čtveřice útočníků považovala dům za neobydlený.

Pozoroval jsem lidi v soudním sále. Napětí, nervozita a novinářské vzrušení, očekávání další senzace. Několik televizních štábů, dvě desítky fotoreportérů. Skvělí obhájci, urputná až demagogická obžaloba mladičké a půvabné státní zástupkyně, puntičkářský předseda senátu, známý svoji důsledností. Chodil jsem do toho sálu č. 7 skoro čtvrt století. Nepamatuji si, že by JUDr. Miloslav Studnička někdy vynesl rozsudek nižší, než navrhoval žalobce. Dvaadvacet let ve vězení s ostrahou proto dostal jak Jaromír Lukeš a David Vaculík, který odmítal výpověď i psychologické vyšetření, tak Ivo Müller, jenž celý čin popsal a svého činu litoval. Václav Cojocaru dostal o dva roky méně.

Když jsem se po procesu zeptal tehdy třiašedesátiletého JUDr. Studničky, proč tak vysoké tresty, odpověděl lakonicky: „Neexistovaly polehčující okolnosti...“ Je nutno dodat, že soudce Studnička, jenž se v roce 1973 stal soudcem u Okresního soudu ve Frýdku-Místku a o sedm let později přešel ke Krajskému soudu v Ostravě, neměl média příliš v oblibě. Nebyl populista a nesnášel publicitu, protože věděl, že novináři si vše vždy přibarví. A věřil, že spravedlnost nesnáší kompromisy...

Jeho krédo bylo: „Čím víc poznávám lidi, tím víc miluji zvířata...“ A toto své tvrzení prokazoval i tím, že měl doma asi dvacet jezevčíků, o které pečoval a ne, že by po nich řval a týral je. To by spíš aplikoval u souzených, pokud by měl takovou povahu. Těžkých zločinců mu prošly za 32 let v Ostravě trestními spisy desítky a měl pravdu, když říkal, že brutalita kriminality výrazně stoupá.

Na závěr citace z dalšího "objektivního" sdělovacího prostředku:

...“Soudce Studnička byl podle všeho agresivní psychopat. Svoji potlačovanou agresivitu si pak vybíjel na psech, kterým sprostě nadával a tvrdě je trestal. A takový člověk rozhoduje o lidských osudech a životech? Kolik takových agresivních psychopatů se skrývá pod soudcovským talárem v naší justici? Požadavek obsažený v petici za rovnoprávnost rodičů, aby soudci byli voleni občany, tedy rozhodně není od věci. Kdo jiný zná nejlépe uchazeče o funkci soudce, než právě občané, kteří s ním žijí v jednom městě...“ Více zde: http://www.adikia.cz/news/soudce-podivin-skonal-jako-podsvince-s-proriznutym-hrdlem-/

Inu, kdo chce psa bít, vždycky si hůl najde, třeba i na JUDr. Studničku, o jehož psech veterinář prohlásil, že na nich nebylo spácháno žádné násilí, natož aby byli špatně krmeni... Zaremba věnoval svoji olympijskou medaili šéfovi DSSS Vandasovi...

Pořád rasisticky dokola – kam se ale hrabe Krupka na Vítkov...?

Vítkovští žháři mají na dvaadvacet roků klid od politiků...?

Další glosy, komentáře a ukázky z knih na webech a také v elektronickém vydání na eReading.cz: (http://www.ereading.cz/cs/detail-knihy/izraelske-osudy?eid=1135)-
http://bretislav-olser.enface.cz - http://olser.cz - http://www.ltv-plus.cz/ http://www.facebook.com/profile.php?id=10000053041104#!/profile.php?id=100000530411044

Autor: Břetislav Olšer | středa 11.7.2012 13:53 | karma článku: 40.35 | přečteno: 12794x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.37 | Přečteno: 668 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 30.31 | Přečteno: 2344 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 304 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.35 | Přečteno: 219 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 282 | Diskuse
Počet článků 3045 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2466

důchodce
 

Moje fotky na výstavě I vy můžete být naše hvězda na MFF Karlovy Vary 2011

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...