Libyjští civilisté umírali jako v osvětimských krematoriích...?

3. 05. 2011 7:20:55
O tom, že má Čína minimálně desetiprocentní průmyslový růst, dnes už nikdo nepochybuje. Ani pan Čechoameričan Etzler. Navíc čínská rezerva v zahraniční měně činí kolem 1,9 bilionu dolarů. Nenápadně během křečí na Wall Street nakoupila též státní dluhopisy USA bratru za bilion dolarů. A dál ekonomicky posiluje. Co s tím? Vystrnadit ji pro začátek z Libye.
Konec Kaddáfího arabských plnokrevníků...,
Konec Kaddáfího arabských plnokrevníků...,Foto: B. Olšer (2)

Třeba to zbrzdí její progresivní vývoj a šanci, že se brzy stane ekonomickou velmocí číslo jedna na světě. Že by měla tato Kaddáfího „džamahíria“ pro Číňany takový význam? Íránská televize Press TV uvedla rozhovor s dr. Paulem Craig Robertsem, bývalým náměstkem amerického ministra financí, který jí poskytl své názory na revoluci v Libyi i na to, proč americký prezident Obama potřebuje svrhnout Kaddáfího.

Podle Robertse je jedním důvodů, proč USA zasahují s NATO v Libyi fakt, že tamní protesty neměly původ v hlavním městě Tripolisu, ale ve východní části země, kde je ropa. A aktivně je zde zapojena CIA, aby tam vzpouru vedla. Vše je o vyhnání Číny ze Středomoří, která má v Libyi rozsáhlé energetické a stavební investice. Pohlíží na Afriku jako na budoucí zdroj energie. USA provedly protiakci tím, že vytvořily Africké velitelství (USAC), ke kterému se Libye odmítla připojit. To je další důvod, proč se chtějí Američané zbavit Kaddáfího. A třetím důvodem je, že Libye kontroluje část pobřeží Středozemního moře, a ta není v amerických rukách.

V poslední době začínám mluvit sprostě. Mí známí žasnou, vždycky jsem se snažil vyjadřovat kultivovaně. Bordel kolem mě je však stále děsivější. Chce to ventil. Moje hypertenze ze mě dělá papiňák. Znám muslimské země severní Afriky. Třeba Káhiru, Tripolis, Kairuán, Casablanku, marocký Marakéš. Tak není možné se divit, že se naseru, když vidím, jak je v troskách místo, kde jsem nedávno seděl na arabské kávě a užasle civěl na malebné čtvercové náměstí s mešitou, hadími fakíry či prodavači kus-kusu.

V centru Marakéše v kavárně Argana na centrálním náměstí Džamá Fna vybuchla minulých týden bomba. Kolem poledne, kdy jsme tam byli s mojí ženou. Byla to jediná restaurace v prvním patře s výhledem. A najednou je fuč a s ní šestnáct lidí, včetně londýnského spisovatele v mém věku. Pořád někde něco exploduje, neustále někde umírají lidé násilnou smrtí. Copak to jde pominout bez vulgarity? Vztek už beru jako svoji patologii... A teď ještě ta Libye.

Novinář Patrick Henningsen mj. napsal: "Když USA vytvořily v roce 2007 AFRICOM, podepsalo americkou vojenskou smlouvu pro Afriku 49 zemí, avšak jedna země odmítla: Libye. Takový zrádný akt libyjského vůdce Muammara Kaddáfího mohl pouze zasít sémě budoucího konfliktu..."

V čem je na černém kontinentu problém země za Velkou zdí? Čína za posledních deset roků masivně investuje do Afriky a její infrastruktury miliardy dolarů týdně, navíc sem dováží levně své zboží i s jeho prodejci, kupuje tuny surovin. Středem zájmu je Angola a její ropa. Po Libyi a Nigérii je její třetí největší africký producent. Pak následují diamanty a zlato, v čemž jí konkuruje hlavně JAR. Především však zásluhou zisků z ropy, prodávané do Číny, se Angola stala jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik černého kontinentu.

Angolská vláda se v souvislosti s pořadatelstvím Afrického fotbalového poháru národů 2010 rozhodla investovat miliardu dolarů na rozvoj infrastruktury (stavba stadionů, hotelů, telekomunikací, letišť a silnic). Realizací těchto lukrativních zakázek byly pověřeny čínské stavební firmy.

Pro zacelení všech globálních finančních ztrát má totiž vydáno skoro osm “znárodňovacích” bilionů USD, tedy cca 166 bilionů CZK. Proto nová ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová přiletěla před časem na svoji první oficiální návštěvu ve své funkci právě do Číny. S prosíkem, přičemž jaksi “zapomněla” na tradiční americkou hitovku - lidská práva, Tibetské problémy i tolik kritizované čínské popravy a útisk opozice v zemi za Velkou zdí.

Z totoho důvodu také Čína neobchoduje příliš s EU, ale raději s Afrikou, kde je porušování lidských práv v Somálsku, Súdánu či Kongu na denním pořádku. Čínské investice do Afriky jdou především do infrastruktury, renovování přístavů a na zdravotní zabezpečení. Nejhůř je na tom Svazijsko a Botswana. Ve věkové kategorii 15-49 let je HIV pozitivní asi čtvrtina obyvatel. Tyto země mají porodnost okolo 2,6 procent, úmrtnost 2,7 procent, při průměru na dožití zhruba 34 let...

Vzpomněl jsem si na své torontské lapálie s deníkem The Globe and Mail, co ze mě udělal zabedněného rasistu kvůli mému článku „Jsou Češi rasisté, nebo jen nemají Romy docela lidsky rádi.“ Když jsem si přečetl, jak v žertovné nadsázce píše bystrý kanadský novinář Eric Margolis z listu The Toronto Sun, Kanadě jsem odpustil. Posuďte sami. Podle jeho humorné nadsázky pro zaplacení svých dluhů věřitelé navrhuji Washingtonu, aby prodal Louisianu zpátky Francouzům. Kanada, jejíž bankovní systém vypadá solidně, a to díky tomu, že je, jak Američané říkají, „nudný a fádní“, by si mohla vybrat Floridu. Kanaďané by totiž za slunce dali snad cokoli. Mexiko bude chtít koupit Texas, Arizonu a Nové Mexiko, Rusko si samozřejmě znovu koupí Aljašku a stát Washington, DC.

„Čína si vezme Kalifornii, díky čemuž se San Francisco promění v „Nový Peking“. Japonci koupí Oregon, Montanu a Havajské ostrovy, Nizozemci se vrátí do státu New York, jeho Manhattan kdysi koupili jako Nieuw Amsterdam od indiánů za 60 florinů. dnes přibližně 24 USD, tedy asi za láhev skotské whisky, a Německo si koupí Pensylvánii a Minnesotu...” směje se Eric Margolis. Některé záležitosti v současné Libyi však vůbec veselé nejsou...

Konec legrace. Válka v Libyi se horší, než by se zdálo, pohledem Středoevropana, kterého trápí tak akorát obezita a klesající vzdělanost, blížící se zemím třetího koše. „Střely s ochuzeným uranem) v každém směru naplňují představu špinavé bomby... Řekl bych, že je to perfektní zbraň k zabíjení většího počtu lidí..." reagoval Marion Falk, fyzikální chemik z Lawrence Livermore Lab z Kalifornie v USA na tzv. "bezletovou zónu" v Libyi.

V prvních 24 hodinách útoku na Libyi shodily americké bombardéry B2 45 tunových bomb. Jako kdysi ve Vietnamu. Všechny tyto masivní bomby spolu se střelami s plochou drahou letu odpalovanými z britských a francouzských letadel a lodí byly osazeny hlavicemi s ochuzeným uranem, co je vedlejěím produktem v procesu obohacování uranové rudy. Muklové z Jáchymova by mohli povídat...

Je používán v jaderných zbraních a reaktorech. Protože jde o velmi těžkou substanci a je vysoce ceněn armádou pro svou schopnost prorazit obrněná vozidla a budovy. Když střela s ochuzeným uranem zasáhne pevný objekt jako např. bok tanku, projde skrz něj a exploduje jako hořící mrak výparů. Výpary se usadí jako prach, který je nejen jedovatý, ale také radioaktivní.

Střela s ochuzeným uranem hoří po explozi teplotou 10 tisíc stupňů Celsia. To v osvětimském krematoriu byl skoro třikrát menší žár, ale hořely v něm až mrtvoly Židů zadušené Cyklonem B. Ne však živí lidé. Ochuzený uran uvnitř těla může způsobit poškození ledvin, rakovinu plic a kostí, nemoci kůže a nervového systému, poškození chromozomů, poškození imunity či unikátní onemocnění ledvin a střev. Zbude v těle ještě kousek něčeho zdravého? Těhotné ženy vystavené účinkům ochuzeného uranu mohou porodit děti s genetickými vadami. Jako zářič alfa částic má ochuzený uran poločas rozpadu 4,5 miliardy let.

William Hague - britský ministr zahraničí - řekl, že jdou do Libye "chránit civilisty a obytné části". Nepotřebujete dlouho zjišťovat, kdo a co je zde "chráněno". V těch prvních 24 hodinách "spojenci" "utratili" 100 milionů liber za výzbroj s ochuzeným uranem. Zpráva Evropské unie o zbrojních dodávkách říká, že členské země vyvezly v roce 2009 do Libye zbraně a zbraňové systémy za 293,2 milionu liber.

Kolik státních dluhů by to splatilo...? Z toho připadá na britské firmy 21.7 milionu liber, navíc jim zaplatil plukovník Kaddáfí za výcvik své 32. brigády. A teď mu jdou po krku jako šílení. A pak se budou skládat na donorských konferencích na obnovu té Libye, kterou sami svými bombami zničili. A dobře si za to nechají zaplatiti ropou. No, není to na posrární...?

Moje osobní zkušenost s čínskou expanzivitou? Brzy po skončení vietnamsko-americké války začal na severní hranici Vietnamu vojenský konflikt s Čínou. Její vojáci si na hranicích postavili speciální krámky, v nichž nabízeli vietnamským rolníkům úzkoprofilové zboží. Barterový obchod jako ideologická diverze - ty mi dáš buvolí nohu nebo oko a máš pornočasopis či litr “pravé” skotské whisky... Každý přece věděl, že buvol bez nohy nebo očí je pro práci v rýžovém poli zcela nepoužitelný... Kaddáfí je možná trest pro Čínu za Vietnam... Nejlepší obrana je útok. Papaláši v Haagu tvrdí, že se dopustil zločinů proti lidskosti. Takže ne ti, co zabíjejí malé děti, ale přímo libyjský vůdce...?

Inu, každopádně; kdo by to řekl, že Kaddáfí, nositel československého státního vyznamenání Řád Bílého lva, je tak důležitá osoba pro USA. Na odstřel, na roztrhání... Doslova a do písmene... Proč v Číně uznávají a ctí Židy, až poté berou Čechy...?

Dá si Bárta kuchařskou čepici a obslouží čínského velvyslance...?

Kdy konzervativci předají Cenu za propagaci komunismu dalajlámovi...?

(Další glosy, komentáře a ukázky z knih na webech: http://bretislav-olser.enface.cz - http://olser.cz - http://www.ltv-plus.cz/ - http://www.facebook.com/profile.php?id=100000530411044

Autor: Břetislav Olšer | úterý 3.5.2011 7:20 | karma článku: 25.98 | přečteno: 2268x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 11.99 | Přečteno: 154 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.81 | Přečteno: 561 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2311 | Diskuse
Počet článků 3045 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2466

důchodce
 

Moje fotky na výstavě I vy můžete být naše hvězda na MFF Karlovy Vary 2011

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...