Z řeckého glosáře (4) - Proč nejsou Řekové obézní...?

17. 06. 2012 7:07:10
Téměř v každém větším evropském městě najdete řeckou restauraci a pojmy jako „tsatsiky“, „gyros“ nebo „musaka“ jsou známé po celém světě. V Řecku, zvláště na Rhodosu, to platí dvojnásob. Krize nekrize, náš zákazník, náš pán. Žádná ingredience není pro personál kuchyně v našem hotelu nedostupná...
Luan Muca z Kolymbie...
Luan Muca z Kolymbie...foto: Břetislav Olšer

A že Řekové byli, jsou a budou fajnšmekři. Již v dávných dobách si pochutnávali na rafinovaných delikatesách; stačí jen vyslovit a sliny se sbíhají - knedlíčky z pavího masa, vařená vejce mořských ptáků, kořeněné sýry či medové koláčky. Mňam... Jídlo bez pořádné špetky oregana, máty či kopru si nedovedu v řecké kuchyni představit. Jen zapíjení parfémovými víny nemusím. Ovšem při venkovním stolování vše odpuštěno.

Na své si přijdou vegetariáni i milovníci masa, ryb a mořských plodů. Základem je kvalitní olivový olej, kterým se jídla hojně zalévají. Z koření se nejvíce využívá zmíněné oregano a také bazalka, kopr, rozmarýn, tymián, bobkový list, fenykl, anýz, trocha ouza neuškodí na chuť, koriandr, česnek a saturejka. Hojně využívaná je čerstvá zelenina, zejména lilek, artyčoky, cuketa, luštěniny, rajčata a papriky. A co teprve okra - plod ibišku jedlého. Oblíbený je také česnek, petržel, mrkev a když olivový olej, tak také černé nebo zelené olivy.

Vegani si teď mohou zacpat uši, budu citovat jednoho ze super odborníků a znalců, majitele taverny Luana Muce. Její název je prostý; Michel v Kolymbii. Vysoký švihák, řecký šibal. Nikdy nebyl v Česku, ale česky se s ním našinec domluví snadno. Faktem je, že také německy, anglicky či italsky. Takoví řečtí podnikatelé musí dnes být, pokud nemíní zbankrotovat. "Řecké pokrmy? Mám žebříček nejoblíbenějších pokrmů. v Řecku je kvalitní maso, především skopové a jehněčí. Řecké pobřeží, to je zásobárna ryb a mořských plodů, v jejichž přípravě jsme jedničky, tvrdí. A což teprve skvostně upravené mořské ryby, krevety, raci, langusty či chobotnice. Jako první se na stole vždy objeví předkrmy zvané „mezédes“. Může jimi být cokoliv: delikatesy z plodů moře, různé pasty, pomazánky, saláty, sýr Feta, olivy, grilovaná, smažená, plněná či nakládaná zelenina nebo nějaká jiná lahůdka.

Oblíbená je též „taramosalata“, což je paštika z tresčích jater, nebo „tsatsiki“ – pokrájená okurka s jogurtem a kořením (česnekem, pepřem, pažitkou nebo čerstvým koprem). Ke všemu se podává bílý chléb, jako dezert se často servíruje čerstvé ovoce. Řecké polévky jsou hutnější než evropské a mohou se podávat i jako hlavní jídlo. Třetí je polévka „avgolemono“, uvařená ze silného kuřecího vývaru, šlehaných vajec, citrónové šťávy a rýže..."

Nejznámějším řeckým pokrmem je nepochybně „musaka“, tedy jídlo skládající se z vrstvy brambor, mletého masa a pokrájeného lilku zalitého bešamelem. Někdy se pokrm zalévá žloutky a smetanou, posype sýrem a skořicí. Jídlo je lehké a má vynikající chuť.

"A co by to bylo za Řecko bez „gyrosu“? Gyros je snad nejznámějším a nejrozšířenějším řeckým jídlem. Jde o grilované vepřové, jehněčí nebo méně často kuřecí maso na rožni, které se postupně odřezává. Podává se obvykle s hranolkami a salátem tzatziki nebo v arabském chlebu pita..."

A nyní, milí dietáři, co nechápete, proč nejsou Řekové obézní, pozor. Následující chod vám bude chutnat. Vyzkoušejte „dolmades“, směs zeleniny či masa s rýží a kořením balené ve vinných listech, naložených v oleji. K tomu osvěžující salát „choriatiki“ tvořený nakrájenými rajčaty s okurkou, olivami a slaným sýrem Feta. Řekům nepřibude ani kilo, když si dají „keftedes“, kořeněné karbanátky z mletého hovězího nebo jehněčího masa, spálí též kalorie, i když si dají „souvlaki“. na špejli grilované kousky marinovaného jehněčího nebo vepřového masa. Jako „pastitsio“ jsou nazývány v několika vrstvách zapečené těstoviny a masová směs, nejčastěji s bešamelovou nebo rajčatovou omáčkou, sýrem a kořením.

"Koupím vepřové maso, nejlevnější v Řecku, udělám z něho gyros za 6, 80, i s hranolky plus zelenina. Vyjdu prostě vylej nalej. Na jedné porci maximálně půl eura zisku. Marlbora 3,8 euro, benzin 1,7 euro, průměrný důchod 700 euro... Mám dva zaměstnance, kteří mají neměnný plat 1200 eur, můj plat se pohybuje okolo 2 až 3 tisíc eur a to musím platit elekřinu a roční nájem osm tisíc eur. Sezóna trvá šest měsíců, pak mají jeho zaměwstnanci od státu 320 eur sociální dávku, já jako kapitalista nemám od státu v tomto období nic. Musím si vystačit s úsporami. Pokud nějaké mám... Na ostrovech, kde je turistický ruch, tam je skoro blaze, ale v Aténách, tam je zle..." říká šéf taverny Luan Muca, který musí uživit své dvě děti a manželku v domácnosti. Naštěstí má restauratérství v krvi po své mamince, která má také restauraci. Syn se od ní oddělil v roce 1999, kdy si otevřel svoji tavernu v Kolymbii...

K řecké kuchyni a stolování neodmyslitelně patří popíjení vína, které patří mezi nejlepší na světě. Řecko, z kterého pochází i patron vína Dionýsos nabízí znalcům i příležitostným ochutnávačům starobylé odrůdy vín s unikátním charakterem. Na Kypru se můžete setkat s jedním z nejstarších templářských vín na světě s názvem Commandaria, které může směle konkurovat portským vínům...

Je ale 17. června 2012, tedy přelomové datum pro Řecko - další volby. Řecký chléb se láme. Luan Muca také volí. Nová demokracie je sice pravicový extrém, ale co dělat? Socialisté vybouchli, staří demokraté též. Za pokus to stojí. To si říká též skoro devět milionů oprávněných řeckých voličů... Kolik jich dá svůj hlas na kandidáta jménem neodemokrat Antonios Samaras...? Zítra budeme chytřejší... Aliance, Komunistická strana Řecka, Demokratické sociální hnutí, Panhellenic socialistické hnutí, levicová Syriza... Bude někdo z nich mít na Novou demokracii...?

Zpět k drachmě? To je zase o padesát roků zpátky. Když ale začalo euro, všechno zdražilo až o tři sta procent..." vzdechne Luan bezradně a jde volit... "Buďte v Česku rádi, že vás eurozóna obešla.. Zatím...."

Inu, pokud máte raději ostřejší pití, můžete vyzkoušet typické řecké ouzo. Jedná se o aperitiv z anýzových semínek, který se pije buď samotný, nebo smíchaný s vodou. Dalším obvyklým nápojem je rakija, nápoj s vysokým obsahem alkoholu, podobný italské grappě. Ovšem nejznámější a nejoblíbenější Metaxa, řecká brandy... Freud řekl v mrákotách na Akropoli: „Umění dokáže být zničující“...

V Aténách vše na Romafashion zařídil fešácký romský král...

Poradí nám Héraklés, jak zahnat svini od jejího koryta...?

Další reportáže, glosy, komentáře a ukázky z knih na webech a také v elektronickém vydání na eReading.cz: (http://www.ereading.cz/cs/detail-knihy/izraelske-osudy?eid=1135)-
http://bretislav-olser.enface.cz - http://olser.cz - http://www.ltv-plus.cz/ http://www.facebook.com/profile.php?id=10000053041104#!/profile.php?id=100000530411044

Autor: Břetislav Olšer | neděle 17.6.2012 7:07 | karma článku: 12.77 | přečteno: 1335x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 7.73 | Přečteno: 79 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 8.44 | Přečteno: 220 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.97 | Přečteno: 134 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 345 | Diskuse
Počet článků 3045 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2466

důchodce
 

Moje fotky na výstavě I vy můžete být naše hvězda na MFF Karlovy Vary 2011

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...