Jak se stát užitečným idiotem volebním…

29. 05. 2010 22:29:38
Za má slova, že jsem třicet roků nebyl u voleb, jsem si to od vážených nicků schytal. Nebudu to opakovat; něco o alibismu a občanské povinnosti a kolik nás to stálo, než jsme si vybojovat si svobodu a demokracii. Všichni ale jaksi zapomněli odečítat, jelikož žádný z kritiků ani necekl, že deset roků jsem nevolil ani za totality.
I za mraky pro vás, nickové, svítí slunce...
I za mraky pro vás, nickové, svítí slunce...Foto: B. Olšer

Inu, kdo chce psa bít... Teď mám možnost předvést, proč je důležité, aby člověk objektivně píšící nechodil k volbám. Já nehledím napravo nalevo, proto nejsem jako kolegové, kteří zvolí nějakou stranu a pak o ní nemůžou psát pravdu, nebo píší, ale jen lži.

Mě se to netýká. Nepatřím k těm užitečným idiotům, který je jedno, že jim politik něco slíbí a pak je nechá na holičkách. Za čtyři roky budu kriticky psát o tom, jak dopadlo vládnutí nově zvolené vládní garnitury. Já slovo držím. A jelikož jsem už v září 2009 věděl, jak volby koncem května 2010 dopadnou i bez mého hlasu, nemám si co vyčítat. Zkuste se zabývat jako člověk nestranný politickou analýzou a pochopíte, proč by neměli novináři volit.

Málokdo, vlastně nikdo, jaksi pro moji samou kritiku nezaregistroval, že jsem už 21. září 2009 napsal blog: Pane Miloši, významný přeběhlíku, objímejte dál stromy na Vysočině. Už před půlrokem jsem mluvil o tom, že je zcela zbytečné, aby se vracel do politiky.

Včera se „chlapsky“ s tímto problémem popral, když velkohubě prohlásil: „Když někdo neuspěl, musí z kola ven. Chlap musí dodržovat své slovo,“ řekl Zeman v rozhovoru pro ČT. „Ale to neznamená, že ji (stranu) nebudu nadále podporovat,“ doplnil s tím, že to bude i v kampaních, bude-li o to požádán.

Když prý strana neuspěje, nemá smysl nadávat svým voličům, ale sám sobě, a proto se vrátí zpátky na Vysočinu do své jezevčí nory. A to ještě pár dnů před letošními volbami tvrdil, že jeho strana určitě zvítězí v roce 2014...

Návrat Miloše Zemana si přálo pouze 21 % dotázaných, přičemž 70 % z nich tvoří voliči ČSSD a 20 % voliči ODS. Sedmnáct lidí ze sta nemá na Zemanovu budoucnost jasný názor. Přes 62 procenta je však zásadně proti návratu Miloše Zemana do politiky...

Přesto se expremiér a bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman rozhodl pro návrat do politiky. Prý zadarmo. Nechce být placeným poslancem, nýbrž jen předsedou-altruistou nové politické strany o „literárním” názvu Strana práv občanů.

V televizních Otázkách Václava Moravce svým roztomile kolohnátských způsobem s vážnou tváří líčil své virtuální sci-fi vize, vzbuzující soucitné úsměvy přísedících. Vzbuzoval lítost i rozpaky. Ty tam jsou doby jeho jiskrných bonmotů; slova jako šaškárny či Kocourkov jsou dávno vyčichlé floskule.

Věřit ale politikovi, co se proslavil konformní, submisivní a alibisticky opoziční smlouvou, která vznikla Mezi ČSSD a ODS jen proto, že bezmezně prahl po křesle ministerského předsedy a bez tohoto do očí bijícího kompromisu by se mu nikdy jeho úhlavní sen nevyplnil...?

Nejhůře, jak také po předcházející ostudě, dopadl Miloš Zeman v otázce volby hlavy státu. Pokud by se ještě jednou ucházel o post prezidenta, přes 74 procent respondentů by ho nezvolilo. Přeběhlíky a osoby, co dostávají na frak, prostě voliči nemají rádi, o těch vícenásobně zneuctěných narcisech ani nemluvě.

A pak jsem ještě 15. září 2009 napsal jiný blog: „Paroubek právě prohrál volby, aneb Jak lze prokaučovat preference? To pro připomínku, že nejsem na ničí straně a můžu si psát co chci a kdy chci. Nezávisle na tom, kdo mě platí nebo neplatí.

Cituji: „Takže je po starostech; ČSSD popřela vše, co ještě včera slibovala a podporovala. Aniž to zatím tuší, prohrála si tím volby, které se její zásluhou budou konat přece jen v létě 2010. Odmítla totiž hlasovat o rozpuštění Sněmovny. Za vším nehledej ženu, ale peníze... Cherchez la monnaie...“

(Smutnou a nejvíc postiženou tím vším je Petra Paroubková, které její choť přichystal zřejmě větší martyrium, než všecky karikatury a komiksy, včetně následných ponížení a urážek dohromady. Tu vzedmutou vlnu kritiku, jež se nyní snesla na hlavu jejího manžela, jejímu vysokému stavu těhotenství rozhodně neprospěje.)

“Paroubek působí dojmem, jakoby ho poháněla neukojitelná chuť na politický chaos,” konstatuje komentář na webu Die Presse. Připomíná svržení vlády během předsednictví EU a nynější názorový obrat sociálních demokratů k předčasným volbám v ČR. “Paroubek je něco jako ztělesněná ‘neřízená střela’,” dodává.

ČSSD doplatí definitivně na to, že vypřahala koně uprostřed brodu. Lhát voličům a licitovat s jejich důvěrou se nemá...

Tolik z mých prozíravých blogů. Oba se naplnily. Beze zbytku... Jen proto, že nevolím, dodržuji žurnalistickou etiku a všem měřím stejným dílem. Ohlas neočekávám, jako každý, kdo říká pravdu. Závist je ústření česká občanská povinnost. Hned po té volební.

Ti, co mi nadávají do zbabělců, nebo co tvrdí, Bože, už dávno nejste čitelný, jsou jen vzteklí a sami počmáraní lidé, co si nechtějí přiznat, že dali hlas přeběhlíkům, zlodějům, korupčníkům a lhářům, ale jejich falešná představa o splnění své "povinnost" jim zřejmě nedala činiti jinak. Kdo z nás je tedy větší hlupák...? Mezi námi děvčaty; kdo by nesl s klidnou duší fakt, že se stal dobrovolně novým zoologickým druhem - užitečným idiotem volebním...?

Promiňte, ale pokud se některý ze zapálených voličů urazil, tak "užiteční idioti" je terminus technicus, (výraz, který má v určitém oboru specifickýa ostře vymezený význam) resp. všeobecně užívaný pojem - naivita lidí, kteří se stanou otroky své iluzorní umělecké či jiné „geniality“ a dobou živené laciné popularity, slouží skutečným zastáncům různých -ismů jako užitečný idiotismus.

Tak říkal Lenin idealistům z řad vzdělanců, kteří v době bolševického exportu revoluce tvrdili, že by se ruským komunistům měl dát pokoj a všichni by se k nim měli chovat jako ke každé civilizované vládě. Doslova: "Jsou to takoví idioti, že si od nás ještě koupí ten provaz, na kterém je všechny oběsíme..."

PS: Z diskuze (Pavel Kirs) - Demokracie je špatná. Rozhoduje v ní většina lidí. Většina však nemusí mít pravdu. Většina lidí jsou spíše nepřemýšliví lidé, kteří se nechají ohlupovat televizí, nebo novinami. Demokratickou cestou se dostal k moci pan Hitler i pan Gottwald. Vyhráli volby. Co se dělo pak je jiná věc. Bylo to však v demokracii. Nikde v přírodě demokracie není...

http://www.ceskamedia.cz/article.html?id=335697

(Další glosy, komentáře a ukázky z knih na webech: http://bretislav-olser.enface.cz - http://olser.cz - http://www.ltv-plus.cz/)

Autor: Břetislav Olšer | sobota 29.5.2010 22:29 | karma článku: 23.07 | přečteno: 3298x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 13.10 | Přečteno: 244 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 17.78 | Přečteno: 421 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.10 | Přečteno: 106 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.12 | Přečteno: 587 | Diskuse
Počet článků 3045 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2466

důchodce
 

Moje fotky na výstavě I vy můžete být naše hvězda na MFF Karlovy Vary 2011

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...